Kvaliteta vode vpliv pri pripravi hrane

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. okt 2011 16:54

evo, rebecca je dala argumente, Sergej C pa očita, da je argumentirana debata nemogoča. Sergej C, verjamem da o čem veliko veš, ampak ravno zato upoštevaj tudi ti argumente drugih, ne pa samo svojih. Bo šlo?

 

In mišizmoke je razumela mojo ironijo (tako o googlu kot še čem drugem), ti pa še vedno ne ? A je res tako težko dojeti, da se nekdo lahko tudi malo ironično ali obešenjaško zafrkava? In to celo brez nano vode ...

 

Malo manj napetosti, no

 

mamamia

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

4. okt 2011 20:24

Joj Mamamia, kar toplo mi je pri srcu. Kot da bi bil spet poročen.

 

Rebecca!

Izplen, ki ga navajaš, velja za razsoljevanje morja. Tam so problem potrebni visoki tlaki. Že sama morska voda ima osmozni tlak okrog 30 barov. Delovni tlak membrane pa je 90 barov. Za boljšo predstavo je to tako, kot bi vodo spravil na vrh 900 metrov visokega hriba. Precej energije se sicer prihrani tako, da izstopna voda pomaga črpat svežo vodo v sistem. Črpalke tako pokrivajo samo tlačne izgube. Vendar je to še vedno precej drago in ni čudno, da so to prvi pričeli izkoriščat hoteli v Španiji in na Karibih. Tudi Hrvati so pred nekaj leti v Dalmaciji postavili en tak obrat.

Pri sladki vodi so tlaki bistveno nižji. Od 3 bare naprej. Torej RO (reverzna osmoza) lahko deluje tudi brez črpalke. Rabiš samo cevovod z nekaj deset metrov višinske razlike. Čeprav je varčna, mi ta možnost ni všeč. Izvedljiva je v hribih in tam imajo v sušni dobi potoki že tako pretok na biološkem minimumu. Bolj so mi všeč postavitve ob večjih rekar in v nižini z vodnjaki. Voda je na voljo v praktično neomejenih količinah in se višek takoj vrča v reko ali uporabi za namakanje. Ker je kvaliteta čiste vode praktično neodvisna od kvalitete surove vode, se lahko uporabi tudi voda, ki jo sicer ne bi nihče niti povohal. CocaCola je baje kar sredi Londona čistila Temzo.

Izplen: Pri sladki vodi je odvisen od trdote in nastavitve. Gre po logiki: manjša trdota, večji tlak, manjši pretok je večji izplen in obratno. Vendar se tukaj pojavlja problem pri nastavitvi za velik izplen. Membrana ni pretočni filter. Voda teče ob membrani. Del pronica skozi pore in to je čista voda. Drugi del membrano izpira in proti koncu membrane je trdota vode že tako velika, da se vodni kamen prične izločat, odlagat na površino in mašit membrano. To je potem potrebno občasno čistit z nekim sredstvom za odstranjevanje kamna. Torej se izplen nastavlja odvisno od razpoložljive količine surove vode. Mali kuhinjski sistemi so ravno zaradi 'šparanja' membrane nsatavljeni na približno 1/3 čiste vode in 2/3 odpada. Špekulira se, da je količina popite vode tako majhna, da to ne predstavlja problem.

Upam, da je vsaj večini razumljivo.

LP

Sergej

neznan uporabnik

4. okt 2011 20:38

Mah jaz nič ne razumem. Sem popil tri pire pa vzel dva roza lexaurina

 

 

Pa zarad mene lahko teče gor pa dol pod pritiskom al brez. Whatever

 

 

 

Multi

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

4. okt 2011 20:50

Multi! Ni problem, če človek nekaj ne razume. Vsi smo na tem. Problem nastane, ko na to postane ponosen. ;) Je pa res, da je tudi odkritosrčnost veliko vredna.

LP

Sergej

neznan uporabnik

4. okt 2011 20:53

No, smo že bližje odgovoru, kajne?

 

Multi

neznan uporabnik

4. okt 2011 21:21

Eh, sem prej zamutil. 3 pire sem spil, one roza 3mg lexaurine pa gledam. Bi al ne bi. Ne se bat, jaz dobro vem, da 2x3mg ne škodi.

Sem pa jaz res ponosen, če česar ne vem in mi ni nerodno vprašati.

 

Kar se tiče odkritosrčnosti je pa tako, da vsak pove po izbiri. Problem nastane edino, ko kdo ne upa povedat, ker misli, da ga bodo drugi sesuli, če bo odkritosrčen. Ampak res odkritosrčen. Jaz še nikoli nikogar, ki je bil resnično odkritosrčen nisem sesul. Te sposobnosti jaz žal nimam. Imam pa sposobnost prepoznat fakerja od odkritosrčneža. Sem se tud že zmotil. Samo, ko ugotovim, da me kdo namerno natepava...Pol raje vsi bejžite, ki ste taki. Ne nosim nožev pa orožja. Jaz enostavno take odj...em. Dokončno in brez povratka.

 

Mislim, da tukaj nisem še nikogar, razen sam sebe.

 

Multi 

 

 

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. okt 2011 21:49

hahaha, multi, bolj dolgo ko te poznam,  raje te imam  ..., zaradi tega zadnjega stavka ... umiram od smeha, res (samo imam že tri kozarce mošta v r..i, hehe, veš kako je sladek; pa novo vino je tudi odlično ...).

Mar bi raje nano filtrirano osmozno vodo na reverz  pila, pa mi ne bi razne  bedarije hodile po glavi ... Bi bila resna kot Sergej C, bi še kako znanstveno razlago sem gor prilimala, ne pa da neumnosti kvakam ...

mamamia

neznan uporabnik

4. okt 2011 22:09

Mah darling, ne sekiraj se. Če jih bo deset tud okej. Heh, midva boma rasturala slej kot prej. Pa še kdo.

Samo lepo te prosim, da ne vozi. Da se mi slucajno ne vsedeš za volan.

 

Ma, sem jaz šel zadnjič tud na reverse. Nisem mel keša in sem šel v trgovino in rekel naj mi dajo. Ker me poznajo so mi dali. Medtem sem račun iz moje Fendissimo že poravnal. Bankomat pa ni delal tisti dan.

 

Je pisalo naj vstavim, sem vstavil, odtipkal pa je napisalo, da ni možno. Sem si reko, pa kaj se bom jaz ukvarjal s prevodi, kaj je in kaj ni, in sem odšetal u dučan na reverz.

 

Mam jaz tebe tudi rad. Čist resno. Saj veš kam greva. Na misijo. To pa nikogar naj ne briga, kam.

 

 

Multi

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

5. okt 2011 20:20

Ej, vi luštni Mariborčani, kaj bi brez vas...

Barbra

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti