Vprašanje glede dvonadstropne torte

mpmr  

član od: 22.5.2013

sporočila: 6

tema odprta - 6. apr 2014 9:06 | ogledi: 6.722 | odgovori: 4

Živjo,

 

zanima me, kako ve naredite 2-nadstropno torto? A date spodaj kako podlago ali jo kar položite na spodnjo

mpmr

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

8. apr 2014 10:48

Upam, da nisem prepozna. Jaz torto položim na spodnjo torto. Spečem 2 torti različne velikosti. Najprej napolnim spodnjo in vrhnjo plast namažem z marmelado. Položim na zgornjo plast spodnji del manjše torte in nadaljujem.

 

Moja mama je delala tudi tako, da je vsako posebej napolnila in oblila in nato s pomočjo dveh nožev prestavila manjšo na večjo. Jaz nisem tako natančna in velik štor, zato tega ne delam :)

Maxi25

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

8. apr 2014 12:12

Ponavadi se v spodnjo torto zapičijo palčke, da ne pride do sesedenja. Za približno predstavo si lahko ogledaš opis postopka:

https://www.youtube.com/watch?v=hfakgrJTNNE

https://www.youtube.com/watch?v=cD4MCJJTICA

 

V obeh primerih gre sicer za torte, oblite s tičin maso. Mogoče ti bodo ostali lahko kaj več svetovali, kako (oz. če sploh) se to odnese pri tortah, ki so oblite s sladko smetano/ganachem/masleno kremo.


Edit: No, pa še različica brez tičin mase: https://www.youtube.com/watch?v=HOWBiehj9jY


Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 08. 2014 12:29

medenka  

član od: 14.11.2013

sporočila: 7

13. apr 2014 10:15

Lahko uporabiš tudi nekakšen podstavek. Običajno posodo (okroglo z dnom) v velikosti zgornje tortice. S to posodo narediš luknjo v spodnji biskit. Lažje bo če bo že narezan počez. Sredinski izrezan del vzameš ven in uporabiš te plasti za zgornje nadstropje. posodico pa vstaviš v spodnje nadstropje, tako da zgornja tortica leži na posodici. Za rezanje zelo enostavno, sploh za zgornje nadstopje,ker imaš dejansko trdno podlago. Je pa manj torte kot če bi dejansko spekla dve, ker tu spečeš samo večjo (spodnjo). Nevem če se razume kar sem napisala :)

medenka

cedevita  

član od: 23.2.2008

sporočila: 52

15. apr 2014 11:06

Jaz manjšo torto sestavim na kartonasto podlago v velikosti torte (ponavadi jo izrežem iz tistih podlag za torto ki se kupijo v Mullerju - podoben material kot krožniki za piknik). V večjo torto zapičim 4 - 6 slamic, ki jih odrežem čisto na nivoju torte, da služijo kot stojalo. Na to "stojalo" preložim manjšo torto skupaj s podlago.

 

Ko še nimaš dovolj prakse in morda kje malo gleda ven podstavek, ga itak zamaskiraš z okraski (smetana, krema, bombončki, dekoracija iz tičino mase itd)

 

Ker imam rada sočne torte, ki so precej težke, bi se brez slamic verjetno zgornja torta zčela pogrezati v spodnjo.

 

Pri rezanju torte se najprej razreže zgornje nadstropje, potem čisto preprosto odstraniš podlago, pobereš ven slamice in razrežeš še spodnje.

cedevita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti