Pralna in kuhinjska soda bikarbona

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

25. avg 2021 11:50

No, oči mi soda še nikoli ni razdražila oz. nisem čutila kakšnih takšnih dražečih hlapov, kot pri drugih agresivnih čistilih. Sicer pa vsak po svoje. Ne delam reklame za sodo.

Obstaja pa še ena soda, ki jo prodajajo v kmetijskih trgovinah in sicer se ji reče "soda za sode".

S to večinoma uspem očistiti odtok v kuhinji. Jo raztopim v cca 5 l vode, zavrem in vlijem v zamašen odtok. Deluje, pa še korito se zelo lepo očisti. Samo povem, če je za uporabit moja izkušnja, se odločite sami, seveda. 

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. avg 2021 19:12

vegetar je napisal/a:

Soda ne more pokvarit grelca saj raztaplja kamen in v bistvu čisti pralni stroj.

 

Tako je, počakajmo raje nekoga ki se spozna na te stvari pa naj on odgovori.

No, na to pa se spoznam. Soda ne raztaplja vodnega kamna.

Sonja

vegetar  

član od: 13.1.2006

sporočila: 189

26. avg 2021 8:50

limnol je napisal/a:
vegetar je napisal/a:

Soda ne more pokvarit grelca saj raztaplja kamen in v bistvu čisti pralni stroj.

 

Tako je, počakajmo raje nekoga ki se spozna na te stvari pa naj on odgovori.

No, na to pa se spoznam. Soda ne raztaplja vodnega kamna.

Sonja

Na spletu pišejo da ji je za aktivno odstranjevanje kamna potrebno dodati še beli kis ja.

 

Serviser pralnega stroja je rekel da stroj uničujejo geli za pranje in mehčalci ker ga sčasoma zapacajo. Od takrat uporabljam samo prašek.

Če je soda bikarbona v nasprotju s kuhinjsko sodo tolk agresivna potem nima smisla da še naprej dodajam prašku kuhinjsko sodo. Uporabljal jo bom samo še za mehčanje.

 

Kisa v velikih količinah za odpravljanje vodnega kamna pa ne bi priporočal ker povzroča rjavenje. Razen če takoj zatem še enkrat pereš da se odstrani kislina.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. avg 2021 10:52

Takole je: soda bikarbona ni bolj agresivna od pralne sode, ravno obratno je. Obe naredita raztopino bolj lužnato, kar POSPEŠUJE izločanje kalcijevega karbonata iz vode, ne pa da ga raztaplja. Prav tako se vodni kamen bolj izloča pri višji temperaturi, ker ima v takih pogojih pač nižjo topnost (za razliko od recimo sladkorja, ki ga več raztopiš v vroči kot mrzli vodi).  Je pa res, da lugi razkrajajo maščobe, beljakovine in mnoge druge organske spojine, tako da - če imaš res na debelo popacane predpasnike s tovrstnimi madeži, potem je recimo OK, da dodaš še malo luga, ampak res previdno in samo na madež. Vodni kamen se raztaplja oziroma se ne izloča iz kislih raztopin (zato kis). Tako da dodajaj kis, ampak brez sode (bikarbone ali nebikarbone). Ker če dodajaš sodo, potem potrebuješ najprej kis, da raztopino nazaj nevtraliziraš in potem še več kisa, da jo narediš kislo. Se pravi čista zguba, če dodajaš oboje. Tako da se odloči ali za več luga in več vodnega kamna in prej uničeno perilo ali kis in manj vodnega kamna. Oboje hkrati je pa popoln nesmisel.  Kar se velikih količin kisa tiče, imaš povsem prav - dobra vaga ti mogoče pomaga v nebesa, zanesljivo ti pa pomaga prej do novega pralnega stroja, če z njim pretiravaš. Ampak žlica ali dve v pralni stroj (ki sicer porabi cca. 40-50 l vode) bo čisto v redu. Lahko pa se odločiš za magnetni mehčalec vode, ki pa deluje na povsem drugem principu in stane toliko kot 30-40 litrov kisa, da o calgonu & Co. niti ne govorimo. Zdaj pa računaj.

Enkrat sem ob priliki vprašala Gorenjevega serviserja, koliko pralnih strojev je popravljal zaradi vodnega kamna. In je rekel, da nobenega, ampak da to dela šele 20 let. Je pa res, da grelec na debelo prevlečen s karbonatom porabi več energije, da ti segreje vodo do enake temperature kot tisti brez. 

Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 26. avg 2021 10:55

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. avg 2021 13:23

Evo, zdaj vem, kako sem ga biksala, no pa ne prav dolgo, ker me je neumnost kar hitro prizemljila. Hvala Sonja, lep pozdrav!

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti