Slike na stenah

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

tema odprta - 6. sep 2012 5:56 | ogledi: 10.541 | odgovori: 25

Opremljamo stanovanje in ker imamo veliko slik, bi rada kak nasvet kako in kam jih obesiti.

Opažam, da  veliko ljudi namešča svoje  slike kar tako, brez vsakega pravila. Sama sem menja da mora vsaka  slika dobiti  ustrezno mesto, sicer izgubi na vrednosti in da napačna namestitev prostor prej pokvari kot polepša.

Na kaj ste bili pozorni, če ste bili, ko ste opremljali  vaš dom?



Kotarca

Temo je spremenil(a) Kotarca dne 6. sep 2012 5:57

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

6. sep 2012 7:09

Pri nas doma sta imela starša enak problem. Rešitev je sila preprosta, pomemben je okvir slike, ki se sovpada s pohištvom :)))

 

Sicer pa sta gledala bolj kot ne, katera slika jima več pomeni in tako sliko sta dala v sobo kjer se najbolj zadržujeta.

Maxi25

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. sep 2012 9:20

Zdej tisto o okvirjih me spominja na kupovanje knjig na metre , ki jih ponavadi ljudje imetniki sploh niso prebrali ampak so bili pa lepe in barvno usklajene z barvo regala........Sam sem najbolj pozoren na višino obešanja . Praviloma naj bi slike visele v višini oči ali pa nekoliko više nikakor pa ne pod stropom, kot vidim marsikje in si  človek skoraj izpahne vrat ko si jo ogleduje. Sicer pa je lociranje odvisno od vsebine slike. Tako da, ni tak problem razporediti slik po prostorih, bolj je problem, ko ti enkrat zmanjka sten. 

hedonist

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

6. sep 2012 9:55

Tu se pa ne strinjam v vsem..strinjam se,da slike naj bi visele v višini oči..toda tudi tukaj je spet veliko dejavnikov..kakšna je stena?..je gola?..ima pohištvo spodaj?..velikost prostora?..trenutni trendi so v sklopu slik..ko se lahko slika nadaljuje z drugo sliko..večinoma so to brezokvirne slike..ponovno prihajajo v modo družinske galerije..sploh na stopniščih...

Kar se tiče okvirjov pa..seveda so pomembni..glede na sliko/fotografijo..in glede na stil stanovanja/hiše..nekako si ne predstavljam slike uokvirjena v arte povero okvir v moderni kuhinji..tudi sama sem že menjala okvir,ker ni sovpadel z sobo..definitivno lahko nepravi okvir pokvari sliko...in prostor.

Vrtejbenka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. sep 2012 11:23

Ja kolegica Vrtejbenka drži kar se tiče okvirjev seveda morajo pasati predvsem na sliko in tudi na ostalo v prostoru . Amapak želim poudariti, da bolj kot to je pomembna vsebina slike v odnosu na namembnost prostora ker ni vse za vse. Je pa res, če daješ v okvirje slike izrezane iz koledarjev in ne vem še od kje je pa tudi to vseeno. Vendar pa tukaj govorimo o umetniških slikah, takih ,ki imajo vrednost  mar ne !?

hedonist

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

6. sep 2012 17:32

Kotarca, povem ti, da na tole tvoje vprašanje ni enostavnega odgovora. Obešanje slik na steno je kar mala znanost, tako da ti res predlagam, da stopiš v knjižnico, najdeš dobro knjigo, še bolje dve ali tri  in upoštevaš nasvete oz. pravila.

Najpogosteje ljudje obešajo slike čisto previsoko. Majhne slike ali slike z drobnimi detajli obesiti tako, da lahko stopiš do njih in si jih podrobno ogledaš (ne nad kavč). V skupini slik morajo biti le-te ravno prav oddaljene ena od druge. Sem pozabila pravilo, ker sva zaradi pogostih selitev postala tako zverzirana, da obešava "na uč". Za centriranje na steno seveda ne gre brez metra.

Ker je Vrtejbenka omenjala arte povero še tole:

http://www.artworldsalon.com/blog/wp-content/uploads/who-m

 

 

 

 

Vanja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. sep 2012 0:51

Priporočam čimveč obiskov galerij, kjer prirejajo slikarske razstave. Tam si naj človek vzame dovolj časa za razmislek zakaj so slike postavljene tako, kot so, zakaj je okvir točno tak in ne drugačen, zakaj okvirjev morda ni, na kakšno višino so obešene in takšne reči.

 

Sicer pa nekih pravil ni in jih ne more biti. Vsaka slika rabi svoj prostor in svojo svetlobo. Tudi ko so slike obešene skupaj, v "gručo", mora biti razmak med njimi takšen, da ne "dušijo" druga druge. Koliko je to, se ne da na pamet povedati v centimetrih, to je stvar občutka, vsak primer zase je dugačen.

 

Vsako umetniško delo ima svoje življenje. Zakaj nas recimo ena slika pritegne in druga ne, verjetno (upam da) ni odvisno od tega, kakšen kavč imamo doma in kakšen lestenec. In ko avtor slike svoje delo uokviri, misli na to, da bo okvir sliko podprl, ne pa kakšni so trenutni trendi v pohištveni industriji.

Če bi bilo temu ne bilo tako, lahko vse umetniške akademije zaprejo še letos.

 

Tule sva s kolegom Hedonistom na isti valovni dolžini.

Mojca

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

7. sep 2012 15:45

No videla sem tudi že moderno stanovanje s 'pravo' sliko v načičkanem okvirju, pa je lepo izpadlo. Pazit je treba na usklajenost barv, stila in na kaj naj bo focus point. Tudi sama sem vedno obešala po občutku, kadar pa nisem bila povsem sigurna, sem narisala na list steno s slikami kakor bi jih želela. Lažje to kot pa puljenje žeblov  Če želiš, da se slike vklopijo v prostor in so del njega, naj bodo okvirji nevpadljivi, slike pa v kontekstu pohištva. Lahko pa je slika prvo ka ropažiš.

Kotarca, kako velike slike pa so, stil? Za kateri prostor pa gre?

OlivaB

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. sep 2012 16:15

OlivaB je napisal/a:

 Če želiš, da se slike vklopijo v prostor in so del njega, naj bodo okvirji nevpadljivi, slike pa v kontekstu pohištva. Lahko pa je slika prvo ka ropažiš.

Kotarca, kako velike slike pa so, stil? Za kateri prostor pa gre?



OlivaB

 

OlivaB, tole pa res nima nikakršnega smisla. Sliko kupiš zato, ker ti nekaj pove, ker te bo na nekaj spominjala, ko boš spet doma, ker bo prikaz nečesa, kar ti je pomembno. Slike se res ne kupijo zato, ker se "sovpadajo" s pohištvom.
Slika in okvir morata biti neka celota, sicer res nima nobenega smisla. Če se slika mora sovpadati s pohištvom, pač obesiš prazen okvir na steno. A ni to ceneje?

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti