Rojstni dan

t23t  

član od: 22.3.2011

sporočila: 3

tema odprta - 22. mar 2011 20:39 | ogledi: 12.051 | odgovori: 10

rabim nasvet- konec tedna bo imela hčerka 7 r.d. in bo povabila svoje sošolke. Zdej pa ne vem ali naj torto kupim in sama okrasim. ali naj jo sama spečem? Če mi pomagate s kakšnim super lahkim receptom bi bila zelo vesela. Pa še nekaj.. kaj bi vi ponudili za prigrizke malčkom?? hvala

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

22. mar 2011 20:57

Kaj čimbolj enostavnega - pri nas je bil glavni hit rojstni dan, na katerem je bilo 12 mulcev in smo jih zaposlili tako, da so sami ustvarjali po svojih željah; spekli so si pico z oblogo po lastnih predstavah, čevapčiče, ki so jih sami oblikovali, pa palačinke, ki so jih polnili s čimerkoli je kdo hotel. Rabiš sicer dobre živce in veliko potrpljenja, ampak se splača. Testo za pico pripraviš vnaprej, maso za čevapčiče tudi, palačinke pa lahko tudi kupiš že narejene in jih samo pogreješ. Mladiči so bili navdušeni, mi pa tudi. Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. mar 2011 21:18

Če dopolnim limnol - delajo si majhne pice iz velike kepe testa, vsak eno svojo mičkeno, obloko jemljejo iz skodelic s sirom, šunko, tunino, sami naj mažejo kečap...

- lahko kupiš hlebčke za hamburgerje in si jih sami pripravijo, ti jih samo pogreješ na pekaču v pečici

 

- lahko kupiš že narezane in panirane piščančje fileje, narezane na trakove, lahko se jedo tudi hladni, spečeš jih prej, ali pa sproti kar v pečici, ni treba cvret v olju

- tudi tiste mičkene hrenovke so uporabna reč, vsako samo enkrat zarežeš in daš na pekač v pečici, da se pregrejejo in jih otroci lepo sproti jedo

 

- torta je stvar lastne izbire in okusa, če nisi najbolj vešča, opusti lastno peko in jo kupi, ali pa kupi testo in naredi enostavno kremo iz staljene čokolade in sladke smetane (klasična pariška krema). In naj bo rezanje torte svečan trenutek za hčerko, pa kakršna koli bo že torta.

 

čim manj kompliciraj s hrano, poskrbi za čips, bobi palčke in smoki ter kokice, pa bodo otroci zadovoljni in veseli. Njim je bolj v planu igranje in norenje kot pa hrana, s to bolj težimo odrasli.

Prijetno praznovanje, mamamia

 

 

 

mamamia

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

22. mar 2011 22:51

Limnol, bravo! Otrokom ostane taka žurka v nepozabnem spominu.

Zadnjič mi je kolegica rekla, da bodo osem hčerinih svečk upihnili v restavraciji, kjer prirejajo rojstnodnevne prireditve. Meni: pice, krompirčki, sladoled z bonbončki....

Sicer ni poceni, tudi zdravo da ni, ampak njej pa le ne bo treba pospravljat kuhinje, raje si bo med praznovanjem privoščila klepet s kolegicami.....

 

mejačka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. mar 2011 9:02

Kje bodo pa starši teh sedemletnic? Ker, če bodo prišli zraven, potem pri prazni mizi verjetno ne bodo sedeli (svetujem ti, da poiščeš tisti link z dolgim seznamom prigrizkov, ki ga je sestavila mamamia, tam je z naskokom največ idej).

Glede sedemletnic - deklice se rade igrajo igre, kjer posnemajo ženske in so tako polno zaposlene s tem, da kaj veliko ne povedo (okej, pojedi vse džank grickalice, ki se jim ponudijo). Glavno, da se lahko do mile volje igrajo "frizerski salon" in "kozmetičarko" - to je, da jim daš tisti otroški mejkap in ogledalce in bodo polno zaposlene - in da je torta. Po možnosti roza in z bleščicami. 

Vendelina jr.

tikica  

član od: 8.11.2009

sporočila: 50

23. mar 2011 9:30

Na tvojem mestu bi se vsedla s hčero in se pogovorila o "njenih željah za njen rojstni dan" in potem bi skupaj pripravile vse potrebno za "njeno" zabavo.

Kot je že Vendelina napisal pomembna je igra, hrana je na takih zabavah bol nujno zlo. 

tikica

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

23. mar 2011 9:52

V mojem otroštvu smo na rojstnodnevnih zabavah največkrat jedli obložene kruhke, torto ali kakšno drugo pecivo. Resnično nam hrana takrat ni veliko pomenila, pomembno je bilo, da smo se igrali, zabavali, smejali...

Sicer mi je limnolin predlog kar všeč, ampak dvomim, da bi jaz imela toliko živcev in potem še toliko energije, da bi vse to pospravila. Če imate otroke, itak veste (bolje od mene, zaenkrat imam samo nečake), da znajo narediti packarijo iz enega flomastra ali kulija, kaj šele iz testa in vseh nadevov za pico ali testa za čevapčiče. Ok, je res odvisno, eni so bolj umirjeni in vestni, drugi pa bolj živahni. Presodite sami!

JJ

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. mar 2011 12:37

Mi smo imeli enkrat doma  celo skupino iz vrtca, na malih hamburgerjih --- enkrat za njimi pospravit niti ni tako hudo, sploh ko vidiš, kako lepo so se imeli. Saj se ne dogaja vsak dan.

 

In dokler je bil otroški rojstni dan en krat ali dva krat na leto, mi je bilo čiščenje in pospravljanje za njimi malenkost, saj sem imela v mislih tiste razigrane otroške obraze. Pa kaj, če je bila na steni kakšna črta od flomastra ali na tepihu packa od soka poleg drobtin in pohojeni smokijev ... vse de sa očistit. Kake večje objestnosti pa nikdar ni bilo.

Mamamia

 

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. mar 2011 12:47

mamamia je napisal/a:

 

In dokler je bil otroški rojstni dan en krat ali dva krat na leto, mi je bilo čiščenje in pospravljanje za njimi malenkost, saj sem imela v mislih tiste razigrane otroške obraze. Pa kaj, če je bila na steni kakšna črta od flomastra ali na tepihu packa od soka poleg drobtin in pohojeni smokijev ... vse de sa očistit. Kake večje objestnosti pa nikdar ni bilo.

Mamamia

 



mamamia

Se strinjam, ni lepšega. In koliko časa jim take dogodivščine še ostanejo v spominu.

Commis débarrasseur

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

23. mar 2011 14:42

Pri nas imamo ze vecletno tradicijo z otroskimi rojstnodnevnimi zabavami. Navadno punci sami povesta, kaj bi radi in v kaksni obliki bi radi praznovali (s sosolci, samo prijatelji, sorodniki...). Temu primerno sestavimo meni in si porazdelimo dela.

Ce je rojstnodnevna zabava takoj po pouku (nasi koncajo ob 16), potem gre mama v solo po povabljene sosolke in jih pri slavljenki doma caka popoldanska malica (minisendvici ali kosi pice). Predno jih prevzamejo starsi pa dobijo se sladico (krof ali palacinke ali piskote). Palacinke navadno cvre tata, mazejo pa jih punce same.

Ce pa je rojstnodnevna zabava na soboto popoldne, so nanjo povabljeni tudi starsi. Tako se zabava vrsi v dveh sobah: v dnevni sobi imajo svoj raj otroci, v kuhinji pa starsi. Otroci dobijo take stvari, da jih primejo v roke in v enem ali dveh grizljajih pojejo, da lahko mimogrede, ne da bi prekinili igranja, pojedo. Tako so spet na programu minisendvici, kosi pise, slano pecivo, krompircek ipd. Obicajno zanje ne uporabim majoneze ali kakega drugega podobnega namaza, sicer je potem dnevna soba prava svinjeraj. Starsi pa dobijo narezek, kako slano pecivo (struklje iz listnatega testa z razlicnimi nadevi), kako pohanje, rizevo solato, francosko solato, (novembra) zelje in klobase ipd. Za konec naredim torto.

Za doma narejeno torto se odloci samo, ce jo znas narediti in te to veseli. Sicer pa smo mi nasim gostom ob raznih rojsnodnevnih zabavah ze ponudili (namesto torte) palacinke, krofe, pijano novesto (brez ruma).

Rojstnodnevno zabavo kot jo predlaga limnol pa sem naredila samo enkrat v obliki hamburger party. Zadeva se je lepo obnesla, vendar je uspeh (in packarija v kuhinji) odvisna od stevila otrok. Jaz sem imela v varstvu samo 5 otrok in so se blazno zabavali, ne morem pa si predstavljati, kako je, ko okoli ene mize sedi 12 otrok, ki ustvarja.

 

ribica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. mar 2011 15:22

No, pri nas manj kot 15 otrok ni bilo nikoli, in to pozimi, ker rojstni dnevi pač tako padejo. Smo jim pa dali poleg dnevne sobe in kuhinje še hodnike na razpolago, da je bilo več prostora za dihanje.

zdaj je prav dolgčas, ko ni več direndaja niti enkrat na leto ....

 

mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti