Litoželezna posoda

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

24. mar 2011 13:19

hm, torej so pri kreku od la cuisine? meni včeraj niso znali povedati kaj je gus, katere so s premazi ipd, tako da hvala za povezave

www.mojalbum.com/naredilaana

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

24. mar 2011 13:36

Banana!

Strojniki bi ti razložili, da je železo kemični element in se prodaja po lekarnah. Takoj, ko ima primesi, je to jeklo.

Gus je siva litina in izdelek je litoželezen. Pa ne me zdaj prosim vprašat, zakaj je izdelek litoželezen in ne litojeklen. Bom namreč to sam in to prvega strojnika, ki ga zalovim.

LP

Sergej

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

24. mar 2011 15:47

Malo z zamudo. Midva imava Le Creuset žar ponev, ki je v domeni moje boljše polovice, ki jo je tudi "prepariral" po navodilih proizvajalca (pri najboljši volji zdaj ne vem povedati, kaj točno je počel). Po uporabi vem, da jo za nekaj časa namoči, potem pa umije z mehko krtačo in vodo in to je to. Na posodah s svetlim notranjim emajlom prepariranje ni potrebno, se nič ne prijemlje, midva sva super zadovoljna. Čeprav naj bi se te posode lahko prale v pomivalcu, jih midva ne. Najnovejša pridobitev je njihovo ponev za palačinke in aluminijaste serije, ker mi je bila litoželezna absolutno pretežka, vendar zaenkrat žal še ni prišla do testa.

strelka

Mirjan  

član od: 8.3.2010

sporočila: 59

24. mar 2011 19:23

bannanna: Poklical sem Krek, vprašal za litoželezne ponve in mi je gospodična mi je povedala kaj imajo, in da so zadeve od Kuechenprofi (http://www.lesnina.si/default.cfm?j=Sl&r=Sl&). Sama serija se pa imenuje "La Cuisine" in narejena v Franciji.

Še PDF (v nemščini) iz njihove strani o litoželezni posodi - http://www.kuechenprofi.de/pdfs/GussFlyer.pdf

Bi delil kaj piše toda moja nemščina se neha pri Ja/Nein/Ein bier (?) bitte.

Glede gusa jaz razumem zadevo tako, kot je pojasnil Sergej, torej da je izraz gus (najbrž zaradi Gusseisen - lito železo) pomeni litoželezen. Mislim, da nobena od ponev, ki sem jih prilimal nima premaza, vsaj tako sem razumel gospodično pri Kreku. Piše pa verjetno v PDFju, tako da, če kdo zna in je voljan ...

Kakor jaz vidim situacijo, treba pretehtati železna vs. litoželezna, pri čimer še iščem podatke o "samo" železni posodi (pa da ni nerjaveče jeklo ipd).

Glede na wiki (http://simple.wikipedia.org/wiki/Cast_iron)

Siva železna litina - litoželezo
- 95% železa
- 2% silicij
- 3% ogljika

Silicij povzroči spreminjanje ogljika v grafit, kar se odrazi v črni barvi in res je tista z gusom bolj črna kot druga tako, da je litoželezna najbrž zgolj dražja opcija. Sem po kontaktiral Kuechenprofi glede sestave cenejše ponve tk, da bomo videli kaj povedo.

 

Tu je nekdo vprašal podobno vprašanje kot zzak, What makes a cast iron pan "non-stick"?, oz. kaj naredi litoželezno ponev "non-stick" ("prevleka proti prijemanju" je manj manj seksi).

http://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=33885.m

 

Pa še glede debate jeklo vs. litoželezo.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Iron

"Crude iron metal is produced in blast furnaces, where ore is reduced by coke to cast iron. Further refinement with oxygen reduces the carbon content to make steel"

Torej groba železna kovina -> lito železo -> jeklo. Morda sklepam narobe toda pomoje tista posoda ni zgolj železna.

"Alloys with a higher than 2.1% carbon content are known as cast iron because of their lower melting point and castability".

"Steel is an alloy that consists mostly of iron and has a carbon content between 0.2% and 2.1%"

Glede na Wikipedijo (http://en.wikipedia.org/wiki/Steel) sodeč se litina, ki ima več kot 2.1%+ ogljika imenuje lito železo, vsebnost pri jeklu je pa med 0.2% in.1%.

 


Sporočilo je spremenil(a) Mirjan dne 24. 2011 19:39

Sporočilo je spremenil(a) Mirjan dne 24. 2011 19:40

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

25. mar 2011 1:01

Nekako tako ja... in to še v domačem jeziku... in verjemite prosim, da barve nisem jaz izbiral.

http://ro.sio.si/borut/Kovine/zelezo.htm

Aja. še to: Železnih posod zanesljivo ni. Vse so iz sive litine (gusa) ali jekla. Te druge so izdelane iz pločevine s postopkom globokega vleka in se potem v glavnem emajlirajo ali pa so iz nerjavečega jekla. Sicer občasno kje vidim neke ponve iz navadnega rjavečega jekla, ki so neobdelane in naj bi bile namenjene picam.

Kar se pa litoželezne posode tiče, bi si skoraj upal stavit, da je vsa oljno žarjena.  Dvomim, da bi kateri od proizvajalcev tvegal, da mu ponev zarjavi še preden pride do kupca.


Sergej

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 25. 2011 01:12

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. mar 2011 18:28

Jej jej jej, fantje, ne vem, zakaj motovilite naokoli, ko pa imamo tudi v slovenščini čisto spodoben wiki članek o železu in vsem, kar spada zraven (poklikajte še malo po linkih, če seveda ni pretežko - tam bolj spodaj pod "Tehnična uporaba"). Samo v pomoč, da ne bomo potem razpravljali še o tem, koliko kdo (misli da) zna angleščine. http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezo Sonja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. sep 2011 0:31

živijo...

 

uf, meni se je zgodilo nekaj neprijetnega... kupila sem tole http://www.amazon.com/gp/product/B0007T25Z2/ref=pd_ za ene 25 €. jo z oljem palim zunaj na gorilniku, si rečem super duper, zdej pa ne bom več olja rabla...tako piše v navodilih da je potrebno postopati z litim železom brez premazov... jo lepo ohladim in umijem, pa dam na indukcijo in pok!! poknala je presneta ponev. hvalabogu ni plošča. glavno, jezna sem ane. ima kdo kaj pojma zakaj se bi to naredilo? mogoče prehitra sprememba temperature? no, plošča ima sedaj malo zarjavelo poko, tako da ne vem koliko je oporečna za spečt kakšno bučko? 

ps: kako čistite takšne ponve?

www.mojalbum.com/naredilaana

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

25. jan 2012 15:38

Je siva litina sploh primerna za živila? Povsod, v vseh jezikih in vse, kar sem o njej bral, navaja samo tehnične uporabe.

Sprašujem iskreno in želel bi si strokoven odgovor, ker ga že dalj časa iščem, pa nikjer ne dobim.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

25. jan 2012 16:18

E pa *ebiga 666 ( matr, tri šestice, a ni to neki v zvezi s hudičem ), prideš na kulinarični forum in bi rad strokovn odgovor o litem železu. Pol boš verjetn poslal na kak livarski forum vprašanje o pečenju musake.

Nisem vsega bral za nazaj ( se mi ne ljubi, pa tudi ne zanima me ), po mojem vedenju je nekako takole: posode iz sive litine je treba pred prvo uporabo " preparirat ", torej prevlečt s nekakšno plastjo maščobe, ki se pregreje, verjetno se kaj kemijski spremeni, da se po brisanju več ne pride do kovine, direkt, ker se mi zdi, da bi jed kuhana v " surovi " litoželezni posodi imela nek kovinski priokus. Mal pogooglaj okrog proprave nove posode, spomnem se, da sem to že nekje bral. Tako obdelana posoda se pol ne pomiva, posebej ne s detergenti, se le obriše, morda se mal olja segreje in vse skupaj obriše s papirno servieto.

Matr, ne vem če bo to dovolj strokovna.

Drugač ( se mi zdi ) železo ni strupeno, spreminja pa okus živil ( in vode ) v direktnem stiku ( ne velja za nerjaveče jeklo ).

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti