Prehrana starostnika

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

tema odprta - 11. apr 2019 19:57 | ogledi: 3.800 | odgovori: 6

Pozdravljeni, 

po dolgem času se oglašam in vas prosim, za recepte pri prehrani starostnika, rabim pa recepte za v skrinjo. Mama ima najrajši krompir, mleka ne prebavlja dobro, ribe, drobovina odpade, hrane iz doma ne mara. Je pa glede hrane precej izbirčna. Sama pa hodim precej pozno iz službe. 

Hvala.

anitram1

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. apr 2019 20:32

Ni ti lahko.

Nekaj predlogov: piščančja obara z žličniki, primerna je za zamrzovanje.

Kroglice iz mletega mesa v paradižnikovi omaki, prav tako zelo primerno za zamrzovanje.

Ričet

Na kocke narezano meso (govednina, svinjina, jagnjetina ...) v grahovi omaki (lahko tudi s korenčkom)

Lazanja - spečeš en pekač in zamrzneš po porcijah

 

Jaz naredim omako iz čebule, paradižnika, paprike, pora, bučk, jo zamrznem in tačas ko jo grejem, prirpavim kuskus (ta je gotov v petih minutah), prelijem s to omako in brezmesni obrok je gotov. 

 

Enolončnice iz leče in čičerike se tudi lahko zamrznejo. Pa golaž, piščančji paprikaš. Polpeti na primer, večer preden ji pripraviš polpete narediš krompirjevo solato.

 

Tega sem se zdaj spomnila, gotov je še veliko tega, kar se lahko da v zamrzovalnik. Pa razni cmoki (slivovi, marelični).

Take reči ima moja mama vedno v zamrzovalniku. Kuhanje jo po malem utruja, pa ko kuha naredi dve ali tri porcije, jih zamrzne in ima kosilo pripravljeno, ko se ji ni za kuhat. Je pa res, da ni izbirčna, je vse po vrsti, sploh veliko zelenjave in to si vedno pripravi svežo.  

 

 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

12. apr 2019 8:14

Moja mami si še kuha sama, vendar si določene jedi naredi za večkrat in jih po porcijah zamrzne: 

- goveja juha

- golaž

- na kočke narezan piščanec v omaki

- paradižnikova omaka

- mesna omaka

- filane paprike

- sarma( to ji jaz naredim)

- ričet

- cmoki

- fižolova juha

- musaka

- lazanja

Zelenjavne juhe, zelenjavni riž, krompir si kuha sproti. Tudi blitvo, špinačo. 

Drugače pa poskušaj zvečer skuhati za naslednji dan - rižota, zelenjavna juha, zraven palačinke ( se jih da lepo pogret v mikrovalovni), krompirjev golaž s hrenovko...Krompir v kosih, da se naredi naslednji dan pražen ali krompirjeva solata. 

Tudi solato lahko pripraviš in skuhaš krompir, da si samo zmeša. 

Ne vem koliko lahko sama pri temu sodeluje.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

13. apr 2019 17:59

Najlepša hvala za predloge, sicer tričetrt od napisanega ne pride v poštev, ker ne mara, krompir zvečer pripravljen tudi odpade, je pa tudi problem, ker zadnje čase se ji še čaj pripali. 

 

 

anitram1

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

13. apr 2019 18:12

Kakšna hrana pa je tvoji mami všeč?

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 13. apr 2019 18:12

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

13. apr 2019 20:36

Verjamem, da ti ni lahko. Vem, da bi rada pomagala svoji mami, a mislim, da bo to težko izvedljivo. Prvič zato, ker si očitno sama ne more več nič pripraviti - ima mogoče demenco, ker ji že priprava čaja dela težavo. V takem primeru, vem iz lastnih izkušenj (mama), ne smejo več prižigati štedilnika, ker lahko zanetijo požar. Glede na to, mislim, da bi mogoče  - pravim mogoče lahko uporabljala le mikrovalovno pečico. Če misliš, da bi lahko uporabljala mikrovalovko bi predlagala, da si v njej pograje v naprej pripravljene juhe oz. enolončnice, ki jih poje s kosom kruha. S teboj pa poje del kosila, kot popoldansko malico. Starejši ljudje bi tako morali jesti 5 manjših obrokov na dan.

Jaz bi razmišljala tudi o tem, da ji kakšna soseda pripravi in prinese kosilo, ki bi pač kuhala tisto kar ima rada. Možno je tudi, da pride vsak dan domov tudi gospodinja, kot Pomoč na domu, ki bi ji skuhala kosilo po njenih željah. Verjemi mi,da starejši ljudje niso so toliko izbirčni, kot to, da jim določena hrana zaradi takšnih in drugačnih zdravstvenih razlogov več ne odgovarja in jo zato odklanjajo.

Starost je težka. Skrb za starostnika je zelo težka - veliko težja, kot si mogoče tisti, ki tega ne izkusi preprosto ne zna predstavljati. 

Želim vam, da zadevo uredite tako, da bo mama zadovoljna, ti pa pomirjena, da je doma vse v redu, ko si ti v službi. 

 

dočka

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

15. apr 2019 11:01

Če prihajaš pozno domov sklepam da mogoče tudi pozno odhajaš v službo. Jaz že dolga leta skuham zjutraj za družino, dam v hladilnik in potem si pogrejejo kadar pridejo domov - le krompir, riž, testenine skuhamo kasneje, pa tudi to se da pripraviti vnaprej, če ne gre drugače. Zelenjavo si večinoma pripravim za par dni (sčiščeno in oprano ter osušeno solato spravim v posodo in v hladilnik, naribam zelje za naslednji dan, naberem paradižnik, kumare, papriko in si pustim oprano v shrambi, da potem samo narežem in solata je tu...). 

Sicer sama ne kuham za starostnika, vem, pa da imajo včasih starejši ljudje drugačen okus, odklanjajo vnaprej pripravljeno hrano, sploh krompir po njihovo mora biti sveže pripravljen, navajeni s svojega ritma hranjenja.....

Sama bi ti predlagala, da pripraviš kakšne zelenjavne juhe, enolončnice, ker imajo starejši ljudje ponavadi radi nekaj na žlico in to tudi zelo dobro stoji, pa tudi dela ni toliko s tem. Zraven lahko poje hrenovko, košček sira s koščkom kruha ali kaj podobnega, pa kakšen kompot, sadež, košček kakšnega peciva ....., meso vedno v omaki (kakšni mehki goveji ali telečji zrezki, polpetke, popečenim piščančjim stegnom brez kosti ....) in zraven riž ali kuskus, kruhov cmok, zdobovi cmoki, mogoče polenta ... Z lahkim zajtrkom, kakšnim jogurtom, sadjem, smutijem zjutraj pripravljenim ali podobnim za dopoldansko malico, potem kosilom kot sem ti napisala, mogoče nekaj malega popoldne in kakšno lahko večerjo skupaj z vami (če žiivi skupaj z vami) in dan je okrog. Predvsem poskrbi, da bo imela mama dovolj tekočine čez dan, ker so starejši ljudje zelo radi dehidrirani (čaji, naravni nesladkani sokovi, smutiji, kompoti, nenazadnje tudi z raznimi juhami in enoločnicami vnesemo v telo kar nekaj tekočine).

Sicer pa sama veš kaj ji paše in kaj ne, kaj rada je in kaj ne. Ne vemo tudi ali si kaj lahko tudi sama pripravi in kako zahtevno je lahko pogrevanje, ali zna ravnati z MV pečico.....

Oglasi se še kaj in sporoči kako ti uspeva (mogoče bo to koristilo tudi drugim).

Lepo se imejte.

 

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti