član od 20051268 sporočil
Kreme, kjer so v glavnem jajca in mleko (ali kakšna druga tekočina) pa mogoče kakšna žlica Gustina ali pudingovega praška za dodatno zgostitev - taka je npr. moja krema za Schillerjevo torto - stepam z metlico v rostfraj kotličku nad kozico primerne velikosti, v kateri vre voda. Ko je Mamamia govorila o taščinem bakrenem kotličku, sem se spomnila na dva medeninasta, ki smo ju imeli doma za isti namen. Problem je bil samo v tem, ker mase nisi smel pustiti predolgo v njem, ker je lahko dobila kovinski okus. Je pa kotliček (torej posoda, katere prerez je polkroglast) idealen za take namene, ker nima kotov, kot jih imajo kozice za kuhanje. Rostfraj sem jih videla pri WMF, vendar so bili ogabno dragi. Moj pa je, če se prav spomnim, iz Hoferja in ima tudi gumijast obroč, na katerega ga postavim, ko imam kotliček na pultu ali v mrzli vodi. Ker spada med običajne pripomočke avstrijske kuhinje, se bo verjetno kdaj pojavil tudi v naših Hoferjih.
Če pa kuham kakšno bolj pudingasto kremo, brez rumenjakov ali samo s kakšnim, ki ga primešaš pudingu, imam res dobro kozico z debelim dnom. Za popolno varnost (ali v kakšni tuji kuhinji) pa sem uporabila tudi ekonom lonec (zlasti nižjo ekonom kozico), ki ima 100 %-no debelo dno (seveda brez pokrova)!
Mimogrede, s. Vendelina ima v svojih receptih, da tudi kreme z jajci kuhaš kar na ognju, samo meni to ne uspe. Rajši stepam nad paro, čeprav malo dlje traja, a sem vsaj lahko gotova, da se krema ne bo "sesirila" (= jajčna beljakovina zakrknila).
teta torta