Katero pečico kupiti

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

20. avg 2019 13:19

mamamia,

sem že prebirala informacije o razliki med steklokeramiko in indukcijo.

Sedaj me pa zanima, kaj je tisto v načinu kuhanja, pri čem ima SK prednost?

 

rdkapica

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

20. avg 2019 15:45

Jaz sem zadovoljna s pirolizo. Sem kar nekaj časa rabila, da sem jo sprobala, ampak je res fajn. Fino je za tiste, ki veliko uporabljamo pečico. Vedno se bojim, da bi pozabila snet nosila pred pirolizo.

 

branka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. avg 2019 20:04

rdkapica je napisal/a:

mamamia,

sem že prebirala informacije o razliki med steklokeramiko in indukcijo.

Sedaj me pa zanima, kaj je tisto v načinu kuhanja, pri čem ima SK prednost?

 

rdkapica

Indukcija je veliko hitrejša, zvišanje ali znižanje jakosti oziroma temperature kuhanja takojšnje. Boljše plošče zajamejo celotno dno posode, ki mora seveda imeti magnetno dno (meni posoda ni problem, skoraj vsa, ki jo imam, je tudi za indukcijo). Je pa res, da če ponev ali lonec dvigneš za sekundo, plošča ugasne. Čeprav novejši modeli že imajo opcijo, da se to zgodi šele po nekaj sekundah in ob pravi nastavitvi kihaš naprej na enako jakosti kot preden si dvignil posodo. Ko pločo ugasneš, se takoj ohladi.

 

Steklokeramične plošče so nekoliko počasnejše, dvig ali znižanje jakosti plošče ni hipno. Če dvigneš posodo, površina ostane prižgana. In če ploščo izključiš, jed še zelo dolgo ostane topla ali se celo do konca skuha, sploh če je posoda kvalitetna, z debelim dnom. Meni je idealno za kakšne rižote, ajdovo kašo ... Izključim se samo skuha do konca. 

 

Morda Sk ni prednost, gre zgolj za moje navade, ampak ko kuham na indukciji in Sk ugotavljam, da mi slednja bolj ustreza. Moja šrenosna indukcijska štedilnika sta morda preveč enostavna, če bi se poglobila v bolj kvalitetne in sodobnejše naprave bi se morda celo navdušila. 

 

 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. nov 2019 9:31

Po 13 letih aktivne uporabe je prišel čas za nakup nove pečice, ker ne deluje več tako kot mora.

Včeraj sva začela brskati po spletu in v izbor sta prišla dva tipa AEGBPS351120M in Electrolux KODDP71x. Obe A+, štirislojno zasteklitev vrat, piroliza,..... 

Tu se mi poraja vprašanje, kako se s to pirolizo? Pri Eletroluxovi piše, da aparat sam javi, kdaj je potrebno čiščenje. Kako pa je dejansko v praksi? 
Cene obeh so približno enake. Ali še kakšno priporočate oz. moram biti še na kaj pozorna pri nakupu? 
Hvala! 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

5. nov 2019 12:29

Jaz ti lahko povem za mojo Elektrolux pečico s pirolizo (EOC5751FAV); aparat najbrž javi, ko nek senzor smatra, da je potrebno čiščenje in sicer tako, da se ob vsakem zagonu (zašmirane) pečice na displeju pokaže ikona za pirolizo- parkrat utripne in nato izgine. To lahko tudi mirno ignoriraš in se sama odločiš, kdaj je pečica potrebna čiščenja Piroliza je pa itak zakon!

Bi se pa ob nakupu nove na daleč ognila pečici z vklopom na dotik, ker se mi je moja nekajkrat samodejno prižgala. Stikalo očitno reagira na toploto in če sem kaj več kuhala na plošči nad njo ali pustila polno pečico shrankov, da se ohladijo po sterilizaciji, je lepo sama zalaufala... Zanimivo, da serviser ni bil prav nič presenečen nad napako .

Ob zamenjavi dveh sklopov elektronike se fantomsko prižiganje sicer ni več ponovilo, vendar pečici ne zaupam več. Naslednja se bo definitivno prižigala na knof

V.

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

5. nov 2019 14:16

Jaz imam El na gumbe, pirulizo, ki jo izvedem, ko je potrebno. Sem ugotovila  da vse kar je na dotik se mi  hitro pokvari, ali pa imam samo jaz to srečo. In imam tudi parno.

branka

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

5. nov 2019 16:28

Piroliza je fajn stvar. Pri naši pečici, ki je sicer Boschova, čiščenje s pirolizo traja odvisno od nastavitev od 1-2 ur. Kljub temu, da pečica ni bila najbolj umazana, je med samim čiščenjem kar precej smrdelo in je tudi v skladu s priloženimi navodili potrebno zračenje. Glede gumbov in tipk imam zadnji dve pečici na tipke in ni bilo do sedaj še novenih težav, ker je vedno potrebno pritisniti več tipk da začne delati. Tipke so mi praktične tudi glede čiščenja. Je pa pri pirolizi potrebno paziti tudi to, da so vodila in mreže v pečici primerne za čiščenje s pirolizo, ker jih je potrebno v nasprotnem primeru odstraniti. 

Trixi, AEg-jeva je najcenejša v Mercator tehniki - tam imajo ponavadi v ponedeljkih 10% popust (ne vem, če bo veljal, ker je že znižana a pike dobiš, če imaš njihovo kartico). Za enako ceno 423,99€ jo dobiš tudi v Big Bangu, samo moraš reči na blagajni naj ti izenačijo ceno - preveri ceno preko neta izenačeno ceno - preverjeno to deluje v njihovih trgovinah. 

Pri AEG imaš tudi podaljšano garancijo 5 let, če aparat registriraš https://mtehnika.mercator.si/izdelek/18176260/vgradna-peci

Pa ugoden nakup in veliko dobrot iz nove pečice.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. nov 2019 17:34

Odločila sem ze Elektroluxovo  koddp71x, ki ima tudi sondo za merjenje temperature mesa med peko vgrajeno kar v pečici. Pa piroliza je, čeprav mi to ni bila prednostna funkcija (imam dobre izkušnje tudi s čoščenjem s paro). Cena se mi je zdela sprejemljiva glede na vse funkcije, pa sem jo izbrala. Ni pa še vgrajena, ker še čakam na pravi pult za otok v kuhinji. 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. nov 2019 20:56

Sem šla danes preverit izbrani pečici v M tehniko. Bila je le Aeg, vse super, kakor sem si predstavljala, le vrata se trdo zapirajo, kar je zmotilo moža. Nakar mi prodajalec za približno isto ceno pokaže novo Gorenjevo, izvlečna vodila, vse podobno razen te pare, mehko zapiranje, bolj varčna in sem ostala spet pred ?

Electroluxove nisem uspela videti, tako, da me čaka avto in direktno v salone pogledat. Ja takole na spletu vse super izgleda, v živo pa je drugače. 
Sem pregledala tudi teste zps, pa se mi zdi, da mora biti prepis nemških testov, ker določenih pečic pri nas ni ali pa so napake pri oznakah! 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

5. nov 2019 21:06

Nekaj let nazaj, ko sem kupovala pečico, sem se predvsem osredotočila na prostornino le-te. Za pirolizo nisem bila kaj preveč zagreta, ker sem pri nekaterih, kljub pirolizi, videvala zelo zelo umazano pečico.    Bolj mi je pomembno, da imam velik pekač... npr. za rolado.  

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti