Potica- variante

Pozdravljeni! Za veliko noc sem prvic spekla potico (do zdaj mi ni bilo treba, ker nisem bila v tujini), pregledala sem vse mozne recepte in se na koncu odlocila za enega. Bilo je lazje in boljse kot sem upala v sanjah... Ampak - po mojem receptu se beljake ni uporabilo za potico, pred peko pa je bilo treba potico po vrhu namazati z mlekom. Zato se mi postavljata vprasanji:

1. Ce se doda beljake v orehov namaz, ali je potem namaz trsi in bolj suh? Po TV sem namrec enkrat gledala eno oddajo, kjer so razlagali, da dodan beljak (sneg) v pecivu ustvari nefleksibilno krhko strukturo.

2. Kaksne so razlike v koncnem rezultatu, ce potico po vrhu namazes z mlekom, beljakom, rumenjakom, maslom-ali z nicemer? Moje domneve: mleko-bolj krhka skorja, beljak-lesk, rumenjak-barva, maslo-mehka skorja, nic-razpoke.

Saj vem, lahko naredim poskuse in sama preverim-ampak ce ima kdo kaksno strokovno mnenje iz literature in/ali izkusenj, bi bila zelo hvalezna...Hvala ze vnaprej!

angro

po mojih izkušnjah beljaki niso za nadev, ker se med pečenjem "stopijo" in potem pride nadev premoker, v končni fazi pa so potem v potici "prazni prostori". Predem dan potico v pečico jo premažen z mešanico stepenega jajca in vode. Letos sem prvič jajce razredčila z vodo, ker sem slišala, da samo jajce "zamaši" pore in potem potica med pečenjem ne diha. Tako da sem vzela majhno jajce, ga razvrkljala, polovica vzela proč in nato zalila z vodo. Ko je potica pečena, jo vedno premažem z vročim mlekom, da se skorja zmehča. Mimika
V testo za potico dam samo rumenjake, sneg beljakov pa v nekatere nadeve: pehtran, kokos... Pekač dobro namažem z maslom, potico dam v pekač in s palčko dobro prepikam ter pustim, da vzhaja. Preden dam v pečico premažem z rumenjakom, ki ga umešam z malo mleka. Ko se potica peče jo premažem z maslom. Pečeno dam iz pečice, še enkrat premažem z maslom, pustim dobrih pet minut stati in potem jo zvrnem na desko, pokrijem in pustim, da se ohladi. Pozdravček!
Jaz sem nadev za mojo prvo potico, ki se je zgodila letos v pon. zimprovizirala, ker so ostali že spali in jih nisem hotla budit, zato nisem mogla ne do knjig ne do računalnika:) Sem pa dala v nadev 1 rumenjak in 3 beljake, ker sta mi 2 ostala od prej in ni imela potica čisto nič praznega prostora, je bila pa sočna, to je res, ampak to sem tudi hotela - ne maram suhih potic! Zato sem jo pred koncem pečenja še polila z mlekom z malo ruma. Lepa res ni bila, ker je bil nadev tako zelo mehek in sočen in ga je bilo toliko, da sem jo težko lepo prenesla pekač - poleg tega sem jo pekla v navadnem visokem pekaču, ker tistega za potico nimam, v tiste male kvadraste pa ne bi šla. Po prvih 8ih urah je je ostalo samo 2 cm. Torej: beljaki vsekakor ne naredijo nadeva suhega, kvečjemu obratno! Mogoče so mislili, če ga daš v testo, čeprav sem tudi tja jaz dala celo jajce. Mleko da barvo, beljak in voda lesk, rumenjak drugo barvo, maslo tudi lesk - trdota bo v vseh primerih drugačna kot če nič ne namažeš! Najbolj mehko bo z maslom. Lahko pa uporabiš tudi mešanice, npr: jajce+ voda, rumenjak + voda, jajce+mleko,... maslo+voda,... Kar češ v bistvu, da dobiš ta boljše od obojega! Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti