Sladica po ribi kot glavni jedi

BibaKuha  

član od: 9.9.2010

sporočila: 10

tema odprta - 5. feb 2011 20:50 | ogledi: 10.783 | odgovori: 7

Zanima me, kakšne sladice se najbolj podajo k ribjim jedem. Zdi se mi, da moraš biti tu še posebno pazljiv, da se okusi ne stepejo ali pa da ne pride do kakšnih prebavnih motenj.

BibaKuha

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. feb 2011 21:57

Poglej biba, ponudi, karkoli ti je drago, če bo imel kdo želodčne motnje jih bo imel zaradi pokvarjene ribe ali pa pokvarjene sladice. Imaš vsaj dve možnosti: Naredi nekaj, kar lahko pripraviš tako rekoč med spanjem ali pa se odloči in poišči nekaj, za kar se boš morala potruditi. Odličnih receptov je na teh straneh več kot dovolj.

 

Sicer si pa lahko vzamete nekaj pavze med glavno jedjo in sladico, poklepetate, popijete karkoli že izberete in se šele kasneje spravite na desert. Kako kalorična bo sladica se odločiš po načinu priprave ribe. Če jo boš pohala, naredi kako jogurtovo strjenko, če bo pa z žara, se lahko odločiš za kako bolj bogato čokoladno kremasto zadevo.

 

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. feb 2011 9:54

Zdravo BibaKuha, nisem prepričana, ali sploh obstaja kak predpis, kakšna sladica je v redu za po ribah in kakšna ne. Glavno je, da vam bo všeč. Jaz bi se raje držala kakih bolj splošnih pravil - recimo, da po težki hrani ponudi raje lažjo sladico (če bodo recimo ribe ocvrte z majonezno omako, potem krofi z nutello za potem niso ravno najboljša ideja), če bo riba recimo poširana z zelenjavo na pari, pa kake ocvrte banane ali kaj v tem stilu ne bo nič narobe. Drugače pa - živela svoboda. Lahko se pa greš kako bolj teritorialno varianto - če bodo ribe po dlmatinskem receptu, pa naredi za povrh recimo še rožato. Lep dan, Sonja

neznan uporabnik

6. feb 2011 9:59

Itak z nečim presekaš, a ne? Tko da ne ješ eno za drugim kot gužva pred blagajno v hipermarketu ?

Kak sorbet ali kaj podobnega? ( Za pavzo)

Potem pa kakšna panakota morda?



japaja

Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 06. 2011 10:00

BibaKuha  

član od: 9.9.2010

sporočila: 10

6. feb 2011 10:42

Hvala lepa za odgovore. :) Verjetno res velja razmisliti v smeri težje-lažje in malo poeksperimentirati. Malo bom pobrskala tudi po kakšnih "primorskih" posladkih. Kaj pa drugače? Še veste za kakšno podobno "splošno pravilo"? BibaKuha

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. feb 2011 11:16

Ah, Biba, ponavadi kot "splošno pravilo" prodajamo to, kar se nam samim najbolj dopade. Kar izmisli si še ti kakega, pa bo.... Pa uživaj nedeljo! Sonja Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. feb 2011 13:32

Eno tako splošno pravilo je, da če ješ za glavno jed enolončnico ali paprikaš oziroma kaj drugega "na žlico", potem  po tej jedi ne ponudiš kompota. Raje kak kos peciva, palačinke, zavitek, in podobno.

 

Sama se kakšnega pravila držim le, če delam celoten obrok v enakem stilu, na primmr tajska kuhinja, italijanske jedi in podobno, ali pa dkatera koli druga, potem gledam, da so vse jedi značilne za določeno temo, vključno s sladico. Če pa delaš jedilnik, ki ni vezan na neko tematiko, potem pa daj domišljijo prosto pot in pazi le, da  vse skupaj ni preveč nasitno.

Osnovno pravilo je pač, da po težki glavni jedi posterežeš lahkotnejšo sladico (lahka krema, sadje, pecivo z ne preveč izdatno kremo ali nadevom), če pa so uvodne jedi in glavna bolj lahkotne, potem tudi kaj izdatnejšega pokoncu ni odveč. Ampka odvisno je tudi od jedcev.

 

Pa kot je japaja rekla - obrok vmes presekaš s kakšnim sorbetom, je pravo olajšanje za želodec in vse kar sledi, potem bolj tekne, kot če samo štepaš jedi eno za drugo na mizo.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti