Fondi

ron  

član od: 20.1.2008

sporočila: 9

7. dec 2009 8:10

Jaz bi pa rada vedela, kakšne omakice pripravite k mesenemu fondiju, ker bi rada goste presenetila z različnimi omakcami. ron

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. dec 2009 9:57

Mali kisle smetane zmešaš z žličko gorčice, dodaš mešanico začimb curry, malo vina, po želji še soliš in dodaš bel mlet poper.

 

V majonezo vmešaš drobno sesekljane kapre, dodaš malo jogurta, soliš, popraš, dodaš še malo mletega čilija.

 

Najbolje pa je, da daš na pult sladko in kislo smetano, kečap, gorčico, jogurt, majonezo, worcestersko omako, različne začimbe in sesekljana sveža zelišča, kapre, kisle kumarice in potem po navdihu kombiniraš, pomgaša si lahko tudi tako, da malo po svoje dodelaš kakšno kupljeno omako ali preliv za solate.

 

Mamamia

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. dec 2009 14:30

Cvrtega mesa pri nas sicer ne jemo, nam je pa zato k mesu z žara zelo všeč tatziki: Olupiš in drobno naribaš kumaro, jo ožameš, dodaš k jogurtu. Posoliš, popopraš in dodaš ali koperc ali pa meto.

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 07.dec 2009 14:52

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

7. dec 2009 14:47

Pri nas je vedno ta glavna omakica delikatesna Tomy majoneza v katero stisnem več strokov česna in nasekljam, kar ostane od stisnjenega česna. Pa omakica - kisla smetana, mogoče kakšna žlica navadnega jogurta in drobno nasekljana čebula. Ti dve sta glavni, potem pa tako, kot sta napisali predhodnici. lp, vanjatajnsek

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

7. dec 2009 15:04

Mesa pri nas v fondiju nikoli ne cvremo, ampak ga kuhamo v zelenjavni juhi, ki jo na koncu tudi popijemo - ima zelo zelo dober okus.

Za omakce tako, kot so že dekleta opisala. Dodam še, da se pri nas obnesejo tudi pesto (in njegove izpeljanke, lahko z orehi, rukolo, peteršiljem...), tunina omaka, kakšnen liptovski namaz ali namaz s papriko.

Zraven paše tudi mešana solata, pa kakšna koruza. Lahko narediš tudi recimo fižolov pire in guacamole.

 

katka http://www.mojalbum.com/katka-lopatka/ham-ham2

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. dec 2009 15:13

Katka, ti pa potem delaš Shabu Shabu (V Japonščini pomeni "sem in tja"), kjer kot salamo natanko narezano meso vlečeš sem pa tja, da se skuha. Mi v tej vodi kuhamo še gobe, kitajsko zelje, zeleno čebulo in beluše. Potem se na koncu dodajo Udon testenine in vsa zadeva poje kot juha.

Ja, mesni fondue vedno asociiram s cvrtjem, medtem ko je na vodi kuhano vedno Shabu Shabu. Za omako zmešaš sesamovo pasto, sojino omako in malo mirima. Če imate radi pekoče, dodajte par kapljic čili omake.

 

Vanja

cinci  

član od: 19.4.2006

sporočila: 40

8. dec 2009 9:25

ko ste že pri fondiju....a katera dela sama sirovo pomako? jst sm jo zadnjič kupla pa je bla blek;) od vseh gostov ki sem jih imela(saj probali so vsi) je samo en užival in pomakal...sm razmišljala za naslednjič da bi pripravla kar iz sladke smetane in toplenjih sirčkov....mnenja? cinci

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. dec 2009 10:28

Nič sladke smetane, se laho sesiri ob nenehnem segrevanju.

 

Za sirov fondi mora biti pravšnji sir. Najboljši je grojer (se dobi v bolje založenih trgovinah; Leclerc ga ima zagotovo, tudi Interspar) v kombinaciji z ementalerjem (ampak naj bo več grojerja).

Sama naredim tako, da lončeno posod za sirov fondi premažem z maslom in potem grem čez to s preprezanim strokom česna. V posodo dam potem na kocke zrezan sir in na zelo zmernem ognju mešam, da se sir začne topiti. Dodam malo vina (morda eno žlico), belega popra in muškatnega oreška in mešam dalje, da je sir popolnoma stopljen in nastane fina zmes, v kateri potem namakamo kocke kruha.

Mamamia

 

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. dec 2009 10:38

Cinci, spodaj napisan recept je bil natiskan na vrečki neke trgovine s sirom v Zuerichu, v kateri so ti zmešali sveže nariban sir. Za mešanico so po navadi vzeli 1/3 Emmentalerja, 1/3 gruyerja (najmanj zrelega) in 1/3 appenzellerja, tudi najmanj zrelega. Seveda lahko sire poljubno zamenjaš. Poskusi sir in če se majhna rezina sira lepo in kremasto stopi na jeziku, si na pravi poti. Če ima malo več "neprijetnega" vonja, toliko boljše.

Sestaine:

500 g naribanega sira in 1 žlico jedilnega škroba zmešaš

malo muškatnega oreščka, popra, česen po želji in en štamperl šnopca.

2,5 dl belega vina, če to ni nič kislo še 1 žlička limoninega soka

 

Posodo namažemo z natrenim česnom. (Jaz sem ga vedno uporabila skoraj pol glave in kar pustila v posodi.)

Priliješ vino in zavreš. Dodaš mešanico sira in škroba, in mešaš na srednji vročini, da se stopi. Dodaš nariban muškatni orešček, poper in šnopček (češnjev naj bi bil originalen).

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti