Urejanje receptov iz interneta, revij, kuharskih knjig

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

tema odprta - 22. apr 2012 12:57 | ogledi: 11.451 | odgovori: 26

Živijo! Kako imate pa kaj pri vas urejene recepte? Jih imate na računalniku, v zvezku, v mapah? 

 

Jaz še nisem ugotovila  enega pravega sistema zase. Imam en debel zvezek slano, enega sladko, potem nekaj sprinatnih, večino pa na računalniku shranjeno v pdf obliki. Sprintane vlagam v prozorne mapice. Rada bi si uredila po kategorijah, da ko bi iskala recimo ideje kaj pripraviti za rojstni dan, da bi listala in poiskala predjedi, glavne jedi... Zdaj pa ker se recepti pogosto prekrivajo recimo predjedi z zelenjavnimi jedmi ipd. Glavna jed in zdrava kuhinja in še nešteto kombinacij, me zanima po kakšnih kriterijih oz KATEGORIJAH razvrstite svoje recepte.

 

Enako težavo imam pri sladicah. Dokler je bilo receptov malo, je zadostovalo torte, pecivo, piškoti, kreme. Sedaj se mi pa nabira in nabira in bi dodala še kvašeno pa muffine, pa zdrav sladice pa.....

 

Pa še o kuharskih knjigah...Obstajajo take, ki imajo za nekoga uporabnih recimo polovico receptov. Ali si notri dajete barvne listke? Si dober recept prepišete? 

Pa recepti iz revij? SI jih tudi uredite po kategorijah  in izrežete? Nalepite?

 

Ste od kod pobrali kategorije? Iz kakšne kuharske knjige? Te kategorije na kulinariki mi ne sedejo čisto, da bi jih od tu pobrala..

 

 

 



www.mojalbum.com/naredilaana



Temo je spremenil(a) bannanna dne 22. apr 2012 12:58

Temo je spremenil(a) bannanna dne 22. apr 2012 12:59

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

22. apr 2012 14:16

hvala enako  to zanima tudi mene.

poleg nastetega imam se en zvezek, kamor napisem preizkusen recept (originalno obliko, od kje je in moje modifikacije ) in moram priznati, da zadnje case najveckrat uporabljam kar tega.

zvezke in datoteke razvrscam po kategorijah na pecivo brez peke in ostalo, to gre naprej na kvaseno testo (datoteke v racunalnik se na ocvrto, slano, sladko, s kislim testom), piskote  in pecivo (s sadjem, brez in kremo). Posebej imam zbrane bureke, baklave, pite, palacinke, vaflje, sladolede, muffine, izdelava sira, okraskov za dekoracije, instantne mesanice. Zelenjavo, zita in strocnice imam razdeljeno po vrsti zelenjave/strocnice/zita.

Kuharske knjige imam bolj ali manj tematsko usmerjene, pred casom sem naredila eno vecjo cistilno akcijo in sem vse knjige in revije, ki jih nisem uporabljala podarila, mislim pa da bom to morala kmalu ponoviti.



LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Sporočilo je spremenil(a) rebecca dne 22. 2012 14:38

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

22. apr 2012 14:30

Jaz imam vse recepte sortirane po kategorijah. S s tem, da imam pred vsako kategorijo kartonasto kazalo, in vse recepte vpisane po številkah-vrstnem redu, kot jih vlagam, da potem lažje najdem.Vsak list je podpisan z mojim podpisom, če slučajno komu dam za posodit. Potem pa tudi na vsak recept vpišem recimo predjed/5.

Moje kategorije so: hladne predjedi, juhe, zakuhe, tople predjedi, glavne ribje jedi, glavne mesne jedi, priloge, zelenjavne priloge, enolončnice, solate, sladice, piškoti-drobno pecivo, testa, kruh, tople pijače, mrzle pijače, razno (recimo kako se dela okraske iz čokolade in marcipana...metulje iz mase za vaflje/holipe).

Imam pa kar štiri mape in mi je tako res pregledno...

LP, Saša

Mir in dobro!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. apr 2012 14:32

bannanna, saj si si že skoraj sama odgvorila, kako urediti mape.

To je po moje stvar vsakega od nas posebej, glede na navade, ki jih imamo, potrebe, način dela v kuhinji.

Sama imam okoli 200 kuharskih knjig in niti ene ni, da ne bi že iz nje kaj naredila. Preizkušene recepte si večinoma odkljukam ali kako drugače označim, tudi napišem kaj zraven (zelo dobro, na primer, ali ni nias navdušilo ...). Meni so knjige uprabna vrednost, ne zgolj za gledanje. Pa kak list kje noter vstavim, da lažje najdem, ko kaj iščem.

 

Izrezke iz revij, naključno izbrane, imam v eni plastični mapi, po njej brskam občasno, ko iščem kako idejo in se megleno spomnim, da sem si to od nekod izrezala.

 

S Kulslo, coolinarike in Gastronauta in drugih forumov imam sprintane  recepte zložene po plastičnih mapah, ločeno samo na Razno in Sladice.

 

Na enem kupu imam revije, iz katerih nič ne izrezujem, ker so tematske ali jih želim ohraniti cele iz nekega določena razloga.  Imam tudi kakih 12 letnikov reije Dober tek.

 

En rokovnik imam le za sladice, enega pa, v katerega zapisujem kdaj in ob kakšni priložnosti ter koga sem povabila k sebi domov in seveda celoten jedilnik (še sreča, da to počnem, sicer bi se dvakrat že skorajd aponavljala za isto družbo ..). V ta rokovnik si tudi zapišem kakšno idelo, pa v kateri reviji na primer je kaj več napisano o čem, kar se mi je zdelo vredno zabeležeiti, prav tako v ta rokovnk zapisujem kakšno kulinarično zanimivost ali recept, idejo, kar vidim na TV (in zraven natačno zapišem datum in uro oddaje ter kanal, da lažje ičem po internetu, če je potrebno).

Seveda imam tudi svoj prvi rokovnok, zdaj star več kot 30 let, s prvimi zabeležkami nekaterih receptov, idej, izrezkov. TAm so shranjeni zlata vredni recepti za jabolčno pito, ričet, namaz iz paprike z gorčicco, za kečap in še kakšno domačo stvar - recepti so mamini, od tašče in kakšne tete ... In nekaj mojih orvih seveda, za trajen spomin.

 

V računalniku razen fotk nimam spravljenih receptov, ker v kuhinji računalnika ne uporabljam. No, imam kakšne pdf izdaje, snete z neta ali kaj podobnega, ampak če mi je kaj posebej blizu, to sprintam in shranim v mapo. Nekako si ne morem zamislit, da bi med kuhanjem gledala v računalniški ekran. Sem izrazito "papirnat" tip.

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

22. apr 2012 15:33

Aja, jaz tudi zraven delam zabeležke, v zvezku imam pa napisane stvari ki sem jih delala ali pa jih še nameravam. kar naredim, obkljukam.. enkrat ali dvakrat ;) najprej je bilo dovolj slano, sladko. v mapi pa bom uredila po kategorijah.

 

Po postu od venturini, zdaj študiram, če ne bi kar vse v mape vstavljala, tudi če kaj napišem na roko  (bom pa na kakšen barven list), itak večine ne prepisujem več. vsaj ne bo takšne zmede. še vedno pa ko iščem nekaj novega na koncu pristanem na netu in brskam..Rabim lep fascikel ;)

 

aja, na računalniku imam mapo KulSlo, Coolinarika in pa Tuji recepti (martha stewart, lecker.de, bbc, razni blogi, ki jim sledim). Potem kulslo imam razdeljeno, drugje pa kaos. Ko bo sprintano bo bolje.. Sedaj sem šele ugotovila, da lahko brez posebnega programa z googlechromom shranim v .pdf. Kliknem natisni in ko odpre posebno stran za tisk, namesto tiskalnika izberem .pdf. 

www.mojalbum.com/naredilaana




Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 22. 2012 15:42

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

22. apr 2012 16:20

Jaz imam v mapah vse. Tudi odrezke iz revij in ostalo kramo....poanta je samo, da zložim v kategorijo katero spada in vpišem zaporedno številko na recept. Tako tudi v "kazalu" lažje najdem, pa potm, ko ga dam ven vem kam gre spet nazaj. Mi ni treba mape odprte držat.

Tak sistem smo imeli v šoli in se mi zdi zelo praktičen.

LP, Saša

Mir in dobro!

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

22. apr 2012 16:39

Ja, se bom potrudila.. Imam rada organiziranje in organizacijo... vendar sem jo sposobna izvajati največ en dan skupaj

www.mojalbum.com/naredilaana

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

22. apr 2012 17:16

Jaz postajam vse bolj internetni tip. Na srečo imamo rubriko "priljubljeni" in shrani v beležko, kamor si skopiram kak dober nasvet ali recept iz foruma. Ne upam se niti vprašati kaj bi se zgodilo, če bi se Kulinarika sesula, ali bog ne daj cel internet.

Sicer pa imam dve plastični mapi, ki imata vpete plastične ovitke za vstavljanje papirja in tja odlagam recepte, ki jih dobim od kolegic, ali jih natisnem iz računalnika, posebej sladice in posebej ostalo. Če me recept po prvem poskusu ni navdušil, ga mirno vržem proč, da se ne dela navlaka. Žal, imamo tako malo prostora v stanovanju, da je treba sproti delati red in metati stvari proč. Zavidam mamamii, da ima prostor za svojih 200 kuharskih knjig in še vse zapiske. Ali jih imaš kar v kuhinji na psoebni polici?

Sweetie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. apr 2012 18:10

Sweetie, nimam jih v kuhinji, čeprav je kar velika, a ni prostora. V dnevni sobi imamo kot s knjižnimi policami in en del je samo moj, za kuharske knjige, revije, rokovnike, mape ...

 

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. apr 2012 19:03

Matr, kolk komplicirate. Evo, še moje knjižno bogatstvo:

Torej, po moje je nekako tako: izbrati si morate knjigo v kateri je 90-95 % tistega kaj kuhate, torej klasika in to naj bo pri roki  ( pri meni je to Ivačič ). Vse ostalo je balast, ki ga prebirate, kadar je čas, ko je zunaj slabo vreme in ko imate čas za to. Za spravljanje izrezkov je dobra tudi škatla za čevlje, za to itak nimate časa.

ežoj

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

22. apr 2012 19:20

Zame  je alfa in omega kulinarika.net. 95% tisteta kar kuham, je od tu, vse ostalo je balast. Večina recpetov je sprintanih tukaj, spravljeni pa so v fascilku "Kulinarični užtki s Hoferjem".  Oz. v moji beležki na tej strani. Pa še opomba. Ne vem, kaj se "pritožujete na recpeti, ki so oddani zadnje čase. Če kaj, se človek nauči srfati med užitnimi in neužitnimi recepti. Tiste, ki ti ne odgovarjajo, pač izpustiš, uporabiš pa tiste, ki ti sedejo. Saj je čisto enostavno

Vilma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti