Tamerli

soncica69  

član od: 9.11.2009

sporočila: 27

tema odprta - 24. jan 2010 10:49 | ogledi: 10.791 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Zanima me, če kdo pozna recept za tamerli, tako smo pri nas rekli pripravljeni sladici, ki smo jo spekli iz podobnega testa kot za pelačinke, le da je bilo gostejše in pečeno v pekaču in pečici.

Čisto dobro pa ne vem kako je zgledalo, ko smo pekli sem bila še manjša, babice pa ni več, da bi mi povedala kako je pripravljala.

Hvala,

Lp, Sončica

soncica69

soncica69  

24. jan 2010 19:18

Lepa hvala za link, bom poskusila po teh receptih. Pa brez zamere, se še ne spoznam najbolje. Hvala, Lp, Sončica soncica69

regina  

član od: 17.9.2007

sporočila: 724

25. jan 2010 12:15

Tudi moj mož je stalno govoril o tamerlu, ki ga je pekla njegova mama. Ker pa nje tudi ni več, sem spekla carski praženec in seveda to ni to. Tamerl so delali iz koruzne moke ali zdroba, jajc ... Še vedno iščem "pravi" recept. Je pa verjetno vsaka gospodinja delala po svoje. regina

Radagast  

član od: 5.1.2009

sporočila: 23

25. jan 2010 14:09

V 100 receptov sestre Nikoline, 2. knjiga, sem našla recept za zdrobov pečenjak, ki se mi zdi zelo podoben temu, kar je tudi moja oma pekla pod imenom tomerli: ZDROBOV PEČENJAK: 1 l mleka sol 1/2 l pšeničnega zdroba 1 jajce 2-3 žlice olja sladkor V vrelo slano mleko zakuhamo zdrob. Vre naj 10 minut. V vrelo polento zamešamo jajce. Na pekaču segrejemo maščobo, potresemo s sladkorjem in ko začne karamelizirati, zdrob z lopatko nadevamo po vsem pekaču. Postavimo ga v vročo pečico in pečemo na 200 °C 25 minut, da zarumeni. Potem ga premešamo, z vilicami zdrobimo in ponudimo s kompotom, čežano ali nesladkanega k solati. Radagast

soncica69  

25. jan 2010 18:16

Crski praženec sem že prej gledala, pa ni podoben tamerlu, zato sem povprašala po njem. Tole dodano z zdrobom pa že zveni bolj podobno, ko bom spekla, pa bom sporočila,kako zgleda. Hvala. Lp, Sončica soncica69

verjana  

član od: 6.3.2009

sporočila: 21

25. jan 2010 19:53

Pri nas doma smo "tamrli" rekli temu, kar Prekmurci imenujejo "zlevanka". Pripravljali pa smo jo tako: 1/2 l mleka (jaz dam kislo mleko) 2 jajci 2 žlici sladkorja malo soli 1/4 l koruzne moke. Vse zmešamo in pečemo slabe pol ure. Jedli smo tudi slan tamrli - izpustimo sladkor. Sladkega pa smo včasih obogatili z jabolki, hruškami ali pozimi z namočenim suhim sadjem. Ampak najbrž nisem povedala nič novega. Lep pozdrav vsem verjana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti