član od 200415865 sporočil
Solato, kot ti bom tu napisala, moram vedno znova in znova pripravljat za družbe, ki se zabavajo v lokalu mojega svaka. In to že nekaj let, odkar sem jo prvič dala od sebe. To seveda ne pomeni, da bo všeč tudi vam, a če jo moram delat vsaj deset, petnajst krat na leto, za razične sestave, potem verjetno niti ni tako slaba.
Zavreš vodo, v še hladno daj žlico vegete ali soli, mlet poper, žlico olivnega olja in zdrobljen česen. Ko zavre, stresi v vodo morske sadeže. Pusti, da ponovno zavrejo in potem pusti na rahlem ognju še največ pet minut (da se školjke ne razkuhajo preveč). Sadeže odcedi in jih še tople prelij z malo olivnega olja in rahlo premešaj. Ko so še komaj mlačni, dodaj sesekljan česen, sol, poper in sesekljan zelen del peteršilja, po potrebi še malo olja in kisa ter nekaj kapljic vina, pač po okusu. Previdno premešaj in pusti, da se solata do konca ohladi (pokrij jo). Postrežeš jo lahko v polovicah školjke, če jih imaš (jaz sem nekaj časa spravljala polovičke kapesant in zdaj to solato serviram v njih) ali na listu zelene solate, okrasiš pa jo z rezino limone in vejico peteršilja.
Če želiš bolj izdatno solato, jo premešaj zomako Tisoč otokov (od Kunerja, pa še ena druga firma jo dela). Brez slabe vesti lahko uporabiš to kupljeno reč, lahko pa narediš domačo varianto, in sicer v morske sadeže zamešaj malo kečapa in sladke smetane ter majoneze, z dodatkom olivnega olja in vina.
Železno pravilo je, da v morski solati ne smejo manjkati olivno olje, sol, poper, zelen peteršilj in česen ter malo vina. Če pa dodaš še kakšno sestavino o svojem okusu, pa bo tudi prav. SAMo da vam bo teknilo. Mamamia
mamamia