član od 200415868 sporočil
Jaz ga delam po "železnem" receptu: pet jajc, 150 g sladkorja v prahu, pol kg mascarpone sira, šilce marsale (če je ni, pa amareta), in piškotov, namočenih v instant kavo.
Najprej z metlico stepem rumenjake s saldkorjem. Ko je masa rahla in lepo penasta, vmešam, prav tako z metlico, mascarpone sir. V to vmešam sneg iz petih beljakov.
V instant kavo vmešam marsalo ali amareto in namakam piškote ter zlagam v plasteh: piškoti, krema, piškoti, kema in na vrhu obilno potreseno s kakavom v prahu, nikakor ne z benkom ali čem podobnim.
Enak recept sem nedavno zasledila na TV, tako pripravljen mascarpone je predstavil en starejši gospod iz Brunecka, od koder izvira mascarpone sir - tako so vsaj povedali. Gospod je tudi povedal, da se pravi tiramisu servira v skodelicah, najprej krema, potem en sam piškot, namočen v kavo, in potem spet krema na vrh in grenak kakavov prah. Je se pa z drugim piškotom. Kot se je potem tiramisu širil, je še povedal gospod, so ga začeli izdelovati v plasteh na pekačih oziroma v modlih, tako da ga v skodelicah strežejo bolj poredko.
Zdaj sem kar vesela, da sem se že od nekdaj delala tiramisu po tem receptu, torej brez sladke smetane, kaj šele, da bi mascarpone menjala s s skuto. Ne, da tudi takšno pecivo ne bi bilo dobro, daleč od tega. Le tiramisu to ni, ta sladica pa je meni toliko vredna spoštovanja, da se kot pijan plota držim izvirnega recepta.
Pozdrav vsem tiramisuljupcem, Mamamia
mamamia