Lepo in dobro pecivo

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

5. dec 2011 12:23

kaj naj recem, meni so obicajno najbolj okusni najmanj lepi kosi peciva. Ravno te dni sem imela eno tako bliznje srecanje s cednim pladnjem in od vsega so mi bile najboljse rumove kroglice  Pa so bile zraven se ruske subare, jagode, orehi, marmeladni zepki, kokosova rolada, rdeca kapica, lambada ....

Eno boljsih peciv mi je npr. skotski shortbread, ki je v resnici eno cisto brezvezno (?brezokusno khm,...) krhko testo.

Peciva za velike feste ni enostavno naredit, ne glede na to ali pece gostitelj/ica sam/a ali ga kupi. Lepota kot tudi okusnost pa sta zelo subjektivna.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

5. dec 2011 14:08

Mora biti pa kar hudo, če si edini in najboljši in te vsak praznik, ko te prijazno povabijo, spravi v slabo voljo.

Ti pa še vedno, namesto da bi, ko si ocenila izgled ponujenega in ugotovila, da vse skupaj itak nikakor ne izgleda, še vse po vrsti poskušiš in dan je uničen.

 

zeta

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

5. dec 2011 17:10

Zeta

Men se pa zdi, da tiste ki pečemo doma, pač delamo iz boljših sestavin ali pa sestavin ki so po našem okusu in najbrž ne znamo tako lepo izdelati in okrasiti sladic, kot je to iz ene serijske pridelave. Npr. meni je všeč okus po maslu in nikakor ne maram kupljenih piškotov iz rastlinske maščobe. Vse je izdelano po istem kopitu in vse zelo podobnega okusa...

Tatjana

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

5. dec 2011 18:28

Res je, trgovinski piškoti so po istem kopitu ali pa celo iz kakšne že pripravljene mešanice, ki jo potem samo različno izrežejo, polnijo, okrasijo, da izgleda ok, po okusu pa vse... pač kakor že je Če bi na zabavi videla kakšne take sumljive piškote, se jih verjetno ne bi dotaknila, res pa je, da tudi preostale kupljene piškote in sladice jem samo ob priložnostih, kot je npr. na morju, ker imam pač raje domače če mi pade cuker Imam očitno tako srečo, da poznam in hodim na zabave ljudi, ki sami pečejo, ali pa pečejo njihove tete ipd.

Ampak priznam, občutek je pa res grozen, ko ti pade cuker, ti zapaše ena super čokoladna torta, po katero se odpelješ do slaščičarne 10 km proč, izgleda božansko, doma pa po prvem grižljaju začneš razmišljati, da bi bilo bolj fino, če bi jo naredil sam. No, ali pa da bi jo naredila prijateljica, da ne bo izpadlo samovšečno Na žalost je res, doma delamo iz "pravih" sestavin, marsikje pa so jih že zamenjali razni praški in paste z okusi. 

*Alisha*

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

6. dec 2011 14:56

Stvar je čisto preprosta. Če šparaš pri sestavinah in jih nadomestiš s kemijo, potem je pač okus industrijski. Domače pa pomeni, da uporabiš originalne sestavine. Resnici na ljubo so one industrijske tudi bolj poceni. Saj takole na videz niti ne moreš ločiti med kockami, ki jih kupiš v Tušu ali doma narejenimi, ko pa je zadeva med zobmi pa kar, a ne?

Čisto odvisno je tudi, kakšna pričakovanja ima kdo, če je zabava bolj domača, tudi ni nič hudega, če je narezano pecivo neenakomerno in različnih velikosti. Resnici na ljubo, tudi sama nisem nek mojster okrasitve, vsebina pa je bila še zmeraj pohvaljena, če pa ne, pa kaj pol...

kara

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. dec 2011 17:58

Jaz se vedno potrudim da zadostim obema kriterijema, estetskemu in tudi prehranjevalno-užitkarskemu. Vedno pečem iz kvalitetnih sestavin (ki so res drage, tako da se cenovno ne izplača), trudim pa se, da je izgled karseda lep, predvsem zaradi sebe. Moji najbljižji pravijo, da je pomemben samo okus, ampak meni osebno je zelo pomemben tudi izgled. Sicer ne bom rekla da je vse super in oh in sploh, ampak potrudim se pa vedno, ker drugače niti ne znam.

JJ

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

6. dec 2011 18:06

sem popolnoma enakega mnenja kot JanisJoplin

ledenka_

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti