Sanja, jaz pa razumem, da če odrasteš v nekem okolju, kjer nečesa ni ali ljudje tega ne počnejo, potem preprosto ne moreš vedeti. Koliko novih stvari sem spoznala šele takrat, ko sem šla študirat iz svojega kraja... Ti kar vprašaj, v živo je včasih težje.
Brizgani piškoti se reče tistim, ki jih nabrizgaš na pekač ponavadi s slaščičarsko vrečko, tj. vrečka z narebrenim tulcem na koncu, s katerim se drugače brizga stepena smetana na torto, da nastanejo takšne lepe rožice ali vijuge. Če daš noter malo mehkejše testo, gre podobno tudi s testom. Gotovo si že v trgovini videla piškote, ki so kot rožice ali rozete iz smetanove torte, ponavadi je na sredi še pikica rdeče marmelade. Druga možnost je, da z vrečko brizgaš kakšnih 5 cm dolge palčke, nastanejo takšne narebrene, lahko zaviješ v obliki črke S. In vse, kar ti pride na misel z vrečko v roki. Lahko tudi zlepiš z marmelado po dva skupaj. Smisel tega pri piškotih je, da je prej narejeno, saj ni potrebno valjanje testa, izrezovanje in prelaganje na pekač.
Brizga se tudi beljakova masa, da nastanejo španski vetrci, rozete ali vijuge črke S.
Pozdrav, Fani