Žolca

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

2. mar 2014 10:03

Fino Zzak1971,lepo ti je uspela,pa še zelo lepa prezentacija...z čim si postregel?..bučno olje?..balzamični kis?

Tudi sama sem že delala z veliko zelenjave,toda res rado razpade,ker žolca ni tako trda kot če delamo z želatino v lističih,tukaj izpade lepše.Mogoče bo kakšno zanimalo ,pa še recept na hitro.

Zavremo kakšen liter res močne juhe ,dodamo kakšen deciliter vina,preveremo,malo ohladimo in v juho damo namočene lističe želatine,raje kakšen več kot nam piše na zavitku.V posodo nalijemo malo juhe,počakamo da se nam malo strdi,nato nalagamo v plasteh zelenjavo (grah,kuhan korenček,šparglje,kuhana jajčka,šunko v koščih...)

Ko se nam strdi posodo na hitro potočimo v vrelo vodo da nam odstopi in zvrnemo na krožnik.Ena varianta pa je ,da posodo od znotraj oblečemo v prozorno folijo,in nam bo aspik lepo padel ven.

Pa še ena ideja sedaj ko se bliža velika noč.Sveža jajca lepo razbijemo na vrhu (lahko jih zbiramo že prej,recimo ko delamo palačinke..)Jajčno lupino lepo operemo in posušimo.V to jajčno lupino damo na male koščke narezeno zelenjavo,meso in zalijemo z juho z želatino.Tako nadevana jajčka damo v hladilnik( kar v embalaži za jajca) in počakamo da se strdi.Ko je trdo razbijemo jajčno lupino in imamo lepo dekoracijo na krožniku pri velikonočni šunki,žolca v obliki jajčka,pa še lepo stoji pokonci ,ker manjka delček jajčka.Zelo lepo pride tudi ,če skuhate prepeličje jajčke ,ga olupite in ga damo v jajšno lupino in zalijemo z aspikom.Eno malo jajčke v žolci..čista velikonočna jed.

Uživajte...

Vrtejbenka

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 10:07

Vrtejbenka, dragička in zzak

moja slikica od žolce, pa ni bila za naložit, preveč bi se režali dobra je pa bila

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

2. mar 2014 10:37

vrtejbenka,to pa je ideja -sem pomislila, da bi šlo tudi s tistimi posodicami v katerih postrežemo v mehko kuhana jajčka no, bilo bi ga samo pol ampak vseeno



anibas

Sporočilo je spremenil(a) anibas dne 02. 2014 10:39

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti