zanima me če ima kdo nasvet kako opravit žolčno dieto.
kakšna prehrana naj bi se jedla po napadu žolča.
lp kity
Temo je spremenil(a) kity dne 07. dec 2005 21:16:15
zanima me če ima kdo nasvet kako opravit žolčno dieto.
kakšna prehrana naj bi se jedla po napadu žolča.
lp kity
Temo je spremenil(a) kity dne 07. dec 2005 21:16:15
7. dec 2005 22:07
mogoče najdeš kakšen nasvet med popovimi zdravniki!
7. dec 2005 22:13
kity, preberi si nasvete iz starih tem, mogoče ti prav pridejo: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3682 http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4350 http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=671 Srečno, tjas
8. dec 2005 8:40
Jaz sem si nabavila knjigo Dieta pri boleznih jeter, žolča in vnetju trbeušne slinavke, je uporabna, pa še recepti za prirpavo hrane so dodani, vrednosti živil in kaj vsebujejo. Samo da se malo zorganiziram v službi, pa ti bom še kaj napisala iz lastnih izkušenj. Na prvi pogled se sicer sliši marsikaj od tega iz diete da je hudo, pa sploh nitako. Jaz sem se v minulega pol leta že povsem navadila na dokaj strog režim prehranjevanja in disciplina se obrestuje. Se torej še slišimo, Mamamia mamamia
8. dec 2005 9:43
Moja prijateljica je to isto knjigo dobila kar v bolnici po operaciji žolčnih kamnov...Je pa srečnica, se ji je zadeva tako dobro pocajtala, da lahko je skoraj normalno. Loni Makaroni
8. dec 2005 10:22
Evo mene znova na forum. Kity, pri dieti zaradi težav z žolčem je potrebno paziti na vnos maščob v organizem, pa tudi na nekatere druge jedi, predvsem stročnice in svežo zelenjavo ter surovo sadje. Vsaj začasno se je potrebno odreči jajčnemu rumenjaku oziroma uporabi celih jajc (tudi v pecivih). Tudi sladke reči so bolj prepovedane kot ne, ješ lahko na primer biskvit brez rumenjaka, na njem pa kakšno kremo, prpravljeno iz pudinga s posnetim mlekom ali sadnim sokom. Tudi kakšni keski brez rumenjaka so dovoljeni, sladice iz posnete skute in podobno. Sadje je dovoljeno jesti v kompotih ali dušeno v malo vode, sveži sok iz pomaranče in grenivke, sveže pa se lahko uživa ananas in banane, a ne v pretiranih količinah. Izogibati se je treba sadju s peškami, vključno z grozdjem. Priporočljiva je mlada, lahka zelenjava (korenje, kolerabica, brokoli, špinača, bučke - kuhano ali dušeno, začinjeno le z zelišči. Način priprave hrane - kuhanje in dušenje, maščoba odpade. Dobro rastlinsko olje se hrani dodaja ob koncu kuhanja, takole za okus oziroma "zabelo". Od mesa je priporočljiv perutninski file, pa teletina in še posebej ribe, pa kakšna pusta govedina. Krompir se lahko je, tudi testenine in riž, a pripravljeno brez maščobe. Dovoljena je tudi kakšna kava brez kofeina ali kavni nadomestek, pa sveži sokovi, razredčeni z vodo, najbolj priporočljivi pa so zeliščni čaji (niso dovoljeni pravi, črni čaji). Pa voda seveda. In nič alkohola. Cmoki in pečen krompir sodijo med prepovedano hrano, tudi jedi iz krompirjevega testa. Pravzapšrav je prepovedano karkoli, kar se pripravlja v maščobi. In seveda maslo ter mast kot maščoba živlaskega izvora, enako kot kisla smetana in tudi sladka. Če kaže, da težave z žolčem ne bodo hitro ponehale, se splača stopit do knjigarne in nabavit primerno knjigo, ali pa si preko interneta sprintat kakšna navodila. preko najdi.si najdeš veliko tega, tudi jaz sem iskala in našla kup uporabnih stvari. Ampak v vsakemprimeru se posvetuj z zdravnikom. To pa zato, ker vse, kar je zapisano, ni nujno, da drži za vsakogar. Saj veš, vrag je v podrobnostih. Sama sem bila prepričana, da lahko jem oreške, ker povsod piše, da vsebujejo zdrave rastlinske maščobe, in ko sem o tem vprašala mojega zdravnika, mi je oreške strogo prepovedal. Ker so polni kalorij in jih telo ne porabi, pa se maščobe potem kopičijo v telesu. Kar je logičnarazlaga, me je podučil, in omenil glodalce, ki se v jeseni najejo oreškov in imajo energije dovolj za celo zimo. Torej, najbolje je stopiti do zdravnika, ko si že malo "podprta" z znanjem in izkušnjami,in ga povprašati o podrobnostih. Vsaj pri meni je bilo tako, da se mi je potem,ko sem obvladala osnove moje diete, porajalo kar nekaj vprašanj, in sem potem tudi dobila konkretne odgovore. Torej, držim pesti, in lep pozdrav, Mamamia mamamia
8. dec 2005 14:52
V knjigi sem prebrala, da vzameš 50-60 gramov lanenega olja in se za pol ure uležeš na levi bok. Kamni se izločijo v črevo brez kakršnihkoli bolečin. lp Vesna Vesna Milek Recko
9. dec 2005 7:50
jaz imam stalno neke težave z želodcem, sedaj so mi ugotovili gastroezofagealno refluksno bolezen. In sedaj sem kapitulirala....nad hrano namreč. rada jem, nimam problemov s težo, rada testiram in okušam druge okuse, pikantno, slano, sladko, kislo,...mmmmmm Kako naj zdaj jem prepečence, pijem čaje, nič svežega sadja in zelenjave,nič mlečnega,....?? Kaj točno sploh lahko? ANJA
9. dec 2005 11:34
Po mojem lahko: od sadja kompote, čežane, tufahije, samo verjetno brez orehov in z malo rjavega sladkorja,.... kuhano zelenjavo, ki ni problematična, ne smeš solate in stročnic, se mi zdi, lahko jo na koncu zabeliš s čisto malo kakega boljšega, aromatičnega olja namesto da cvreš, speči namesto pikantnih začimb rajši uporabljaj sveža zelišča Tako je vsaj pri raznih driskah... Vprašaj zdravnika, če res ne smše jogurta... VeriKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Polžki z mesnimi kroglicami
Odlično hitro kosilo