član od 20066302 sporočil
mamamia,
glede kuhanja riža nimaš prav. Sem ti hotel že prej odgovorit, pa sem pustil, ko spet ponavljaš, odgovarjam zaradi drugih, da ne bodo napačno delale.
Ne bom debatiral, le povem dejstva ( ki niso zrasla na mom zeljniku ).
Riž MORA bit opran
Važno je razmerje riž:voda, to razmerje je odvisno od več stvari ( npr. od tega kje je riž rastel kako
je skladičšen, sorte ......... ). To razmerje naj bi bilo 5:6 do 4:7. Običajeno je to 2:3 pol si dodatno vsak mal spremeni glede okusa in vrste riža ki ga kuha.
V eni knjigi, je zapisano tudi podobno kot ti trdiš, le, da je višina vode 2,5 cm ( en inč ). Jaz verjamem, da je tvoj, talo skuhan riž zelo dober, zmeraj delaš enako količino riža v isti posodi. Logično pa je, če uzameš recimo polovično količino riža in spet 3 cm vode nad rižem, da se bo razmerje riž:voda spremenilo ( ali recimo, vzemi isto količino riža in recimo drugo širšo ( ali ožjo ) posodo. Recepti naj bi bili takšni da ga lahko vsak uspešno izvede ne glede na posode, količine........
Torej, kako skuhamo dober riž?
Vzeti primerno posodo z debelejšim dnom ( jaz uporabljam " ta črne " EMO-tove, ne se smejat, sem pač starokopiten, mora uspet tudi v " ta modernih " posodah ).
- dve merici riža oprati dokler ne bo voda bistra
- pustiti riž da stoji 10 - 30 min.
- odmeriti 3 merice vode ( drugič mal več ali mal manj odvisno od vašega okusa, pa tudi od pakunge, drugo pakovanje iste vrste riža lahko terja mal več ali mal manj vode ).
- praviloma se riž ne soli ( v aziji ) vendar se lahko mal in se lahko da mal olja
- vse zavreti na močnem ognju
- ko zavre, zmanjšati ogenj na minimum, posoda naj bo dobro poklopljena, da para ne uhaja ( ni treba zganjati nobenega hudiča, čisto navadni pokrovi )
- kuhati tako 10-15 minut, pravi čas ugotoviti glede okusa in vrste riža ( jaz prvič običajno poskusim 12 min. )
- izklopiti gorilnik in pustiti da počaka 5 min.
- servirati
Ta metoda je dobra za zelenjavni riž, rižote.
Za bel riž, morda ni treba komplicirat: lahko se skuha v veliko vode in da na cedilo ( verjetno je škoda na ta način kuhati jasminov riž ali basamati riž.
lp
ežoj