Me zanima karkoli v zvezi z indukcijskimi štedilniki

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

27. jun 2013 9:44

Zadnjič sem si kuhala polento na steklokeramiki. Jaoooo, vajena indukcije, kjer lepo zmanjšaš moč in je ok, na tej je pa seveda vse veselo brbotalo čez, kar ni le neprijetno in zoprno za čistit, ampak se lahko tudi prav fino opečeš, pa sem potem manevrirala in odstavljala s plošče, mešala, dajala nazaj itd. V glavnem - ena sama zoprnija  Tudi ko sva bila v najemniškem stanovanju in sva imela steklokeramiko, me je najbolj motilo to, da se plošča ne shladi, ko to rabiš - seveda si daš na večjo/polno moč, da ti hitro zavre, potem pa zlepa ne gre na manj. Edino če prestavljaš z enega kuhališča na drugega.

rag_doll

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

27. jun 2013 9:48

Vsak po svoje sicer, ampak meni je tale indukcija ena krasna pogruntavščina, ki združuje prednosti plinskega štedilnika in steklokeramike. 

rrr

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

27. jun 2013 9:52

Torej v svoji osnovni (zaresni kuhinji, pod streho v hiši) ne nameravam vgraditi niti indukcijske, niti steklokeramičnega štedilnika.

Zakaj? Ker sem ravno včeraj na plinu lepo popekla nekaj paprik, danes bom pa še tri melanzane in ker rada kuham polento v bakreni kastroli. 

Pa meso tudi rada porjavim na plamenu.

In tudi mislim, da je po kuhi štedilnik treba pomit, ne samo pobrisat. Kakorkoli, o indukciji v zasebnosti moje kuhinje ne razmišlam, o štedilniku na drva pa prav vsak dan.

Nimam pa nič proti indukcijskim kuhalnikom - prav danes si bom šla nabavit že petega- hvalabogu se z leti cenijo in upam, da se bodo tudi manj kvarili - jaz navadno kupim enega vsako poletje in mi sijajno služi še čez vso zimo (juhe, ribe na brodet, zelje), spomladi ga pa navadno pobere, morda zaradi tega, ker ga imam tudi pozimi pod milim nebom, mogoče je tudi, da so ti rešojčki z enim ali dvema kuhališčima manj kvalitetni od zaresnih štedilnikov.

Pa pustimo to, mene je še pri vseh teh kuhalnikih, ki mi drugače odlično služijo, zmotilo to, da na njih nisem mogla do peklenske vročine zagret železne plošče. Prav vsak je pri  (kaj jaz vem kakšni) temperaturi odpovedal. 

Plin mi pa kuri, dokler železo ni rdeče in se zemlja ne odpre.

Kar se tiče porabe tega ali onega, lahko pripomnim le to, da je odčitavanje plinskega števca poleti poezija (pa dosti kuhamo in se občasno tudi tuširamo s toplo vodo), zimsko branje tega medija je pa trda in kruta proza.

Mislim, da je energetski prihranek pri odločanju za to ali drugo kurjavo v kuhinji čisto zanemarljiv.

Takole bi rekla - če imate vrt ali teraso in voljo pa energijo, da tam (ne samo poleti) prižgete živ ogenj (in ne samo za čevapčiče), je mogoče čisto dostojno kuhati na indukciji. Za take kot sem sama, ki smo bolj lene sorte ampak vseeno cenimo tisti, čeprav grozeče kancerogeni okus po zažganem, je pa ta približek ognjišču, plinski štedilnik namreč, dobra rešitev.

Je pa seveda tudi to stvar let in discipline. Jaz sem svoji materi, ki se ji je znalo zgodit, da je pozabila na plinskem gorilniku kastrolo, že pred mnogimi leti zamenjala plinski štedilnik za steklokeramičnega, takrat vsaj midve za indukcijo še nisva vedeli. Pa nabavila sem ji mikrovalovno pečko, aparat, ki ga sama ne bi nikoli kupila ali uporabljala.

Eno in drugo se je izkazalo za koristno, še posebej tako zelo prezirana mikrovalovka, kjer si je, kot vsi starejši ljudje lahko po mili volji pogrevala svoje prigrizke.

Po njeni smrti sem se preselila v njeno hišo, najprej sem zamenjala štedilnik, žal ne na drva ampak kar na plin, mikrovalovno pečko sem nesla priletni teti.

Zdaj sem pa tudi sama v resnih letih, pred dnevi sem se zbudila v dimu in kašlju, na plinskem štedilniku sem pogrevala mesno juho in zaspala že ob Odmevih.

Pa je šla via ena moja priljubljena kozica.

Mogoče je pa že čas za indukcijski štedilnik, za mikrovalovno pečko pa menda še ne - ali pač? 

nola

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

27. jun 2013 9:57

indukcijaaa! ne vidim prednosti pred plinom razen pri flambiranju :) in izgledu, ki mi je tak hardcore plinski najlepši. Je pa grši ko ga je treba pucat stokrat na dan da je lep. Plošče pa le obrišeš. 

Jaz vidim veliko prednost indukcije v hitrosti, nesegrevanju in čiščenju. Minus je, da moraš par stvari upoštevati. Npr da ne daš litoželezne posode takoj na booster, ker lahko poči (been there done that).

Za praženje moja indukcija segreje ene trikrat bolj kot kakršenkoli plin (no, razen tisti na dve ali tri vrste odprtin, tisti še greje tako močno). Kolikor sem do sedaj imela štedilnike "v rokah", pri kuhi s plinom ne vidim prednosti, pa mi je vseeno kok se tukaj kuharji smejijo :D

Aja, tole se mi je pa enkrat zgodilo. Na booster indukciji, v debeli posodi (torej blazna vročina) sem pražila meso v več rundah za govedino po burgundsko. Takrat se je pa indukcija malo pregrela in so začele številke pa črke utripat :D 

Minus mi je tudi to, da mora biti dno suho, kar včasih  po šlampastem točenju vode v lonec ne deluje, moraš obrisati dno. Minus je to, da kakšen minimalen premer šalčke (kakšen mali emajliran lonček) včasih ne prime. 

Nisem se pa še izobrazila v tem, ali vpliva tudi kaj na sonde termometrov, če so postavljeni v karamel, ki se kuha na indukciji.

Plus je da ko odstaviš posodo se  v nekem času ugasne sama (včasih je to tudi minus, ko nekaj odstaviš, ker se ti ne ljubi ugašat s tipko, potem se ti pa ugasne :D )

Saj se bom še kaj spomnila.. :D

 

Glavno, jaz razen zaradi izgleda, plina ne bi več izbrala. 

Aja, je razlika tudi ko zavre. Ker se jo da v sekundi regulirati. Jaz steklokeramike ne maram. Sem jo sicer dobila poleg kuhinje in takoj zamenjala. Sedaj imam tisto stvar na balkonu, da bi na njej kaj stanovanju-smrdljivga delala, ampak sem jo uporabila petkrat. Priznam pa, da ta močnih novih steklokeramik še nisem sprobala. Ampak je z regulacijo pa podobno bi rekla. 



Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 27. 2013 09:59

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

27. jun 2013 12:28

Imam indukcijo, jo cenim zaradi hitrosti, čiščenja itd., dela pa na principu mikrovalovne in tisti, ki ima kaj pomislekov v zvezi s tem, je naj raje ne kupi.

Če daš na tehtnico zdravje, potem je plin, navadna steklokeramika in ostalo prav gotovo pred indukcijo.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jun 2013 13:02

Kako indukcija deluje na princupu mikrovalovne? Mikrovalovne - česa? Bo treba malo več pojasnil.

Sonja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. jun 2013 13:20

Ne bo treba nič pojasnjevat, ne deluje na principu mikrovalovne!

Če daš na tehtnico zdravje, ne razumem, zakaj bi plin bil pred steklokeramiko ( morda zaradi možneg tvorjenja monoksida ).

ežoj

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

27. jun 2013 13:47

Kako ne Ežoj? Meni so tako razložili. Delovala naj bi na bazi elektromagnetnega valovanja. Saj če opazuješ vrenje, se pojavlja v zagonih. Poleg tega meni pečica, ki jo imam pod  ploščo, preko mojega telesa piska, kot bi pritiskala na gumbe, oz. se mi celo ugasne. Potem pa se zgodi, da je krompir ali pečenka še surova, ko bi moralo že biti pečenoSeveda se to dogaja, če mešam s kovinsko žlico ali podobno po loncu na ind. plošči. Te lepo prosim, če veš kakšno razlago, jo pojasni.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jun 2013 13:50

Jasno da ne, ampak ne vem, zakaj je treba vedno privleči na dan neke baročne nebuloze, pri čeme se nikomur ne sanja, o čem sploh piše. Če bi bili pri čipsih in frucih tako previdni, bi vsaj res kaj koristnega naredili za svoje in javno zdravje, tole je pa ena taka megla, da se zanjo sploh ne najde besed. Blagor.... komu že?

Sonja

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

27. jun 2013 14:23

Indukcijska plošča ne deluje na principu mikrovalovanja. V indukcijski plošči se nahaja bakrena napeljava skozi katero teče izmenična elektrika, ki ustvarja oscilirajoče elektromagnetno polje, ki v materijalu iz katerega je narejeno dno posode inducira električni tok, ki zaradi električnega upora segreva dno posode. Pri mikrovalovni pečici mikrovalovi prehajajo v živilo in povzročajo oscilacije molekul zaradi katerih se razvije toplota.

Miroslav Vulović

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti