član od 200415867 sporočil
Preverjen domač recept iz domovine pečene paprike:
za res dobro pečeno papriko v solati uporabljamo samo podolgovate rdeče, mesnate paprike. Dobro jih opečemo (najbolje na žar plošči li mreži, gre tudi na kuhinjski plošči, lahko tudi na pekaču). Kos o pečene, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo kakšne četrt ure, potem s eveliko lažje lupijo. Peclje in semenje pustimo. Ko so paprike olupljene, jih pustimo, da se dobro odcedijo.
Marinado pripravimo iz olja (belega), kisa in strtega česna ter soli, originalni recept ne predvideva nobenih drugih dodatkov, morda samo malo sesekljanega zelenega peteršilja za okras (so pa drugi dodatki, kot timijan, drobnjak, olivno olje in vegeta na primer pač stvar okusa in nadgradnja izvirnega recepta). Vsako plast dobro zalijemo z marinado. Pečena paprika mora plavati v tej marinadi, potem je najbolje, da jo pustiš vsaj nekaj ur, preden jo začnete jesti. Mi jo običajno pripravimo večer pred uporabo, da je v hladilniku vso noč.
Kot sem rekla, je to osnovni, izvirni recept, in jaz se ga držim kot pijan plota, ker mi je pač najbolj všeč tak čist okus pečene paprike. Vsak si pa seveda doda tisto, kar mu je všeč, tako da je variant na temo pečene paprike nešteto in boš tudi sama gotovo našla tisto, ki bo vam najbolj teknila.
Pozdrav vsem paprikoljubcem (jaz semt udi med njimi), Mamamia
mamamia