Menopavza

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

9. apr 2013 20:48

Nadomestna hormonska terapija zame ni noben bavbav. Moja mama jo je imela petnajst let, jaz pa tudi že peto leto. Moja menopavza se je začela pri 46 letih, sedaj pa se bom morala počasi posloviti od tabletk. Ne znam povedati, kakšno olajšanje so mi prinesle. Menopavza je bila kar huda - oblivi vsake pol ure, nespečnost, nihanje razpoloženja, še sama sebi sem bila zoprna. Meni so pač tabletke manjše zlo, sicer so pa tudi edine tablete, ki sem jih kdajkoli jemala (razen kontracepcijskih in aspirina vsake toliko časa). Sedaj mi je res zelo pomembno, da sem zbrana in učinkovita in pri tem tabletke res pomagajo.

Barbra

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

11. apr 2013 13:00

Hojla!

Tudi jaz sem imela hormonsko terapijo 10 let,pa mi je sedaj žal za vsako tabletko ki sem jo pojedla.Tudi meni se je menopavza začela zelo zgodaj, bilo je hudo tako kot sedaj opisujete ve drage moje dame.Verjemite mi nobena stvar ni večna, z naravnimi zdravili z pravilno prehrano in z malo potrplenja se da vse "pregurat".Pred 4. leti so mi odkrili raka na dojki in ko sem vprašala zdravnika če so lahko tudi delno krive tabletke mi je odgovoril "da".Glejte ni nujno da vsaka zboli za rakom na dojki, ampak če se da zdržat brez tablet zakaj bi jih jedle...............?

Zunaj sije sonce - živite polno življenje kar se da brez stresov tega sem se naučila jaz in verjemite "SUPER SEM"

mijamarija

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

11. apr 2013 14:13

Mijamarija, hvala za vzpodbudo. Ker se tudi o teh stvareh pogovarjam z mojo polovico, sem mu tudi omenila, da bom raje malo stisnila zobe.....Vsak se sam odloča v kako in kaj, narava je dala in upam, da bo tudi vzela, ko bo čas. Je pa moje mnenje, da nobena tabletka ni brez stranskih učinkov.... lp

kvačkarica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. apr 2013 15:12

Nič ni brez stranskih učinkov, niti mati narava sama po sebi ne.



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 11. 2013 15:12

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. apr 2013 8:11

Je malce razlike, ali ti postavijo diagnozo menopavza sredi dvajsetih ali pa 20 ali 30+ let kasneje, jih danes še 40 nimam, pa imam krasno diagnozo že precej časa in pri meni brez pomoči hormonov nič ne bi špilalo na "ženskem" področju. Najprej s(m)o 10 let mislili, da je bila za vse skupaj kriva (pre)velika izguba teže, potem greš pa (spet) malce hormone testirat in ti rečejo, da gre za prezgodnjo menopavzo.Kdo pa se tam pri svojih 25ih ukvarja že samo z mislijo na menopvzo.

Ob tem, da imam že kapaciteto pljuč, primerno starosti upokojenca. Saj človek bi se najraje nekam zakopal, pa se ne dam tako zlahka.

Jaz imam čisto rada rožce in travce, ampak jih kombiniram še s čim drugim.

In še nekaj, ko ti dobiš določena zdravila, piše, da lahko povzročajo to in to in ono in drugo, travce tudi vplivajo na marsikaj...

Loni Makaroni

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

12. apr 2013 9:52

Je razlika, če doživiš menopavzo pri 50. letu, ali pa v cvetu mladosti. Če te doleti tam nekje po 45. letu, je to normalni del življenje, tako kot puberteta, ne pa bolezen. Čim manj se s tem obremenjujemo, nasploh z vsemi spremljajočimi pojavi staranja, bolje bomo prišle skozi. Potrebno se je zaposliti, naš um in telo, dan zapolniti s kako dejavnostjo, ne pa ves dan premišljevati o sebi in se smiliti sama sebi in težiti vsem naokoli. Dobra knjiga, razni tečaji, vrtnarjenje, pohodništvo, morda tek. Menda pomagajo proti valungam športne aktivnosti, kjer se močno prepotiš. Razna ročna dela ponavadi puščajo preveč časa možganom, da delajo po svoje, predvsem ustvarjajo misli, ki niso nujno zaželjene.

Predvsem pa, ne se bati staranja. Veselimo se, ker ga bomo doživele, ker marsikomu to ni dano. Ali imamo pa kakšno gubico manj ali več, pa ob vseh svetovnih problemih sploh ni pomembno.

pirnica

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

9. nov 2013 0:34

Še 4 mesece pa bo 3 leta od zadnje menstruacije. Sem jo pa izgubila že v tistem mesecu, ko se je moja mama poslovila, izgubila bitko z rakom. Slišala sem, da dlje, ko ima ženska menstruacijo, boljše je za njeno zdravje in počutje. V času naših babic in prababic, ko so ženske imele otroke tudi v letih - življenjskem obdobju (ko sedaj zdravstvo odsvetuje) se je z rojstvom in dojenjem otročka, ves cikel mene premaknil na jesen življenja. Da ne bo kakšnega nesoglasija, da propagiram imeti veliko otrok in tudi nič nimam proti otrokom. Imam tri, pa še enega otroka sem želela imeti, pa mož ni bil več zato. Želim povedat, da smo ženske na slabšem, farmacija pa ima koristi od tega. 
Sem pa od nekdaj bolj zmrznjena in me dolgo ni motilo, če mi je postalo toplo. Že zelo dolgo pa se spominjam težave, da me je zeblo ob neprimernem času. Da me nenormalno zebe, ko grem spat in potem slačenje in preoblačenje ponoči, še sreča, da ni prepogosto, se mi prične takle čas, na jesen. Oblivanje in vročino v glavo sem zelo pogosto doživljala, ko sem bila v službi, na delovnem mestu, kjer sem bila stalno pod stresom.

slivovi cmoki

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

9. nov 2013 9:26

"Da me nenormalno zebe, ko grem spat in potem slačenje in preoblačenje ponoči, še sreča, da ni prepogosto, se mi prične takle čas, na jesen."

 

 

Slivovi cmoki, a to spada v menopavzo? Ups potem pa se je že lotila tudi mene.

 

patka

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

9. nov 2013 9:47

Prebiram tole temo, ker imam tudi sama kar nekaj težav - občasne oblive, pa nekakšno živčnost čutim globoko v sebi, občasno se s težavo lotevam dela, kljub temu, da sem po naravi delovna...Zanima me, če je katera preizkusila proizvod Genestin Forte - prehranko dopolnilo za ženske. Sama uporabljam že nekaj let vaginalno kremo s tem imenom in sem z njo zadovoljna, sedaj razmišljam, da bi poskusila še tole prehransko dopolnilo na osnovi soje, črne detelje, lucerne, njivske preslice...

Ja, vsako življenjsko obdobje prinaša svoje. Pa še to - nekje nazaj v tej temi sem zasledila, da nekatere uporabljate biodinamične kreme. So te v prosti prodaji? Če so, pod kakšnim imenom se dobijo? Ali ni to samo domena ginekologa, da ti jih predpiše?

Hvala za vaše komentarje in nasvete.

tisa55

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

9. nov 2013 22:18

Patka, kljub temu, da imamo ženske enako zgrajeno telo, vsaka doživlja drugače. Že lep čas pa vem, da z omenjeno težavo nisem edina. 

Lp!

slivovi cmoki

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti