Vložena otroška hrana

Noel  

član od: 12.3.2004

sporočila: 268

tema odprta - 20. avg 2011 21:47 | ogledi: 46.698 | odgovori: 9

Pozdravljeni!

Ker ste tukaj gor veliki strokovnjaki kuhanja, me zanima sledeče: se ukvarja kdo z vlaganjem otroških kašic?

Že nekaj časa razmišljam, da bi kaj vložila (namesto da kupujem hipp, frutek ipd.), pa ne zberem poguma. Razmišljam, da če frutek zdrži, zakaj ne bi moja kašica!?

Bom vesela kakšne izkušnje!

Noel

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. avg 2011 23:21

Mi zdaj že 6 mesecev skuhamo raznorazne kombinacije zelenjave in mesa ter napolnimo posodice za ledene kocke. Ko hrana zmrzne, jo prestavimo v plastične vrečke. Hrana je tako vedno pri roki. Odmrznemo v mikrovalovki. Vanja

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

21. avg 2011 1:32

Noel, ne vem zakaj bi vlagala otroške kašice? Verjetno misliš sadne stvari? Vse to narediš vsak dan sproti - za obrok en dan naribaš breskvico, naslednji dan jabolk... čez kakšen dan dodaš v sadje piškotek; zmečkani banani dodaš žlico-dve jogurta. 

Za glavni obrok daš kuhat košček korenčka, košček krompirčka, brokoli, cvetačo..., zraven dodaš perutničko ali telečje meso... Dobiš čudovito in krasno juhico. To potem zdrobiš z vilico in imaš lep obrok za otročka. To itak traja par mesecev, potem vsekakor prehajaš na bolj in bolj kompaktno hrano.

Absolutno nisem pristaš frutkov in teh industrijskih "packarij".

Zakaj sploh - "razmišljaš, da če frutek zdrži, zakaj ne bi moja kašica" - hočeš narediti za v naprej? Itak si doma na porodniški in imaš dosti časa, da otročku pripraviš vsak dan svežo in domačo hrano. 

 

Pozdravček!

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

21. avg 2011 9:15

Mislim si, da bi rada vložila sezonsko sadje, ki ga pozimi ne moreš nikjer dobiti, kajne? Jaz na primer breskve, marelice in hruške zmiksam, zavrem in vroče polnim v čiste kozarce s kvalitetnim pokrovom - zdržijo brez težav. Pozimi pridejo hudo prav. Fine so tudi za kakšne izlete.

Druga možnost je Vanjina - zamrzovanje. Se tudi fino obnese, le odmrzovanje vzame nekoliko več časa (po drugi strani pa prišparaš pri pripravi).

tulka

Noel  

član od: 12.3.2004

sporočila: 268

22. avg 2011 6:01

Ja, točno tako, kot je napisala tulka. Ker je zdajle (in še bo) obilje sadja, pozimi bomo pa kupovali špricano in še drugače s kemikalijami obdelano sadje v trgovini. In ker včasih rabiš nekaj takoj ali nekaj za s sabo vzet.

Hvala, tulka, bom upoštevala tvoj nasvet!

Govoriti, da ima človek, ki je na porodniški, dosti časa, je lahko, ni pa vedno pametno, če ne poznaš konkretne mame in konkretnega otroka in konkretne situacije ...

Noel

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

22. avg 2011 13:29

Naj pristavim še jaz en nasvet, Noel:

Korenček očistim in ga zmeljem v multipraktiku. Potem ga dam kuhat v nekoliko vode, pustim vreti cca 10 minut. V tem času zmeljem še sadje, ki ga imam na razpolago (jabolka, hruške, breskve). Včasih tudi malo bučk. Dodam h korenu in kuham še deset minut. Po potrebi dodam tudi vodo. Potem s paličnim zmešam, dodam nekoliko sladkorja (po okusu), počakam, da še enkrat prevre. Vrelo polnim v sterilizirane kozarčke, zaprem s pokrovčki in pokrijem z odejo, da se počasi ohlaja.

Mi sicer nimamo majhnih otrok, ampak ta gosti sok zelo prija pri zajtrku ali po kosilu namesto sladice. Vsak si lahko razredči z malo vode ali pa doda smetano.

pirnica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. avg 2011 13:37

draga noel,

nikar ne bodi preobčutljiva. Večina gospa tu gori je konkretnih mam s konkretnimi otroki  in konkretnimi problemi, pa vedo tudi, kako je s časom na porodniški in kako je potem, ko je porodniške konec. Vsakomur pa kdaj kaj zraste čez glavo in takrat se pač pokliče koga na pomoč, potem pa spet nekako gre naprej. V tem ni čisto nič slabega in nič narobe.

Sadje smo pri nas spravljali v obliki pasteriziranih kašic, kar se je vsaj za naše pojme bolje obneslo od zmrznjenega svežega sadja, ki ni nikoli tisto pravo, ko se enkrat odtali (spusti vodo, porjavi.......). Zelenjavo pa tako ali tako zamrzujemo za vse in smo dali na stran pač nekaj manjših vrečk z mešano vsebnino, tako kot so ti že povedali. Pa še nekaj smo se naučili - ni treba, da otrok čisto vsak dan dobi čisto vso zelenjavo po vrsti, navsezadnje se bo vedno enake mešanice enkrat naveličal, četudi bo v njej 10 različnih vrst rastlinja.

Pa nikar pretirano ne skrbi zaradi "kemije", otroci tudi ob jabolkih in orehih preživijo zimo tako, da na pomlad pokajo od zdravja in energije. Mnogo večji problem od "kemije" na sadju pozimi so sladke pijače, pudingi, čipsi, smokiji,  "mlečne", "lešnikove" in "kakavove" kašice in kreme pa ostali čudežni pripravki vseh mogočih barv in okusov, ki jih imajo otročki takooooooooooooo radi..... v resnici bi morali biti pa v dobro mladičkov na listi prepovedanih substanc, če bi nam res bilo kaj do njihovega zdravja.

Skratka: ne kompliciraj preveč. Shrani to, kar ti je zraslo na vrtu, tako, kot to počneš vsako leto - pa ne bo nič narobe. Časa pa toliko, kot si ga imela prej, tako ali tako ne boš imela nikoli več.

Sonja

Noel  

član od: 12.3.2004

sporočila: 268

23. avg 2011 7:36

Limnol, hvala za tole (in vsem drugim tudi za vse nasvete)! Ko malo popusti vročina, začnemo kuhati.

Sploh nisem občutljiva in nič mi ni hudega in čisto dovolj časa imam, ampak taki komentarji v smislu "saj si doma in imaš čas" me malo pojezijo! Ah, lep dan je zunaj!

Lepo se imejte!

Noel

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

23. avg 2011 8:21

Seveda da je lep dan zunaj. Pravkar sem zalila rože in premišljujem, kakšen balkonski "aranžma" bom naredila naslednje leto.

"Saj si doma in imaš čas" - sploh ni mišljeno grobo, mogoče grobo zgleda. Ne maram govorit v rokavicah in zavito v vato. Čez kakšno leto boš sama ugotovila, da si takrat imela ogromno časa in verjetno ga nikoli več ne bo toliko, kolikor ga je zdaj. Ta trenutek tega ne veš. 

 

Pozdravček!

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

23. avg 2011 10:36

V tejle debati sem nekje na sredi. Strinjam se, da je koristno na nek način shraniti zdravo pridelano sadje in zelenjavo za čas, ko je izbira vsega tega skromna. Navsezadnje te dni to počnem tudi sama zase, s svojega povsem eko vrta. Če zelenjavo in sadje kupiš v marketu, je pa to po moje precej " mimo" - to isto kvaliteto dobiš vse leto, okrancljano z vsemi škropivi in pesticidi, pripeljano z drugega konca sveta. In Limnol ima prav, da tudi skromna zimska izbira domačega sezonskega sadja in zelenjave, zadošča za zdravo prehrano otroka.

Se pa tudi strinjam z Dragičko, da je porodniška namenjena izključno otroku, ukvarjanju z njim in njegovimi potrebami 24 ur na dan. Kuhanje celega piskra otroške hrane in potem zamrzovanje tega, je čisto izven tega koncepta.  V tem letu dni se nekako pričakuje, da bo otrok dobil vse sveže, idealno v idealnem času. Ker pač družba mamo plačuje za to.

O vplivu zamrzovanja in mikrovalovk na hrano je mnogo teorij. Pri svojem dojenčku jaz ne bi preveč eksperimentirala.

Lisa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti