Namakanje semen pred uživanjem

Semena in oreščke (musli) sem vedno čez noč namakal v mleku in uporabil za fruštek.

V spodnjem tekstu iz google pa piše da se namaka v vodi ki jo je treba zavreči ker da vsebuje zaviralce prebave. Če je to res potem ne smem namakat v mleku ki bi ga pojedel?

Velja isto za laneno seme, ki sem ga nameraval pred zaužitjem zmleti v prah in segreti z mlekom? Ponekod po spletu piše da se laneno seme pred uživanjem zmelje v prah vendar če ga je treba kot spodaj piše prej namakat v vodi potem mletje lanu odpade?

Google:

Namakanje semen pred uživanjem nevtralizira fitinsko kislino, ki sicer veže nase minerale in otežuje prebavo. S tem postopkom postanejo hranila (vitamini, beljakovine) veliko bolj dostopna in telo jih lažje absorbira.

Časi namakanja semen:

Lanena semena: 2–4 ure (postanejo sluzasta, zato jih lahko po namakanju zaužijete kar takšna)

Bučna semena: 6–8 ur (najbolje čez noč)

Sezam: 4–8 ur (priporočljivo vsaj 4 ure)

Hitri nasveti za pravilno pripravo:

Razmerje: Semena vedno prelijte z zadostno količino vode (vsaj v razmerju 1:2 ali 1:3).

Temperatura: Namakajte jih na sobni temperaturi.

Odstranitev vode: Vodo, v kateri so se namakala, po končanem postopku zavrzite – vanjo so se namreč izločili zaviralci prebave.

Ima smisel, če imaš težave s prebavljanjem semen. Potem lahko pomaga. Če si jih pa do zdaj uspešno jedel brez težav brez namakanja, pa ni razloga, da bo to počel. Razlika v prehranski vrednosti je bolj majhna,  poleg tega pa namakanje razen fitinske kisline izluži tudi še kja drugega, koristnega. De ne govorimo o tem, da namočen oreh ali lešnik ni kaj prida (stvar okusa sicer). 

Pri lanenh semenih recimo pa je sliuz, ki nastane, dober pospeševalec prebave, če jo seveda imaš rad. V tem primeru pa seveda vode s sluzjo ne smeš zavreči. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti