Najprej moram popraviti svoje prvo javljanje na 100% marmelado.
Namesto bezgovih jagod sem uporabila:
**1,5 kg sliv, sok 1 pom. in 1 limone, 1/2 drobno naribane pomar.in lim.lupine, 150 g lepih rozin(vzela sem rumene). Kuhala sem brez vode. Rozine sem dodala proti koncu.
**marmelada iz češpelj in bezgovih jagod pa vsebuje sladkor. 2kg + 1kg in na eno kilo mase 750 g sladkorja. Jaz ga dam manj, a ostane marmelada bolj redka.
**če vzamemo zelo zrele češplje, na 5 kg damo 1 kg sladkorja , 2g cimeta in sok 2 limon.Manj sladkorja ko vzamemo, tem gosteje mora biti kuhana marmelada.
In ko sem tole ponovno brala, sem dojela, da premalo dolgo kuham, če dam manj sladkorja, zato se včasih tudi skisa, ko jo odprem.
Še ena marmelada, ki je lahko tudi 100% če želiš:
4 grenivke, 4 pomaranče, 4 limone, sladkor in voda pa po potrebi.
*vse naštete plodove temeljito operemo,osušimo in razpolovimo. Izločimo pečke. Neolupljene polovice z ostrim nožem zrežemo na tanke rezinice. Na skodelico ali drugo mero rezinic odmerimo tri merice vode. Zlijemo jo na rezinice in pustimo čez noč pokrito na hladnem.
Drugi dan maso segrejemo in kuhamo 20 d0 30 minut. Nato jo zmerimo in na vsako mero kaše mero sladkorja, postopoma dodajamo sladkor in segrevamo, ponovno zavremo. Pozneje se marmelada še zgosti, ker vsebuje veliko želirnih snovi.
Irena Šušteršič