Marmelada iz grozdja je lepe rdeče le, če oprane grozdne jagode najprej "na suho" pokuhamo, toliko, da se izloči barva iz lupine (približno 20 minut). Jaz nato malo počakam, da se vse skupaj vsaj malo ohladi, nato pa grozdje skupaj z izločenim sokom na hitro zmeljem v multipraktiku, precedim in to maso, ki je res čudovite rdeče barve potem skuham z želinom in sladkorjem po navodilu z vrečke, le kuham malo dlje. Glede na to, da je masa precej tekoča, dodam nekaj več želina kot za npr. marelice.
Ko sem sama prvič kuhala to marmelado po navodilu prijateljice, sem dobila sicer okusno marmelado, a marmelada je bila dolgočasne, rjave barve, ker sem grozdje najprej zmlela v multipraktiku in se tako znebila pečk in na žalost tudi lupin! Upam, da bom s tem trikom komu prihranila tovrstno razočaranje. Saj je trik res preprost, ampak prvič vsi nismo vedno dovolj pametni.
Pa uspešno kuhanje! Jaz to marmelado uporabljam tudi za linško pecivo, ker je zelo okusna, mogoče malce kiselkasta in skupaj z marelično in višnjevo da zelo pisano paleto barv.
Encijan