Prosim za pomoč -nadomestki soli

arabrab 3  

član od: 8.2.2014

sporočila: 1

tema odprta - 8. feb 2014 21:25 | ogledi: 6.278 | odgovori: 5

zivjo,

prosila bi za pomoč. pred časom sem našla nekje na netu recepte, kako pripraviti mešanice začimb, ki nadomeščajo sol, da hrana ni tako neokusna . recepti so bili v stilu - pol žličke drobnjaka, žlička kurukume, malo timijana, ščep šetraja...... zdaj to iščem že par ur, pa ne najdem nič uporabnega... mami prihaja namreč iz bolnice, predpisano ima strogo dieto brez soli zaradi nabiranja vode v telesu, pa bi ji rada pripravila to mešanico, da ji vsaj malo olajšam to dieto

za vsakršno pomoč se vnaprej zahvaljujem,

lp, barbara

arabrab 3

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

8. feb 2014 22:00

Draga Barbara,

 

poskusi skuto al pa cist navadni jogurt. Pač poglej kok je slano. Pol pa komot po moje dodajaš drobnjak pa ostalo.

 

ČE jpa dietologa/e dieta tako stroga pač nimaš kaj. Edino totalka neslano na vodi navadni kuhano.

 

Teg se pač pol moraš držat. Saj ni neskončno.

 

Hint-daj vprašaj zdranike al dietologa/dietologinjo v bolnici do katere mere lahko malo zgoljufaš. Pa s čem. Moja mama ima trenuto zastoj sečnih poti, ker si ne da dopoedat, da mora vec pit tekocine in jest.

 

 

Posvetuj se z zdravniki kako točno in kaj, da ne bo pol še večje sr....

 

Vse dobro tvoji mami in tebi,

 

Lp

preprost

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. feb 2014 7:10

Po moje ni potrebno pripravljat takih mešanic, obroke, ki jih kuhaš, začinjaš sproti, tudi vsaka začimba ne pae na vse.

Vprašaj zdravnika, ali lahko namesto soli uporabiš malo sojine omake, ta je sicer slana, a morda mama toliko,kot je vsebuje, le sme.

 

Najbolj boš dala okus hrani z uporabo svežih ali sušenih zelišč, zelenjavi lahko dodajaša kurkumo,  koriander, ingver, ščep cimeta.

Boš videla, tudi brez soli ali z minimalnim soljenjem bo hrana prav tako zelo okusna. Smo se vsi, ki smo kdaj zboleli, srečevali z veliki spremembami prehranjevalnega režima. Se je na začetku zdelo, da nič ne ne smemo jesti, potem se pa izkaže, da gre ...

 

Mami želim hitro okrevanje, ob taki skrbi bo tudi uspešno. 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. feb 2014 15:04

"Pravega" nadomestka za sol pač ni, ker smo je tako zelo navajeni, čeprav ni ravno potrebna, sploh ne v količinah, ki jih sicer navajeni uživamo. Precej je odviso od tega, kako je mama pripravljena sprejemati nove okuse -  če vse premaknete malo v kislo-sladko-pekoče, potem potreba po soli ne bo tako velika. Pa seveda svet zelišč, kot so ti že povedale - v bistvu vzemi to kot novo prilžnost za odkrivanje novih okusov.

Toplo priporočam kuhanje na pari - odkar sem si nabavila parni kuhalnik, za zelenjavo in ribe praktično ne uporabljam več soli, pa je prav nihče ne pogreša, ker hrana tako obdrži svoj okus in na sol niti pomisliš ne več. Pa, kot pravi mamamia, preveri, če je resnično nujno držati se diete povsem brez soli, ali je kak gram na dan vseeno dovoljen. Ker na malo manj soli se človek z lahkoto navadi, povsem brez je pa resnično malo hudo, vsaj prvih par tednov - ampak če gre za življenje, človek neha komplicirati tudi pri stvareh, pri katerih prej ni bil pripravljen niti malo popuščati. 


Srečno!

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti