Seveda sarma

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. dec 2010 8:53

rimljanka je napisal/a:

Glavo nareži na ne pretanke rezance, recimo opol cm širine, naredi po tem receptu:

http://www.kulinarika.net/recepti/786/prikuhe/prazeno-k

Morda še malo poprašiš z mleto papriko in dodaš žličko paradižnikove mezge. In malo kumine.



rimljanka

 

Pa še malo koriandra....

Vendelina jr.

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

9. dec 2011 13:56

mamamia je napisal/a:
Mi v sarmo (n tudi v polnjeno papriko ) nikdar ne damo jajca. Nekako nam je najbolj pri srcu najbolj enostaven recept, kot ga je moja mama pred leti dobila iz Srbije, torej listi kisle zeljne glave polnjeni z mešanico mletega mesa, riža in včasih tudi drobno sesekljanega prekajenega mesa. Na prvi dan novega leta pa nam še posebej tekne tista prava sarmica, velika zgolj za dober prst in na posteljici iz kislega zelja zapečna v pečici...Mamamia

mamamia

 

mamamia, zgleda, da bo letos novoletna pojedina iz tvojih receptov!!!!

 

bi te prosila, če napišeš, kako oblikuješ te male sarmice oziroma kako se pečejo v pečici, da ne bom kaj zažgala. Ter seveda po katerm postopku jih delaš!

 

Hvala!

neika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. dec 2011 14:42

Sarmice delamo (ker jaz mami zgolj pomagam ...) tako, da na sesekljanui čebuli popražimo mleto meso, solimo, popramo, dodamo na pol kuhan riž in na majhne kocke zrezano prekajeno meso, lahko tudi malo strtega česna, ni pa nujno. Količine ti točno težko napišem, ker delamo po občutku, lahko ti pa iz ene knjige o jugoslovanskih kuhinjah prepišem točne količine, ker recept je skoraj povsem enak temu, po katerem mi delamo).

Približno pa gre tako, da daš na en kg mesa 15 dag riža (še ne kuhanega) in 15 dag prekajenega mesa, lahko pa uporabiš tudi slanino.

Izberemo čim manjšo glavo zelja, a saj to ni bistveno.

Na pekač damo mast (tisto pravo, svinjsko ...), lahko pa tudi olje, in na to položimo plast kislega zelja. Potresemo z malo mlete rdeče paprike in prilijemo nekaj žlic paradižnikove mezge, dodamo listo lovorja in nekaj poprovih zrn. Če je pekač manjši, naredimo to v dveh plasteh, v tistem velikem pekaču od pečice je ena plast dovolj (in zelja damo tudi kar precej).

Tudi po zloženih sarmah v tanki plasti naložimo zelje (da se med peko ne izsušijo), lahko tudi nekaj rezine slanine ali prekajenega mesa (tako kot ti jaz ta recept pišem je ta jed eno samo ljubo zdravje ...), polijemo malo mezge in potresemo z mleto rdečo papriko, dolijemo tudi malo tekočine od kislega zelja in potem pustimo v pečici na kakih 180 do 200 stopinjah okoli ene ure. Na začetku pekač pokrijemo s folijo, proti koncu pa odkrijemo. Vmes včasih pogledamo, da ne bi tekočina povrela.

 

Nekateri delajo tudi tako, da po približno polovici peke sarme zalijejo s podmetom (rdeča mleta paprika, malo moke, voda, sol, poper ...). Mi tega ne delamo, nam je varianta brez tega ljubša, ti pa omenjam kot možnost.

 

To so taka osnovna navodila, delaš itak bolj po občutku, pa se vedno izide.

 

 

 



mamamia



Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 09.dec 2011 14:47

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 09.dec 2011 14:55

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. dec 2011 15:06

Letos bodo tudi pri nas majhne sarmice a la Mamamia. Brez jajca. Hvala.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. dec 2011 15:15

naor je napisal/a:

Letos bodo tudi pri nas majhne sarmice a la Mamamia. Brez jajca. Hvala.

 



naor

 

mamamia

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

9. dec 2011 15:37

Pri nas pa delamo takole: na dno lonca damo narezano zelje, ki ostane od sarmic , tudi štrclje od listov (te vedno izrežemo iz listov), nekaj koščkov suhega mesa ali reberc, nato plast lepo zloženih sarmic, na vrh pa še ribano zelje. Čisto na vrhu je plast celih listov zelja. To prelijemo z vodo, da "ogrezne" in obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom, potem pa kuhamo na plošči kake 3/4 ure, potem pa v pečico. Tisti listi na vrhu se morajo lepo temno zapeči. Za te liste se kar pulimo, kdo jih bo dobil.

Sicer pa v maso pride obvezno tudi mleto meso in na kocke zrezana slanina. Česna ne dajemo, obvezno pa mleto papriko., po oksu tudi "ljuto papriko". Riž prej samo namoćimo v vročo vodo in odcedimo. Tako me je naučil moj pokojni oče, ki je bil Srb.

Sweetie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti