Moja kuhinja/sanjska kuhinja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. nov 2013 9:22

Hčerka ima v kuhinji parket. Je lepo imeti parket, a preveč praktično ni. Stanovanje smo kupili pred leti in prejšnji lastniki so morali kar veliko zlivati vodo, ker je parket prav na tem delu precej uničen. Zato sva se že pogovarjali, da bi prav na to mesto dali ploščice, preostali del pa nov parket.

Midva imava ploščice v kuhinji in mi čisto odgovarjajo, le nove bi imela. A misel na razbijanje in vse ostalo to željo malo zadržuje. Če bi bile zelo poškodavane, bi še mogoče pospešila dela, tako pa čakam, najbrž bomo čez položili kar pluto. Vsako leto nekaj, maj je moj mesec, do tja pa je še nekaj časa. Zdaj me čaka zimsko spanje.

 

naor

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

15. nov 2013 9:33

Mi smo pred par leti prenavljali kuhinjo in dnevno sobo. Med njima je bila stena, sicer z neko odprtino a la vrata, ničemur podobno. V kuhinji so bile ploščice, v dnevni sobi parket. To steno smo podrli in nastala je dilema. Kaj položiti po tleh, ker je to postal en prostor in tam, kjer je bila stena, ima sedaj mesto velika jedilna miza. Če bi obdržali prejšnjo logiko, bi miza stala pol na ploščicah in pol na parketu.

Ker sem pred časom živela v stanovanju s ploščicami tako v kuhinji kot v jedilnici in dnevni in mi to ni bilo niti najmanj všeč (res pa je bilo stanovanje vlažno in ful hladno in to se potem človeku strašno zameri), pa tudi na otroke sem mislila, ki kot majhni preživijo veliko časa sede, čepe, kleče, leže, po turško in v vseh otroških pozah pač na tleh. Izbrali smo hrastov parket in ga položili čez cel prostor. Sicer smo pod kuhinjske elemente položili neke poceni ploščice, ker se nam je zdelo škoda polagat parket, ki je res kakovosten in temu primeno ni bil ravno poceni, pod elemente, kar bi naneslo še kar nekaj kvadratnih metrov, pa tudi v primeru uhajanja kake vode, ki je ne opaziš takoj, je lažje sanirati.

Ne vem, če je to ravno moda, ker ni bilo človeka v mojem okolišu, ki bi to podprl in kakšni se še sedaj držijo za glavo in jim je to nenavadno. Mi smo se pa navadili in meni je super. Zdaj je prostor čisto drugi, izgleda večji, svetlejši, udoben.

Vsi štirje smo tudi taki, da izredno radi hodimo bosi oz. v nogavicah in nam parket izredno ustreza. Povrhu vsega je tak, da se na njem ne pozna prah, preizkusili smo tudi z otroškimi rojstnimi dnevi in lahko si predstavljate kaj se včasih zgodi, ko se teka ven in not z bosimi nogicami, pa moram rečt, da je tudi za take vrste umazanije zelooo hvaležen.

Uf, slavospev. Se vidi, da ga obožujem.

TanjaG.

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

15. nov 2013 9:50

TanjaG., se ploščice izpod elementov vidijo ven ali so povsem skrite? Zdi se mi dobra ideja iz razlogov kot si napisala, malo me je le strah, da če bom čez 10 ali več let hotela imet kuhinjo drugačnega razporeda (prostor mi to pač omogoča), da se bodo potem  videle. Oz jih bo takrat potrebno odstranit in položit drugače.

In ja, parket je zakon  Nikoli več pa laminata ali bambusovega parketa 

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

15. nov 2013 10:53

Korito bo verjetno ostalo približno na istem mestu, težko verjamem, da boste premikali oz. delali nov priključek za vodo in odtok.

trac

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. nov 2013 11:01

Trac ima prav, pa pult je običajno fiksiran. Je res, čez lep parket ga ni. Mi ga imamo po celem stanovanju, star, hrastov, lakiran parket. Še raje bi imela oljenega, ampak... V kopalnici in kuhinji pa sem še malo bolj starokopitna, pa ne bi bilo treba, ker otroci so odrasli, vnučki pa daleč.

 

naor

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

15. nov 2013 11:07

trac, kuhinja je tko postavljena da bo korito na polotoku, a ob steni. Če bi kasneje želela kuhinjo recimo v L bi lahko korito bilo tam naprej. Korito torej ostane na istem mestu, na mestu kjer bo zdaj polotok pa bi potem ostale ploščice po tleh, če razumeš kako mislim.

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

15. nov 2013 11:27

Skoraj v vseh bivalnih prostorih imamo lesen pod, tudi v kuhinji. In se krasno obnese. Pred elementi imam položen tekač, ki zadrži kako lužico in padajočo posodo ter ga vsake toliko zamenjamo. Tudi sama sem bila  pred 25 leti v dilemi, ploščice ali les. Odločila sem se za les in danes bi se odločila enako.

neny111

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. nov 2013 12:15

Eno vprašanje: zakaj niste zadovoljne z laminatom? Imam položenega v kuhinji (cca 7 let), ki je bolj majhna (1,70 x 2,80 m) in doslej še nisem opazila kakih neprijetnosti v zvezi z njim.

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. nov 2013 12:45

Laminat imam v vikend hiški v sobah in niti ne Ž kvalitete. Zelo žal, ker sem ga položila in sicer zato, ker ni prijeten za hojo kot parket ali ladijski pod. Ne vem, ni mi všeč. Mogoče bi se ga navadila, če bi tam živela dalj časa. Je pa praktično nov in zelo lepo položen že pokazal majhno odstopanje v stiku. Pa pazim, da ga brišem z res ožeto krpo in malo hodimo, pa še to v copatah.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. nov 2013 13:09

Nekje sem že omenjala, da v kuhinji nikdar ne bom imela ne ploščic ne kamna. Meni to deluje hladno, pa še trdo je in sploh mi taka tla v kuhinji niso prijetna. Svakinja ima namreč kamen po tleh, tašča ploščice, in ker sem precej pri njima gledam od blizu, kako mi to ni všeč. In tudi onidve pravita, da nikoli več.

Moja mama ima parket, ob elementih položene ozke tepihe, in je super.

Sama imam zdaj še topli pod v kuhinji (mož ne dovoli menjave ...), a ko bo nova kuhunja, bodo nova tudi tla. V vsakem primeru lesena, najverjetneje parket ali morda ladijski pod.

 

Veliko hodim k prijateljici, ki ima po vsem dnevnem prostoru, jedilnici in kuhinji po tleh bele ploščice. Na pogled je sicer lepo, vse ima v stilu urejeno, ampak meni bela trda tla delujejo hladno in se mi zdi, da bi me vedno zeblo. Tako da pri njej mi je to na pogled lepo, le da  v svoji kuhinji tega ne bi imela. rada imam tople barve in tople materiale, in les mi je tu neprekosljiv.

In tudi svetlečih površin ne bi i mela v svoji kuhinji, čeprav so na pogled take kuhinje lepe.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti