Smrdeč hladilnik

tinazg  

član od: 5.5.2009

sporočila: 59

25. maj 2012 11:10

Pozdravljene!

 

Prosim za nasvet. Na dnu hladilnika okoli luknjice, kamor odteka voda, se mi je začela delati plesen. Sem jo že očistila, ampak se je spet pojavila. Mogoče veste kaj lahko naredim oz. s katerim čistilom bi to očistila?

Hladilnik je star šele leto in pol in ga redno čistim. Del, kjer se pojavlja plesen, sploh ni v stiku s hrano, zato res ne razumem kaj se dogaja.

 

Hvala za nasvete

tinazg

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

25. maj 2012 11:43

Tinazg, najprej temeljito očisti notranjost luknjice. Lahko si pomagaš s kakšno leseno palčko, ki jo poviješ z gazico ali pa vzameš kar palčko za čiščenje ušes. Če ti okoli te odprtine plesni je notri verjetno ostanek česa, kar se je nekoč nekomu polilo ali zdrsnilo vanjo. Sploh je potrebno to zadevo večkrat očistiti. Po tem pa nadaljuj kot po navadi in na koncu notranjost hladilnika zbriši s suho krpo.

Mogoče ne bi bilo slabo preveriti, če je cevka po kateri voda odteka prehodna, ker tudi to je ena izmed možnosti, da se notri zadržuje umazana voda, ki povzroča plesnenje.

zeta

tinazg  

član od: 5.5.2009

sporočila: 59

25. maj 2012 16:51

Najlepša hvala za odgovor, bom preverila.

Kaj pa uporabljate za čišenje hladilnika? Kis, vodo, limono? Nekje sem prebrala, da bi lahko plesen uničila z belilom. Ima katera izkušnje s tem?

 

Hvala

tinazg

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. maj 2012 17:42

Belilo uniči vse živo, tudi plesen. Sicer pa za domače potrebe hladilnik čistim z navadno blago raztopino detergenta, če je kaj hujšega, pa s kisom. Do zdaj s plesnijo ni bilo kakih večjih problemov, vsaj ne takih, ki jih kis ne bi rešil. Naredila se je ob luknjici za odtekanje kondenza, ki jo pa vsake toliko tudi od znotraj obrišem z bebi palčko namočeno v kis. 

Sonja

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

29. maj 2012 12:20

Neprijetnega vonja v hladilniku se lahko znebimo tudi s pecilnim praškom, ki ga nasujemo na krožniček in pustimo nekaj časa v hladilniku.

paulina d

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. maj 2012 17:06

limnol je napisal/a:

Belilo uniči vse živo,

Sonja

 

Limnol, ko sem jaz napisala nekaj takega kot ti,   sem dežurne pikolovke takoj dobila lekcijo, da vsega živega že ne uniči.

 

Drugače pa, police umijem kar pod toplo tekočo vodo, predale z nekoliko tekočine za ročno pomivanje posode, stene čistilcem za okna. Vedno imam odprto škatlo sode bikarbone, ki jo menjam na cirka 3 do 4 mesece.

Moje burbončice okusijo narezano limono v drugi hrani v hladilniku. Tudi v maslu, tako da tega ne prakticiram. Pravzaprav je vse, kar je aromatično zaprto v plastične posode.

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. maj 2012 17:24

Vanja, prav imaš, jemljem nazaj (): vsega živega ne uniči. To se mi je takole zapisalo v silni vnemi. Če se je že kdo kdaj polil z vodikovim peroksidom iz steklenice, bo prisegel, da pokolje vse - v praksi pa večino tistih ta malih bitjec, ki delajo štalo po naših hladilnikih, prav gotovo. Ampak zaradi tega še vedno ne mislim, da je treba tako silovitih urokov, da domači hladilnik spraviš v red. Tole s sodo bikarbono bom pa poskusila, škoditi ne more.

Quandoque bonus dormitat Homerus (je menda enkrat vzdihnil rajnki Horacij), ne smemo potem zameriti  , če kdaj pa kdaj kaj tudi spregleda. 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. maj 2012 17:41

El, Limnol, nisem jaz tista pikolovka. Od takrat, ko se mi je to drugič zgodilo, napišem v oklepaju, da naj se napisanega ne jemlje dobesedno. Sicer se pa strinjam s tabo, da belilo uniči vse živo.

 

Razredčenega, jasno, uporabljamo vsakih par let za čiščenje plesni, ki se nabere na bajti ali na potki okoli nje. Že nekaj let ga dodajam pralnemu stroju, da je belo preilo res belo. Vem, ni najbolj ekološko, ampak...

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. maj 2012 17:49

Hehehe, imam izkušnje s peroksidom, sem si enkrat z njim pobelila prste v laboratoriju in sem skakala in izvajala indijanske bojne plese in krike - prmejduš, je to ena hudičeva stvar, je ne spustim v hišo (pa saj se najbrž kdo še spomni, kako je pred leti skladišče na kemijskem faksu odfrčalo v zrak - no, tudi to je malo pretirano, v silni vnemi, ampak en nesrečnik je zraven zaradi steklenice peroksida pošteno nastradal). 

Tako da - ekološko res ni, ampak kake ekološke plesni pa vseeno ne bi hotela v kopalnici ali kuhinji, tako da bi potem raje sklenila kak zmerno strupen kompromis (ali pa peroksid res pošteno razredčila, ja). 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. maj 2012 18:25

Ko sem bila še otrok in smo živeli v bloku, si je ena soseda prebarvala lase na ČRNO, prej je bila platinasto blond. NIkakršna Marilyn Monroe, da ne bo pomote, njena frizura je bila...hkm, kako naj rečem, ne da bi se zamerila...natopirano gnezdo.  Ker ji črna ni bila všeč, si je nabavila peroksid in si z njim umila lase...Na srečo, jih je samo "zažgalo" oz. izgledali so scvrti.

In da ne bo pomote, jaz kupujem tole mešanico. Se mi zdi, da se v EU ne dobi. Sicer pa, kemija in jaz...not the best of friends. Sem imela matematiko in fiziko raje, da o fizikih sploh ne izgubljam besed.

 

P.S: Zdaj pa nazaj na temo, da jih od katerega od Šerifov ne dobimo po prstih.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 29. 2012 18:26

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti