Katera posoda

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

14. maj 2013 0:04

Jaz imam po štirih letih drugo rundo teflona (ena kozica) in namesto teflonskih ponev keramični, pri tem da se težja in dražja in eno leto starejša po znucanosti neprimerno bolje drži kot lažja in cenejša. Nekaj loncev imam emajliranih, v bistvu so fajni, enako velja za rostfrejaste - obojnim se godi krivica, ker se v njih pač zadeve raje primejo, a vendar v primerjavi s teflonom in keramiko glede trajnosti sploh ni debate. Pomojem je treba kar sprobat = riskirat in kupit, sploh če ne želiš/zmoreš dat za en pisker več kot 30 evrov.  Ko zašuštraš, veš, česa drugič ne boš kupil(a).

Ekonom imam 6-litrski (Tuš je imel Tefalovega pred časom znižanega za 50 % na 80 evrov), vendar mi je silno žal to, da zraven ni bilo še manjše izvedbe, na katero bi pasal isti pokrov, recimo trilitrske, ker se mi za vsako majhno rundo fižola ne da vsega ven vlačit (in potem pomivat na roke).

Ker sva v gospodinjstvu dva, mi res prav pride kakšna manjša posoda več - ne samo plastične za shranjevat, tudi kastrolce, v katere predevam tiste ostanke, ki se naslednji dan grejejo na štedilniku. Zadoščajo nama dve običajni in ena večja ponev (vse tri perem na roke, če bi šle v stroj, bi verjetno rabila še eno običajne velikosti).

rag_doll

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. maj 2013 0:37

Ja to je  pa res da ce redno uporabljas teflon da se moras sprijazniti s tem da bos vsako leto potreboval novo ponev :( grrrrrr ce hoces malo debelejso da se lahko mocno ogreje (jaz obozujem ikea favorit ponev) gre pa za to veliko denarja in mislim da tega ne bom ponovila. Najbrz se bom morala sprijazniti z vec olja. Ceprav nikoli ne kuham cisto brez. Ko bo litozelezna , pa porocam. Ceprav menda sele z leti dobi  tapravo neoprijemljivost

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

14. maj 2013 7:07

Saj ni treba takoj nakupiti vse posode. Kupuj počasi, preudarno po kosih, ki jih rabiš. Sama imam eno serijo nerjaveče posode od Lagostine (pred četrt stoletja in še kakšno leto več je bila to zelo dobra posoda) - žal ni za indukcijo. Sem pa kasneje dokupila še nekaj kosov, ki pašejo na indukcijo. Tako kot je Loni že svetovala - vodo zadnjih nekaj let vedno zavrem v grelcu vode - prihraniš na času in energiji.

Poleg tega sem lani kupila dve seriji alu glus posode z nekim keramičnim premazom v Sparu v akciji - super zadovoljna. Eno tako starejšo seijo sem imela nekje 6 let, potem pa se počasi iztroši. Super za praženje. Dobro je imeti tudi eno tako večjo ponev z premazom proti prijemanju.

Skratka moj nasveti - kupi par posod, ki bodo ta trenutek zadovoljila tvoje potrebe. Potem pa počasi in po premisleku kupuj posodo za posodo kakšne bolj znane znamke, po kateri trenutno vzdihuješ, pa ti je ta trenutek finančno nedosegljiva. Nenazadnje posode tipa AMC so res za celo življenje in po moje vredne svojega denarja.

Predvsem pa spremljaj različne akcije - včasih lahko super posodo kupiš tudi za polovično ceno, ko odprodajajo neko serijo, ki je ne bodo delali več.

Veselo kuhanje

 

 

tedyka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. maj 2013 7:58

bannanna je napisal/a:

Aja ekonom lonca nimam svojega ler so za indukcijo predragi glede na to da ga ne rabim dosti. Sem si pa za foro sposodila maminega pocenskega ki ni za indukcijo in dela!! Juhuhu

Moja kafetjera tudi ni za indukcijo, pa super prime. Drugače sem pa jaz ekonom lonec kupila, ko je bil 50% znižan, tako da tudi ni prišel preveč evrčkov (WMF v Sparu), potem sem pa samo dokupila še 3 l lonec, da imam zdaj ta velik in ta mali pisker, oba se obneseta tudi brez hitrega pokrova, tako da na koncu ugotoviš, kako malo posod sploh rabiš.

Loni Makaroni

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. maj 2013 8:46

Vidim, da imate kar težave z ekonom lonci za indukcijo (cena). Tukaj pride spet prav tisti pregovor - najbolj neumen kmet ima največji krompir . Pred kakimi sedmimi leti, ko še nisem imela indukcije, sem v Hoferju kupila ekonom lonec (velik in majhen v kompletu, zraven še steklena pokrovka) za 40€. Dobro mi je služil in mi še zdaj. Ko smo dobili indukcijo, sem ga preizkusila in glej, dela tudi na indukciji. Kar samo se mi je smejalo!

Torej, dekleta, če bo Hofer imel spet kaj podobnega po tako ugodni ceni, vam priporočam, da kupite, ker je dober! Firma je pa no name.

lp

P.s. Upam, da tole ne zveni kot reklama - je samo nasvet, podkrepljen z dobrimi izkušnjami!

cervus

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. maj 2013 9:54

Ja, nas je tudi nekaj takega ali pa iz quelle ko je se obstajal. baje se mora magnet prijeti na no pa je. Samo se nisem s tem delala preizkusov :)

bi pa pri poceni ekonom loncih vseeno omenila tezave ko gre za nadomestne dele saj so se mami ze trije!! tisti plasticni pokrovcki zlomili. kar se ji je vedno zgodilo na poceni loncu. Enkrat je imela sreco in zamenjala potem pa ni vec nasla. Fissler je veliko boljse kvalitete. Plastika je dosti bolj odporNa. 

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

14. maj 2013 11:46

Poglej na današnje reklame od mercatorja na zadnji strani je ekonom lonec večji + en manjši ,bo od jutri dalje mislim,da 20 nalepk za polovično ceno.Če kupiš tole imaš že 2 solidni posodi,pa še kakšna ponev,pa bo za prvo silo,kaj pa že sigurno imaš uporabnega.

jesen

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

16. maj 2013 14:50

Jaz sem bila najbolj vesela Bialettijeve kafetjere za indukcijo, kupljene pri sosedu za 20 evrov, tako da zdaj lahko tudi doma pri mami kuham moje kofe, prej sem svojo selila gor in dol, pa je včasih ostala malo pozabljena in sem potem bentila.

 

Ni pa nujno, da prime vsaka posoda na indukcijo, čeprav se nanjo prilepi magnet. Preverjeno. Odvisno od plošče do plošče. Mi v trgovini niso verjeli, pa sem jim rekla, naj kar sami preverijo...  Pri meni kafetjera prime samo na eni plošči od štirih, mamina džezva pri meni prime na vseh, pri njej samo na eni, pa imava isto kuhalno ploščo. In potem vedi, kako in kaj.

 

Loni Makaroni

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

17. maj 2013 8:26

Loni je napisal/a:

 

Ni pa nujno, da prime vsaka posoda na indukcijo, čeprav se nanjo prilepi magnet. Preverjeno. Odvisno od plošče do plošče. Mi v trgovini niso verjeli, pa sem jim rekla, naj kar sami preverijo...  Pri meni kafetjera prime samo na eni plošči od štirih, mamina džezva pri meni prime na vseh, pri njej samo na eni, pa imava isto kuhalno ploščo. In potem vedi, kako in kaj.


 

Najbž ti prime samo na najmanjši plošči. V vsakih navodilih indukcije piše kakšen je najmanjši premer dna posode, ki "zagrabi" na indukciji. Pri moji mislim, da je 12 cm.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. maj 2013 9:57

urssa, ni v tem poanta, preverjeno, in niti ni mišljeno samo za kafetjero, tudi katera druga posoda je že romala nazaj v trgovino. In na mamini plošči moja kafetjera npr. prime čisto na drugi plošči kot pri meni. Drugače so pa 3 plošče enako velike, tako da to resnično ne špila nobene vloge.

Imam tudi mali emajlirani lonček, ki ima defitnitivno manj kot 10 cm premera, prime pa tudi na največji plošči.

In v principu moja kafetjera sploh ni narejena za indukcijo (prodajalka v zdaj že zaprti trgovini mi je takrat malce namignila).

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti