Sadni kruh pri ancki

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

tema odprta - 5. mar 2010 22:27 | ogledi: 13.561 | odgovori: 11

Pozdrav!

Tole me 'zagrabi' vsakic, ko se grem malo 'gurmansko razvajat' k Ancki - mislim (staro) domaco gostilno v Sencurju (pri Kranju).

In sicer so tam obvezni struklji (cokoladni, za katere se vedno nimam niti pribliznega recepta), zadnje case pa me se bolj 'pocrklja' njihov sadni kruh, ki ga dobis zraven (njami) obare...

Sem prebrala vse kar sem nasla na Kulinariki o sadnem kruhu, pa nisem cisto prepricana, ce je to to. Se pravi - to je kruh, ki gre (vsaj meni) super zraven cesa slanega, ceprav so notri suhe fige, slive in se kaj. Ni pa nic (poleg sadja) sladek in je vsaj deloma iz ene od 'crnih' mok. Pa ne vem, ali je to ajdova, rzena ali pac kar neka mesanica 'ne-belih' mok. Samo testo je tudi dokaj 'mokro' in ne puhasto, kot je (navaden) kruh sicer.

Ker ni ravno, da bi clovek vsak dan hodil tja, jaz pa se rada velikokrat crkljam , bi bilo super, ce bi mi uspelo kaj podobnega kdaj ustvariti tudi doma.

Tisti ki poznajo tocno ta kruh o katerem govorim, morda poznajo tudi kaksno njihovo 'skrivnost' (recept), sicer pa bi bila vesela tudi kaksne druge ideje/namiga...

Hvala!

T.

teja-kit.

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. mar 2010 22:29

Kaj pa tam, si vprašala?

tulka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. mar 2010 0:47

Teja-kit, samo namig (Ančkinega kruha oz. recepta seveda ne poznam): sadni kruh poskusi narediti tako, da najprej mešano suho sadje, drobno narezano, namoči v topli vodi, da se zmehča in nabrekne. Po nekaj urah ga odcedi in vodo prihrani (opazila boš, da je voda temno rjave barve, zaradi suhih fig oz. sliv). Zamesi navadno mehko krušno testo iz poljubne moke - lahko je tudi navadna bela, kot tekočino pa uporabi tisto rjavo vodo, v kateri se je namakalo sadje. Na koncu (lahko pa tudi že prej) v testo vgneti namočeno sadje (po želji tudi lešnike, orehe ...), pusti 1x vzhajati, oblikuj štručke, hlebčke oz. daj testo v model in pusti še enkrat vzhajati, nato pa speci v ogreti pečici kot vsak "navaden" kruh.

Tudi če boš delala testo iz bele moke, bo na koncu testo rjavo, kot bi bila moka ržena ali polnozrnata, to pa zato, ker ga bo obarvala "sadna" voda.

Veliko uspeha ti želim - pa nekajkrat poskusi z različnimi mešanicami suhega sadja, dokler ne prideš do željenega okusa

Mojca

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

6. mar 2010 9:32

No tole je pa ze zanimiv odgovor... da bo voda postala temna, na to pac nisem pomislila. Ja, saj se mi zdi, da bi (bom) z veckratnim poskusanjem ze pogruntala oz se vsaj priblizala tistemu... hmmmm, ali pa celo izumila se kaj boljsega :) Da bi jih pa kar vprasala... Ja no, prav sramezljiva res nisem, samo dvomim, da bi prav z veseljem izdali tako 'pomembne' skrivnosti. Mogoce pa; Aja, pa res nimamo nobenega, ki bi 'poznal' Ancko... (gostilno)...? Jaz sem pa od malega mislila, da vsi, ki smo kakorkoli v/med/pri Ljubljani in vsaj kdaj smer proti Gorenjski poznamo njihovo kuhinjo... T. teja-kit.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. mar 2010 12:22

Oh, dekleta, kako znate človeku vzpodbuditi voljo do priprave hrane.Jaz bom kar takoj zamesila en hlebček, pa bom videla, kaj bo nastalo.Trdim, da iz dobrih sestavin in dobre volje ne more nastati slab izdelek. Sama obožujem štruklje in jih niti pribžno ne naredim tako dobre kot "Ančka".To so desetletja delanja štrukljev in dober recept.Včasih pa je tudi fino zaviti v kakšno dobro gostilno in se malo pocrkljati. naor

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

9. mar 2010 22:02

naor, kako je uspel kruhek? Jaz se se nisem imela casa lotit, ampak definitivno v kratkem... T. teja-kit.

Živi  

član od: 1.4.2008

sporočila: 12

9. mar 2010 22:34

Hej! Ančkin sadni slano-sladki njami kruhec (ki se ga vedno najem že v štartu, še preden pridemo do glavne jedi:) je definitivno ajdov (verjetno z določenim manjšim deležem bele moke?). Izjemno sočen je zaradi koščkov suhega sadja (namočenih v mešanici vode in ruma?), mogoče pa tudi zaradi dodane kisle smetane? Če bi se ga lotila sama, bi najprej poskušala najti recept za sočen, kompakten ajdov kruh, v katerega bi potem vmešala z vodo in malo ruma prepojene koščke suhih sliv, orehov, fig, rozin... teja-kit in ostale, ki se boste spravile k peki, poročajte o uspehu! ;) Aja, pa Ančkin bel, zvit kruh s česnovim maslom je tudi božanski, a ne? ;) pa pa Živi

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

10. mar 2010 10:49

Pozdravljena Živi! Ja, ravno to sedaj iščem... Recept za tak 'malo moker' ajdov kruh... Ostalo bom že potem dodala po občutku. Me lahko kdo 'napoti' k kakšnemu od xxx receptov? pa čakamo, da se naor še javi :) .. ali pa kdo drug ki se je morebiti lotil... Hvala, T. teja-kit.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. mar 2010 16:35

Naredila sem kot je napisala berny.Testo sem zamesila, morala pa bi pustiti sadje namočeno dalj časa.Bo drugič boljše, ni pa bilo zanič.Mi je pa to zdaj prav izziv.Ko bom zadovoljna, pa se bom takoj pohvalila. Vaja dela mojstra, a ne? naor

marta  

član od: 31.8.2001

sporočila: 457

27. nov 2011 23:08

Pozdravljena!

Danes sem  pri Ančki odkrila sadni kruh. Našla sem vaše vprašanje ne forumu....ste morda doslej odkrila, kako ga delajo? Notri so bile samo fige in suhe slive, moka pa je bila ajdova-sem vprašala.
Mislim, da je kruh tako moker zato, ker ga zelo mokro oz. rahlo umesijo-veliko bolj kot se to običajno naredi.
vedno pečem kruh sama, tudi sadnega sem že velikokrat naredila-a vedno sem testo sladkala in dala notri več sadja, pa nikoli ga še nisem naredila iz ajdove moke.
Bom poizkusila in če mi uspe narediti takega kot ančka ali podobnega, vam sporočim.
Nisem pa vedela, da je tisti košček v košarici zraven tega kruha bil s česnovim maslom...tudi ta mi je lepo dišal in ga moram proati narediti...morda veste, ali testo razvaljajo in g s tem namažejo kot potico, ali esnovo maslo vmešajo v testo?
Hvala lepa in lep pozdrav
Marta

marta  

član od: 31.8.2001

sporočila: 457

27. nov 2011 23:32

Še nekja sem se spomnil-morda je pa v ajdovo testo dodan tudi krompir in je testo zato neako drugačnega otipa in izgleda kot običajno...kot je bi nasvet mojstra Goljata? Kdo ve kaj o tem?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti