Vlaganje oliv v slanico

vedoželjna  

član od: 9.3.2012

sporočila: 1

tema odprta - 9. mar 2012 15:46 | ogledi: 47.012 | odgovori: 2

Lanskega oktobra sem nabrala kakšne 3 kg zelenih oliv (manjše sem odnesla v oljarno in dobila olje), da  bi si jih pripravila v slanici. Nekje sem dobila nasvet, da moram olive 3-4 mesece namakati v čisti mrzli vodi, da izgubijo grenkobo. Vodo je trba menjati vsaj vsak teden. To sem storila, zdaj pa bi rada postopek končala, pa ne vem kako. Prosim svetujte mi!

vedoželjna

Anansie  

član od: 30.4.2005

sporočila: 194

9. mar 2012 16:08

Jaz sem lansko leto privlekla 4kg grških oliv z dopusta in sem jih vložila v slanico:

upoštevati moraš postopke pasterizacije - torej slano vodo (jaz sem dodala še origano in mleti suhi česenj) pripraviš po okusu - kar malo več soli daj, ker bo sol vezala grenkobo oliv, nato napolni kozarce z olivami, prelij to slanico, zapri in vtakni v vodno kopel ter kuhaj cca 10min -v kozarčku boš videla mehurčke, kar pomeni da tudi slanica vre - bistveno za poboj vseh mikričev, nato vzemi kozarce iz kopeli, jih položi na deko ali rjuho s pokrovčkom navzdol, da se bo tudi ta "pasteriziral" in pokrij ter pusti čez noč, da se počasi ohlaja. Nasledni dan preveri, če je vakuum uspel :)) (pritisneš pokrovčke in ne sme biti prožen) ter postavi v hladen in temen prostor (klet, špajza...). Meni tako zdržijo celo leto, če jih seveda ne zmanjka prej :))

 

 

Anansie

dalmoš  

član od: 2.1.2013

sporočila: 1

2. jan 2013 23:06

Jaz že nekaj let pripravljam olive na način ki se je izkazal za dober in zanesljiv ,je pa zamuden.Olive odberem pri obiranju, torej okoli 1 novembra. Verjetno bi bilo boljše če bi to opravil en mesec prej.Olive podolgem zarežem z keramičnim nožem in sproti dam v posodo z čisto mrzlo vodo. 10 litrsko plastično kanto napolnim do 3/4, na vrh dam približno enak krožnik ki pokrije olive da ne oksidirajo-porjavijo.Vsakih 3-4 dni vodo zamenjam in tako 3-4 tedne. potem jih dam v 8% raztopino soli ter zalijem z olivnim oljem prazen prostor, podobno kot pri vinu. Olive pustim v slanici nekaj mesecev in jo po potrebi zamenjam.pri zadnji menjavi jih dam v 4-5% slanico, dodam stebla suhega janeža,lovor, razpolovljen česen in po potrebi feferon,zrnati poper ter zalijem z ol. oljem vrh.Tako stojijo vsaj en mesec pred uporabo.Če jih zarežemo več ali udarimo dozorijo prej in obratno.Janež naberite na dan za list ,posušite in le stebla narežite in dajte v kozarce. Na več načinov pripravljam črne olive ki so zelo dobre za sproti če so soljene. O tem več drugič.

dalmoš

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti