Pomagajte

martn  

član od: 6.8.2009

sporočila: 58

tema odprta - 24. mar 2013 7:59 | ogledi: 4.836 | odgovori: 9

Imam prijatelja Ayurvedskega zdravilca ,doma iz Širilanke,delujočega v Ljubljani,ki 3 do 4x prihaja k meni na kosilo-večerjo.Ker je 100%vegeterijanec(jaz nisem)mu pripravim pač vegi hrano.Problem je ker se strogo drži (ne je gob,krompirja,jajčevcev,zelja,normalno mesa in jajc tudi ne),da se moji  obroki ponavljajo,ker pač ne znam skombinirati nekaj novega.Brskam po receptih ,vendar ostajam pri 4-6 jedeh.Naj omenim,da riž ne kuham,ker ima raje testenine,saj riža ima dovolj doma,kot pravi sam.Prosim,Kulsovci za pomoč,potrebujem namig,recept,nasvet.Hvala za morebitno pomoč

martn

bibaleze  

član od: 15.12.2006

sporočila: 43

24. mar 2013 8:06

Kaj pa kakšno zelenjavno lazanjo - pelati, por

LP

bibaleze

bibaleze  

član od: 15.12.2006

sporočila: 43

24. mar 2013 8:09

Aja, poglej še na forum-večno mlade teme-vegetarijanska kosila...

LP

bibaleze

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

24. mar 2013 12:26

Ustvarjaj jedi iz stročnic, kot so fižol, leča, soja, čičerka. V mešanicah s praženo čebulo in česnom, in seveda zelenjavo, ki jo uživa, lahko delaš polpete, nadeve za papriko, lazanjo, v omaki.

Lahko narediš žgance (koruzne, ajdove, pšenične), polento, ajdovo in proseno kašo, kus-kus, ješprenj...

Zelenjave je tudi dovolj na voljo: bučke, paprike, korenček, zelena, paradižnik, cvetača, brokoli, por....

Omako iz pražene čebule, bučk, paprike in paradižnika, morda malo naribanega korenčka, lahko dodaš h katerikoli prilogi. Omaka iz posamezne zelenjave: iz kolerabe, pora, bučk, ...

Iz stročnic lahko narediš pire in ga zabeliš s čebulo, česnom, pa dobiš nekaj podobnega matevžu.

Težko je samo prestopiti iz vzorca: zrezek, krompir, solata. Ko enkrat premagaš to oviro, je receptov in kombinacij, kolikor želiš.

Veliko uspeha ti želim pri kuhanju! Če želiš še kakšen nasvet, pa kar pogumno.

pirnica

Katarina80  

član od: 16.4.2012

sporočila: 66

26. mar 2013 14:47

Poskusi na zelenem ponedeljku. Tudi veganski in presni recepti.

Lp

Katarina80

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15433

26. mar 2013 14:51

Na portalih eko  ( ekomagazin) in ostalih poišči recepte pod veganski recepti. Marsikaj okusnega lahko pripraviš.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

26. mar 2013 15:13

Kar mi prvo pade na pamet .... testenine (tudi kakšna polenta bi šla) z omakami na hitro, ki so nam zelo okusne:

- bučke v smetanovi omaki

- smetanova omaka iz pora, korenčka in graha

- gorgonzolina omaka (ali kakšen drugi sir)

- omaka iz leče

- paradižnikova omaka s tofujem in grahom (kot bolognese)

Pa dober tek 

katjushka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

26. mar 2013 15:19

Skuhaj polento in jo zlij na ravno površino, da je 1 do 2 cm debelo. Ko se ohladi, prereži po dolgem. Na prvo plast daj gosto omako iz paradižnika in poljubnih začimb, lahko paradižnik prepražiš na čebuli, potresi s sirom (če ga je9, pokrij z drugo polovico polente, znova daj na to omako in če uproabiš sir, ga daj še na vrh, če ne, pa samo to vse skupaj v pečici pečeš kakih 15 minutah na 170 do 180 stopinjah.

Ajdova kaša z razno zelenjavo, delaš kot rižoto.

testenine preliješ z oamko ind riobno sesekljanih bučk, paradižnika, pora, korenčka, paprike - to samo narežeš, dodaš začimbe, malo prepražiš, dodaš lahko kečap da je bolj omakasto, a sploh ni nujno, in zmešaš s testeninami.

Vse to lahko preliješ tudi čez kuskus.

mamamia

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. mar 2013 15:32

Jaz bi pa kar njega povprašala, če ti lahko priskrbi kakšne ayurvedske recepte, tam bodo vse sestavine take, kot morajo biti pri njegovem načinu prehrane in možnost, da bi ti kaj "narobe" skuhal bo praktično nična

Če nampreč ne uživa razhudnikov, ti tudi naši "vegetarijanski" recepti za npr. razne omeke s paradižnikom, papriko itd. ne bodo nič pomagali.

Prav tako je takoj problem z mlečnimi izdelki v receptih, če jih ne uživa.

Nekaj receptov za ayurvedsko prehrano (če jo tvoj prijatelj prakticira) je zbranih tukaj:

http://www.nutralistic.com/en/test1/kosilo

http://blog.artofliving.si/category/zdravje/ajurvedska-p

http://avadhuta.hr/stranice/68/glavna-jela

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti