Kotany - chilli con carne

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

30. sep 2016 10:27

sarabande je napisal/a:
Tam je med sestavinami našteta tudi kumina. Gotovo gre za napako

Ja, res je. Prav je kumin (tudi orientalska kumina, rimska kumina ali laški
kumin) https://sl.wikipedia.org/wiki/Orientalska_kumina

 

rdkapica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. sep 2016 15:50

rdkapica je napisal/a:
Že dolgo delam Chili con carne "iz nič" (ne uporabljam mešanice), ki je objavljen v zbirki Recepti
za amaterje www.whp-tehnika.si/shramba/recepti

 

rdkapica

To je delno čili res za amaterje. Osnovna napaka je v kumini namesto kumina, ker, kot so že drugi opozorili, za mehiške jedi je značilen kumin in ne kumina. Razlika je v vonju in okusu. Prav tako se uporablja črni fižol in ne rjavi ali beli. V čili con carne tudi ne gre peteršilj, kvečjemu malo koriandra, niti ne gorčica. Govorimo v mehiški varinati čili con carne. Vsak si seveda izbira, kaj vse bo dodajal, ampak za mehiškega se uporablja kumin in amen, črni fižol in ne kake druge barve, ni gorčice (je pa kos temne čokolade), niti ne koprca. To so pač dodatki, ki jih uporabljamo vsak po svoje in po svoji presoji. Nič narobe, stvar okusa, so pač naše izvedenke čili con carne, ni pa to tako, kot delajo v Mehiki. Bila in jedla, in to še najmanj z mletim mesom, več s koščki mesa.  A to je še najmanjša razlika.

 

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

30. sep 2016 20:29

Vse ti dam prav Mamamia , res je začimbe so pomembne in tuki se ne da fejkat. Tudi sam sem pristaš avtentičnosti recepta in ne more vsak veseljak delat kr neki po svoje in to deklarirat kot original, to tudi mene najbolj razjezi :( ampak glede fižola pa lahko rečem, da ni neke bistvene razlike v okusu, jasno vizualna je, okus po fižolu pa je v 70 % enak pri rjavem, belem, črnem, vijoličnem,......tko da mislim, da je najmnajši greh ali fejk če črnega nadomestiš s čim drugim oziroma tistim, ki ga imaš na razpolago. Meso pa , jasno , mnogo boljše je v koščkih kot pa neka faširana zmes :)

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti