Torta za atija! nujno

nelika  

član od: 31.1.2004

sporočila: 26

tema odprta - 11. feb 2004 15:47 | ogledi: 4.153 | odgovori: 10

lp

ati ima v soboto rd pa bi mu rada naredila torto...in sicer sadno jogurtovo ali skutino...

razmišlam o malo drugačnem biskvitu in sicer sem že nekaj brala od biskvita iz piškotov, katere zmelješ in primešaš margarino...ampak nevem kje sem to prebrala oz. bi prosila da mi čim več poveste o tem biskvitu + recept...predvsem me zanima kako se ta biskvit potem reže-ali se razpada?

kaj pa tisti biskvit ko baybi piškote samo namočiš in položiš v pekač? kako se ta biskvit kaj obnese, kako se reže, se razpada?...malo me skrbi ta biskvit pa sem razmišljala da bi dala prvo v pekač biskvit iz mletih piškotov čez pa še te bajbi piškote čez to pa jogurtov ali skutin nadev-sadni...za navrh sm pa želela nardit preliv-sadni iz želatine samo ali moram dati spodaj smetano ali lahko kar čez nadev položim sadje in prelijem želatino...kako naj nardim da bo želatina sadna?

ceu kup vprašanj sm zastavla...res bi bila ful ful hvaležna če bi mi pomagali:)

hvala

nelika

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

11. feb 2004 20:01

Poglej pod praznična bomba.Je sočna in ne preveč sladka sladica.Podobno je delal Jamie Oliver.

Katja Katarina  

član od: 25.1.2002

sporočila: 105

12. feb 2004 9:05

Nelika, v brošuri, ki sem jo našla v škatli Philadelpha skute, se našla tale recept, ki ga pa še nisem preizkusila. Torta Philadelphia - Jagoda, čokolada 200 g čokolade Milka, 100 g koruznih kosmičev, 600 g kremnega sira Philadelphia, 300 g jogurta, 3 jedilne žlice limoninega soka, 1 vrečka preliva za torte, 75 g sladkorja, 250 g jagod, 1 zavitek pralinejev "I love Milka" (jagoda, smetana), malce sladkorja v prahu. Nasvet: Testo za torto vam bo še bolj uspelo, če boste kosmiče pred uporabo zdrobili. Čokolado raztopite nad vodno kopeljo in vmešajte koruzne kosmiče. Maso stisnite v model, ki ste ga prej obložili s pergamentnim papirjem. Kremni sir Philadelphia, jogurt in limonin sok pomešajte z električnim mešalcem. Preliv za torte, sladkor in vodo segrejte in pustite, da zavre. Vmešajte kremo. Jagode operite, 200g jih zrežite na četrtine, ostale pa na rezine. S četrtino kreme prelijte čokoladno testo, dodajte četrtine jagod, nato prilijte še preostalo kremo. Torto postavite za približno 3 ure v hladilnik. Preden torto ponudite, jo okrasite z jagodami in pralineji "I love Milka", nato pa potresite s sladkorjem v prahu. Torta Philadelphia Sestavine (za model, premera od 23-26 cm): 150 g piškotov, 125 g masla, 3 lončki kremnega sira Philadelphia, 350 g jogurta (=1 1/2 lončka), 3 jedilne žlice limoninega soka, 1 vrečka (brezbarvnega) preliva za torte dr. Oetker, 75 g sladkorja, 150 ml vode. Piškote dajte v vrečko z zmrzovanje, jo dobro zaprite, in jih zdrobite s pomočjo valjarja za testo ali z rokami. Raztopite maslo in ga pomešajte z drobtinami. Maso stisnite v model, ki ste ga prej obložili s pergamentnim papirjem. Kremni sir Philadelphia, jogurt in limonin sok pomešajte z električnim mešalcem. Preliv za torte, sladkor in vodo segrejte in prekuhajte. Vmešajte kremo. Kremo vlijte v model in jo postavite za približno 3 ure v hladilnik. Preden torto ponudite, jo okrasite s svežim sadjem. lep pozdrav Katja

brucka  

član od: 5.12.2003

sporočila: 6

12. feb 2004 9:18

hojla! evo, še ena možnost jogurtove sladice... ne se ustrašit, ni težkko, le bolj podrobno je opisano... pozdravček JOGURTOVA SLADICA sestavine: 200 g navadnih piškotov (albert, balkan, ipd) 125 g masla 500 g malin (ko ni sezona malin uporabim zmrznjene maline od Ete) 300 g (oz. 2 lončka) malinovega jogurta 400 g breskev (ko ni sezona breskev uporabim breskve iz kompota) 300 g breskovega jogurta 175 g sladkorja v prahu 500 ml sladke smetane 2 dcl (približno) pingo soka (ali kateregakoli pomarančnega soka) želatina (jaz uporabljam zmleto želatino) postopek: 1. Piškote zdrobiš v drobtine in jih zmešaš s stopljenim maslom. Na pladenj za torto položiš obod modela za torto s premerom 24 cm. Na pladenj streseš zmes drobtin in masla ter jih enakomerno razporediš ter postaviš v hladilnik. 2. V približno 1 dcl pomarančnega soka namočiš 2-3 čajne (ne čisto majhne) žlice želatine (v kakšni manjši posodici, ki jo boš lahko dala na ogenj). Maline nekoliko pretlačiš (kadar uporabljaš zmrznjene, jih obvezno moraš – ko se odtalijo in jih jemlješ iz vreče – odcediti, če ne bo preveč tekoče). V dobljeni malinov »pire« vmešaš 100 g sladkorja v prahu in malinov jogurt. Želatino, ki se je v tem času napila soka pristaviš na ogenj in ves čas mešaš. Ko se bo želatina utekočinila, jo vmešaj v pripravljeno malinovo kremo in dobro premešaj. Postavi v hladilnik. Ko se prične čez čas masa strjevati, vanjo postopoma vmešaš 250 ml stepene smetane. Dobljeno kremo vlij v tortni model s piškotnim dnom, ki se je v tem času že strdil in postavi v hladilnik. Potem se lotiš breskev. 3. Postopek priprave je enak. Breskve narežeš na koščke, dodaš 75 g sladkorja v prahu in breskov jogurt. Želatino prav tako najprej namočiš v pomarančnem soku in potem na ognju utekočiniš in jo vmešaš v dobljeno breskovo kremo. Postavi v hladilnik. Ko se krema čez čas začne strjevati, vanjo vmešaš 250 ml stepene smetane. Tako dobljeno breskovo kremo vliješ na malinovo plast, ki se je v tem času že nekoliko strdila. Tako dobljena torta naj bo v hladilniku najmanj 3 ure (jaz jo pustim kar čez noč).

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

12. feb 2004 10:30

Super recept! Koliko želatine pa uporabiš za vsako plast?

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

12. feb 2004 11:36

1. Namočene bebi piškote (v kavi, ali v soku) zlagaj na okrogli model za torbo, ki si ga pokrila s folijo. Namaži polovico kreme po piškotih, daj še eno plast in preostalo kremo. 2 breskvi (kakršnokoli sadje) 10 dkg jagod 3 dcl sladke smetane 4 dkg sladkorja želatina 2 žlici želatine namoči v 3 žlice hladne vode. Ko se strdi (približno 15 minut) posodico daj nad plin ali pa v posodico z vročo vodo in mešaj dokler se ne raztopi. Stepi smetano z dodajanjem sladkorja. V raztopljeno želatino daj 4-5 žlic smetane in šele ko to zmešaš, umešaj v preostalo smetano. Dodaj narezano sadje in pusti v hladilniku 15-20 minut, da se začne trditi, potem prelij biskvit v okroglem modelu. Po vrhu lahko daš pleliv: Še enkrat ponoviš 2 žlici želatine namočih v 3 žlice hladne vode. Ko se strdi želatino raztopi, potem dodaj sok (približno 1-1,5 dcl), počakaj, da se začne trditi in prelij po torti. Lahko daš tudi narezano sadje. Daj v hladilnik za 2 uri da se strdi, najbolje čez noč. 2. 2 navadna jogurta iz lončka ½ žličke naribane limone 6 žličk limoninega soka 15 dkg sladkorja v prahu 1 sladka smetana sadje (jagode, breskve - po želi) želatina iz vrečke Gladko vmešaj jogurt, limono, sok in sladkor. Postopek z želatino je isti kot zgoraj - želatino segrejemo in dodamo jogurtovi zmesi. Daj na hladno. Ko se malo strdi dodaj stepeno sladko smetano. Na pečeno testo daj plast jogurtove zmesi in sadje. Malo sadja pretlači v kašo. Kašo in malo soka sladkaj in dodaj želatino. Polij po torti. Enostaven biskvit: 4 jajca 6 dkg sladkorja 8 dkg moke Rumenjak in pol sladkorja penasto zmešaj. Stepi sneg in dodaj preostali sladkor.Rahlo zmešaj in primešaj moko. Testo daj v tortni model in speči (10 minut). Je zelo osvežilno in hitro narejeno. Dober tek!

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. feb 2004 11:53

To sem jaz naredila naši mami. Je takoj zginila. Lp Loni JAGODNA TORTA S ČOKOLADNIMI OSTRUŽKI 1. Rolada 7 jajc 7 zvrhanih jedilnih žlic sladkorja 7 zvrhanih jedilnih žlic mletih orehov 1 vanilin sladkor 1 pecilni prašek maščoba za peki papir Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjakom dodamo 7 žlic sladkorja in vanilin sladkor ter vse skupaj z mešalcem penasto zmešamo. V drugi posodi iz beljakov naredimo trd sneg. Dodamo ga masi iz rumenjakov in sladkorja, ter dodamo še 7 žlic orehov in pecilni prašek. Vse skupaj z žlico dobro premešamo. Maso zlijemo na pekač (na peki papir) in pečemo pri 180°C, cca. 10 min. Pečen biskvit damo na vlažno kuhinjsko krpo, potreseno s sladkorjem, ter ga zvijemo in počakamo, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev (ali poljuben recept za rolado, pomembno je, da je temne barve). 2. Sestavine za nadev 500 g majhnih jagod 1 ½ paketa želatine v prahu 500 g skute 250 g čvrstega jogurta 3 žličke limoninega soka 100 g sladkorja 1 vanilin sladkor 400 ml sladke smetane Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Razpustimo želatino v skladu z navodili na vrečki. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, limonin sok, sladkor in vanilin sladkor. Dodamo raztopljeno želatino in polovico čvrsto stepene sladke smetane. Razvijemo biskvit, ga premažemo s kremo in razrežemo po dolžini na 5 trakov. Po kremi porazdelimo jagode, 15 polovic pustimo za okras. Začnemo z zvijanjem trakov, najprej uporabimo najkrajši in najožji trak. Okoli njega zavijemo ostale. Na koncu damo okrog obod tortnega modela in damo za cca 2 uri v hladilnik. Ko se ohladi, stepemo še preostalo sladko smetano. Z njo okrasimo torto, po vrhu zložimo še jagode in vse skupaj posujemo z naribano belo čokolado.

nelika  

član od: 31.1.2004

sporočila: 26

12. feb 2004 19:22

o hvala super ste!!!!! me pa še vedno zanima pri biskvitih iz piškotov...zmletih-z maslom in pa teh beybi kako se kaj reže tak biskvit, ali se razpada... bajbi piškoti, ki se namočijo....in polagajo v pekač...eden zravn druzga...a jih to kr požokam skp...mal me skrbi da ko bom rezala da bojo šli narazn....??? nelika

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

12. feb 2004 20:49

nelika najbolje bi bilo, da bi si v sparu (morda tudi kje drugje?) nabavila kvadratast pekač (22x22 cm), ki se odpira kot okrogel tortni model. Sicer pa lahko uporabiš tudi okrogli tortni model, če ga že imaš. Ampak zakaj bi morala biti torta vedno okrogla? Sama rada naredim različne oblike (srčke, deteljice, rožice itd. , ampak pri tem naredim biskvitno testo torto). Piškote pa polagaj enega poleg drugega, tako da popolniš celotno ploskev. Če bodo lepo prepojeni, ti pri rezanju sigurno ne bodo razpadli, ampak naj bi se rezali kot puter. Ko pa odstraniš obroč modela, lahko torto okrasiš tudi po zunanji strani, pa četudi samo s stepeno smetano. Lahko pa izkoristiš valentinovo in torto obsuješ s čokoladnimi srčki. Pa veliko sreče! Nada

brucka  

član od: 5.12.2003

sporočila: 6

13. feb 2004 7:35

hojla! biskvit iz piškotkov in masla pri rezanju ne razpada, je kompaktna masa. že kmalu potem, ko model s piškotno osnovo postaviš v hladilnik, se strdi in taka tudi ostane. kar se pa tiče bebi piškotkov pa prav tako ne razpadejo pri rezanju, seveda pa ne smejo biti preveč natopljeni s tekočino. sama jih uporabljam pri pripravi tiramisuja in so se za zdaj dobro obnesli. sama jih sicer najprej zložim v pekač in jih namočim z željeno tekočino (kava, kakav, sok...), in sicer tako, da tekočino zajemam z žlico in piškotke postoma polivam, da se lepo prepojijo...

nelika  

član od: 31.1.2004

sporočila: 26

13. feb 2004 16:52

no super ste me malo pomirile kar se piškotnih biskvitov tiče...me je res skrbelo da ko bom zarezala v torto in jo hotla preložit na krožnik da mi bo polovica biskvita stran odpadla:) vsem hvala za nasvete...lep pozdrav nelika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti