Popravljanje jedi

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

tema odprta - 10. sep 2013 7:30 | ogledi: 13.263 | odgovori: 10

Ker očitno nimam ravno kakšnega občutka za slano in ne slano, me zanima, kako popravim jed, če jo preveč popopram ali preveč solim?

Hvala za odgovore!

 

 

Aljo

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. sep 2013 7:47

Jaz vzamem cedilko, zazajmem jed in splahnem pod toplo vodo, ko ta odteče vrnem prano jed nazaj v posodo, premešam, in običajno je v redu.

Za preslano menda tudi pomaga, če daš v jed olupljen krompir.

Prav zaradi takih izkušen sem pri soljenju in popranju postala bolj previdna, to počnem postopoma. Se pa še vedno zgodi, da vsujem preveč, itak, potem pa cedlika dela.

mamamia

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

10. sep 2013 7:56

Žal pretiravam večinoma pri juhah in mineštrah, kjer pranje odpade.

 

 

Aljo

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

10. sep 2013 8:13

Da bi obstajala ena stvar, ki bi jo namočla noter in bi potegnila nase sol, pa da jo potem vzameš spet ven - za kaj takega res ne vem, če kje obstaja (bi pa bilo zelo praktično, če bi). Pri bistri juhi ni kaj dosti narediti, ker če dodaš vodo, razredčiš vse, ne samo soli, torej je treba dodati skoraj vse, da zadevo rešiš. Enkrat smo pri nas tako reč uredili s tem, da smo juho pač še malo pokuhali, da je povrela, potem pa zmrznili v kockah in jo porabili za dodajanje omakam itd. Pri mineštri je pa stvar pravzaprav enostavna - razredčiš jo z neslano mineštro. Dodaj krompir, kolerabo, karkoli pač, seveda neslano, in vode, da bo spet ravno prav gosta. Bo pa potem treba dati tudi še kake druge začimbe. Malo slan okus ublaži tudi  recimo smetana, ampak samo, če je res malenkost preslano.  

Je pa res no najboljša šola, kot pravi mamamia - pametni se daleč največ nauči na napakah, tako da nič ne skrbi. Drugič bo že bolje.

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

10. sep 2013 9:21

Nauči se kuhat, kot dela moj mož. Najprej malo in na koncu če se ti zdi premalo dodaš ali pa pustiš, da si vsak sam dosoli. Vedno je bolje manj slano, dosoliš še vedno lahko. Če uporabljaš kocke ali vegeto oz. dodatke moraš računati, da si že s tem solila. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

10. sep 2013 13:35

No krompir res reši kako presoljeno jed - preverjeno. Tudi v goveji juhi sem ga že skuhala - olupljenega, prerezanega na polovico in je prav lepo pobral odvečno slanost, na okusu se pa ni poznalo. Mineštro zgostiš z naribanim krompirjem pa tudi pobere precej soli. Preveč popra je pa tudi meni nerešljiv problem, tako da popram minimalno in dam potem mlinček na mizo.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

10. sep 2013 19:29

mene dostikrat zmatra pri omakah, ki jih je potrebno reducirati, ali pri jedeh, ki se kuhajo po 2,3 ure, če solim vse na začetku. Tako raje na začetku dodam le juho, nato pa sol če je še ptorebno. Samo je problem, ker solim meso, slana je juha, s katero spodlijem.. kaj od tega bi lahko izpustila? Bio jušnih kock z manj soli še nisem zasledila, oz jih sploh še nisem. V tujini vem da jih imajo, ker so dostikrat v receptih. 

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

10. sep 2013 20:12

Meni se pa velikokrat zgodi, da solim premalo  ampak kot so povedale predhodnice, to ni noben problem, dosoliti se da še v skarjni sili tudi še na krožniku (nekatere jedi bolj, druge manj "uspešno"), tako da je najbolje, da se navadiš soliti premalo, potem pa še po okusu dodaš. Kot je rekla že Tinca, krompir pomaga, samo če je nekaj res preveč slano, potem pomaga samo spiranje (pri katerem se po mojem izgubijo tudi drugi okusi, ne samo slanost) ali pa redčenje (enak problem kot pri spiranju). Za popranje pa res ne vem... Jaz sem tako previdna pri začimbah, da recimo, omaki za špagete dodam curry, pekočo papriko IN kajenski poper, pa čisto nič ne peče

JJ

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

13. sep 2013 19:00

Jaz sem izboljšala soljenje, ko sem zamenjala posodo za sol.  S soljo sem napolnila steklen kozarček, ki ima plastičen pokrovček z višjim robom in se privije. Meriti sem se navadila s pokrovčkom (malo za robom) in ne z žličko ali z roko in to se mi je do sedaj še najbolje obneslo. Mera je vedno ista, poleg tega je sol vedno suha, plastični pokrovček ne rjavi  in že od zunaj vidim, kdaj bo soli zmanjkalo. 

Solimo pa pri nas bolj malo, zaradi moževe diete. Dosoliti ne bi bil problem, ampak smo se počasi navadili take hrane in redko kdo še kaj dosoli.

Katrca11

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. sep 2013 20:15

bannanna je napisal/a:

mene dostikrat zmatra pri omakah, ki jih je potrebno reducirati, ali pri jedeh, ki se kuhajo po 2,3 ure, če solim vse na začetku. Tako raje na začetku dodam le juho, nato pa sol če je še ptorebno. Samo je problem, ker solim meso, slana je juha, s katero spodlijem.. kaj od tega bi lahko izpustila? Bio jušnih kock z manj soli še nisem zasledila, oz jih sploh še nisem. V tujini vem da jih imajo, ker so dostikrat v receptih. 



 

Bannanna, sama skuhaj juho z manj soli in jo zmrzni. Potem ti ni treba skrbeti, če boš imela končno jed preveč slano. Neslano meso pri pot roastu ali govedini po burgundsko se pri nas ne obnese. To sem naredila samo enkrat (sem se na žalost držala recepta kot pijanec plota) in me je dragi vprašal, če sem meso pozabila soliti. Jaz jušnih kock ne uporabljam, imam pa v špajzu vedno dobro zalogo čiste piščančje in goveje juhe z zmanjšano količino soli.

 

Vanja

SlavicaJ  

član od: 24.4.2011

sporočila: 158

14. sep 2013 9:03

Ni tako enostavno kako bi"poštimali" preslano jed. Predhodnice so vsaka na svoj način lepo povedale.

Za krompir vem je stara zadeva, da pomaga. Res je pa kaj kuhamo in kako si lahko pomagamo, če splahnemo vsako stvar nemoremo določene jedi samo in tudi druge okuse in vitamine odplahnemo. Bo že držalo, da se moramo naučiti biti bolj pozorni in nam bo uspelo.Tudi sama sem močno solila v družini so bile zmeraj pripombe, da ni zdravo!!! Jaz pa dobro pa!! No zdaj sem se pa že mal privadila tako, da manj solim in imam žličko vse na žličko.

Res je bolj dosoliti kot pa potem imeti težave kako popraviti pa še zdravo NI.Dobro kuhajte in uživajte.

SlavicaJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti