Pečen krompir v pečici

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

1. jun 2013 5:49

Krompir olupim, dobro umijem in posušim v krpi, nato malo posolim, poprašim z ostro moko in vsujem na pekač (pečem v teflonskem, lahko tudi z navadnem ampak takrat dam spodaj namaščen peki papir), ki sem ga predhodno malo namastila. Krompir se mora lepo porazporediti na pekaču in ne v  debelem sloju. Včasih dam na vrh še par tankih rezin masla. Pečem v ventilatorski pečici na cca 180-200 oC dobre pol ure. Med pečenjem pekač večkrat potresem, da se krompirček lepo obrne in zapeče z vseh strani. Najboljši je mlad krompir, ki ga na začetku niti ni treba oguliti. Tako se krompir niti ne prime na posodo, treba je malo olja oz. maščobe in tudi lepo hrustljavo je zapečen. Komur sem zaupala ta recept, ki sem ga našla na internetu, je bil zadovoljen, da tako dobrega krompirja še ni jedel.

Če pečem kakšno meso vzamem kar tisto maščobo in na njej spečem krompir in je še okusnejši zaradi že predhodno "začinjene" maščobe. Če imam v podlagi pečenke tudi kakšen korenček in čebulo to pustim, da se peče s krompirjem. Meni osebno so vsi drugi dodatki (vegeta, zelišča, začimbe...) nepotrebni, seveda pa komur paše to lahko vedno doda. Komaj čakam sezono mladega domačega krompirja, sploh tistih majhnih okroglih, ki jih spečem in so prav sladki.

tedyka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

1. jun 2013 14:00

Uff, krompir v pečici...najjjaaaammmiiii :)

 

Jaz vedno malce drugače; velikokrat dam dam poleg peči v folijo zavit cel neolupljen česen, kar glavico, ki postane sladek.

Osnova mi je pa največkrat - in kar se nam tudi zdi fantastično dobro- da krompir narežem, ga polijem z oljem, posujem z rdečo papriko v prahu in belim kuminom ter grobo soljo. Ahhh....in belega kunina ni potrebno dodajti šele na koncu, gre lepo skozi vse pečeneje :)

...ali pa ga pregrešno na pol  skuham v sladki smetani z vejicami rožmarina in potem zapečem. Dodam še kakšne šampinjone in pride božansko :) Na sploh timijan + maslo mi je zelo všeč, rožmarin+ olivno olje, smetana+ muškat, suha rukola ali rožmarin....

 

Mateja

 

p.s. moja mama je delala in kar veliko ljudi ima to res rado, da je najprej dobro spekla kromir v pečici na olju, vmes prepražila veliko čebule rezane samo na kolobarje, zalila to z dva dcl vode in dodala dve kocki za jušno osnovo in s tem polila krompir par minut preden je šel iz pečice.



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 01. 2013 14:15

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

1. jun 2013 14:01

tedyka, superca, poskusim takoj jutri!!!! Zveni fantastično :)

 

m.

terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti