25. nov 2017 7:53
AnaB3la, recepta za biskvit, ki nikoli ne pade dol, nimam shranjenega ne v pisni, ne v "ustni" obliki, morda pa je to krasna priložnost, da narediš nekaj novega, od mnogih preizkušenega, ki meni nikoli ne pade dol
, je pa res odličen. Sposodila si bom zapis od tete torte, upam, da ne zameri:
teta torta je napisal/a:
Če ne delam torte po kakem posebnem receptu, je moj recept: 6 jajc, 200 g sladkorja, 150 g moke, v zadnjem času sem se navadila dodati še žlico ali dve olja ali raztopljenega masla - biskvit je nekako bolj sočen. Včasih tudi nadomestim del moke (do 50 g) z Gustinom, za čokoladni biskvit pa z grenkim kakavom. To so količine za tortni model 26 cm, biskvit pa lahko dvakrat prerežem, tako da pride precej visoka torta iz 3 plasti. Delam ga klasično: rumenjake penasto vmešam s polovico sladkorja, dodam maščobo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepem čvrst, a še mazav sneg (ne sme biti "suh"). Tretjino snega dodam rumenjakom in jih z njim zrahljam (seveda s kuhalnico). Nato naložim na rumenjakovo maso preostali sneg in presejem suhe sestavine. S kuhalnico rahlo zmešam, da dobim enotno maso (brez grudic moke!). Tortni model po dnu namažem z maslom in potresem z moko. Vanj stresem biskvitno testo, pogladim, lahko je nekoliko višje ob obodu in pečem na 170 stopinj pribl. 30 minut (preveriti z zobotrebcem, pletilko ipd). Sladkor je navaden čisto v redu, za sneg pa sploh ne sme biti v prahu.
"Finost" biskvita je odvisna od razmerja med jajci in moko, biskvit za mojo najbolj zaželeno torto je iz 7 jajc, 180 g sladkorja in 120 g moke. Takega biskvita tudi ni treba nič namakati, pa torta vseeno ni suha. teta torta
Po zgornjih navodilih je uspeh zagotovljen, po videzu in predvsem po okusu.
lp
mzm