Prva tičino torta

V zadnjem tednu sem prebrala vse kar sem našla o tičino masi, pregledala cel kup filmčkov, poskusno izdelala nekaj figuric in...mislim, da sem pripravljena :) Maso imam (iz Ljubljanske slaščičarne v podhodu Ajdovščina) barve prav tako, volje in idej pa za 10, ne le 1 torto:)... Ker pa bi res rada, da mi uspe (je le sinov prvi rojstni dan), bi vas, izkušene 'tortarice' :) prosila še za nekaj zadnjih napotokov..

Torej...

- če torto naredim prejšnji dan ali jo oblečem v masleno kremo takrat ali naslednji dan, malo pred nanosom tičino mase?

- kakšno razmerje masla in sladkorja uporabljate za masleno kremo in koliko je porabite za 1 nanos? (sama sem nameravala nekje 150 g masla in 100 g sladkorja v prahu)

- ali je res vseeno, če namesto maslene kreme uporabim čokoladni obliv?

- v forumu sem brala,da barve v prahu razredčite z malo vode, da se lažje zmešajo. Mi lahko prosim podrobneje razložite koliko vode (predvidevam,da le kakšno kapljico) in kje mešate barvo (glede na to, da jo je čisto malo)?

- kako dobite res črno barvo?

- ali lahko že obarvano maso v neprodušni vrečki shranim za nekaj dni?

- ali bo dekorirana torta normalno obstojna v hladilniku?

Toliko zaenkrat, upam, da se najde katera (ali kateri, seveda), ki se mu/ji bo dalo odgovoriti....

Lp

evelinka

- Jaz naredim tako: torto sestavim, dam za malo v hladilnik, da se strdi, nato vzamem ven in premažem z masleno kremo in oblikujem, da je res ravna. Gladim, gladim. Če je potrebno, vmes postavim v hladilnik in potem še malo maslene gor in nato zgladim. Dam v hladilnik za toliko, da se maslena krema strdi, nato pa oblečem v tičino. - Receptov za maslene kreme je precej, načeloma naj bi bilo maslo in sladkor v razmerju 1:1, ampak meni je to presladko in dam sladkorja pol manj... v bistvu bolj po občutku. - Ja, lahko uporabiš čokoladni obliv, ampak potem moraš imet torto že prej ful lepo ravno, saj z oblivom ne moreš ravno oblikovat, popravljat, za tičino pa je važno, da je torta ravna, pravilnhih oblik in gladka. - Ja, le kapljico ali dve vode, jaz jih zmešam v kozarčku ali pa kar na večji žlici. Sicer pa ne uporabljam toliko barv v prahu, ampak rajši v gelu. - Črno barvo dobiš tako, da pa toliko časa dodajaš črno barvo, da pride tičina res črna-ponavadi je treba dat kar precej. - Obarvano maso lahko shraniš ne le nekaj dni, tudi mesecev. - Ja, torta bo normalno obstojna, jaz jo vedno hranim v hladilniku. Možno je edino, da malo zašvica. Upam, da sem pomagala. Srečno!!!! cukrpekrca
Cukrpekarca (mimogrede, super nick:)), najlepša hvala.... Ja, upam, da rata...bom poročala:) evelinka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti