"uležano" meso

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

25. avg 2009 21:08

Če si se namenil poglabljati v to zadevo, ti bo zelo koristila knjiga Franca Bučarja Meso - poznavanje in priprava. 

Knjiga, v kateri si lahko poiščeš tehtne odgovore na večino svojih vprašanj je izšla pri založbi Kmečki glas leta 1997, preveri na založbi če še ni razprodana, če pa je, jo dobiš na posodo  v večini slovenskih knjižnic.

nola

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

26. avg 2009 13:30

Še mojih pet centov. Nisem velika ljubiteljica mesa, sem in tja (recimo do 10x na leto) odličen bifstejk zadovolji vse moje potrebe po mesu. Mesa ne maram pripravljati in če bi videla potemnelo surovo meso, ki ga opisujete, bi verjetno kar zbežala. AMPAK! Daleč najboljši stejk, ki sem ga kadarkoli jedla, je bil ravno tak, in sicer ga je prinesel en prijatelj od svojega mesarja na piknik. Vsak stejk posebej je bil vakuumsko zapakiran, nimam pojma, ali je bil v olju, ali kar tako, ampak na žaru, zakurjenim z lesom, je bil božanski! Celo omizje je bilo kot v transu in verjetno v življenju še nisem pojedla tako veliko mesa naenkrat. Naslednji na lestvici pa je stejk iz najboljše hiše stejkov v Teksasu. strelka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

26. avg 2009 14:27

Daj opiši to izkušnjo iz Busheve dežele, prosim. zzak1977

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. avg 2009 15:34

strelka je napisal/a:
Še mojih pet centov. Naslednji na lestvici pa je stejk iz najboljše hiše stejkov v Teksasu.strelka

 

Sicer še nisem bila v teksasu (razen na letališču ), ampak steak hiš je povsod v Obamini deželi dovolj. Čeprav mi sami zrezki niso preveč simpatični priznam, da so v dobrih steak hišah božanski in grozovito dragi. Kar vprašajte Ežoja, on je omenjal $90 za steak večerjo v svojem potopisu.

 

Ta "prave" restavracije imajo v ponudbi največkrat  Black Angus beef, kar je samo ena pasma goveda, se mi zdi da iz Škotske. Krave so hranjene s travo in ne umetno hrano in ravno prav staro.  Velike dele živali  v hladilnicah pri 0 do 2 stopinjah celzija hladijo od 2 do 6 tednov. Meso se medtem skrči (osuši) in na površini se nabere plesen, ki jo pred prodajo trgovinam ali restavracijam, obrežejo. Starano meso je precej drago in se ne dobi v vseh trgovinah. 450 gramov (en funt) pljučne stane od $30 naprej.

 

Potem je samo stvar pravilne priprave. Priznam, najboljši okus je z žara na oglje, čeprav mi tako pripravljen zrezek obsedi v želodcu. Tudi starano meso za hamburgerje, golaže itn. je enkratno.

 

Sicer je pa tudi bolj navadna govedina tukaj odlična in to predvsem zato, ker se večina krav še vedno potika po farmah (ranch) in niso v svojih omejenih štalah obdane z električnimi pastirji, da se ne morejo premaknit. Mesa starih mlekaric tukaj ni, no v 20 letih še nisem naletela na slab kos govedine.

 

 

 

Vanja

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

26. avg 2009 17:21

zzak1977 je napisal/a:
Daj opiši to izkušnjo iz Busheve dežele, prosim. zzak1977
To je to: http://www.saltgrass.com/ Gre natanko za pasmo Black Angus, ki jo je omenjala Vanja. V bistvu si izbereš kos mesa iz dololočenega predela živali, težo in način priprave (rare, medium rare, medium, od tukaj naprej pa mislim, da je že greh in ti ga v določenih restavracijah niti ne naredijo In medtem ko čakaš na dobroto, ti prinesejo vroč in dehteč hlebček kruha s kepo masla, ki se mu seveda ne moreš upreti in je božanski, vendar ti je potem, ko pride glavna stvar, seveda žal za vsak grižljaj in se tolčeš po glavi, zakaj ga raje nisi vzel za domov:) Sama sem jedla klasičen beefsteak, moj dragi pa rib-eye, ki je bil še mnogo bolj intenziven, oboje je bilo božansko. Cena lani jeseni za to dobroto je bila 60 USD, kar se nama je v primerjavi s cenami restavracij, v katere zahajava tukaj, zdelo zelo poceni (je pa res, da sva jedla "majhne" porcije - če se temu sploh lahko tako reče). strelka

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

26. avg 2009 21:30

Ha, zdaj sem se spomnila pa še enega presežka, in sicer iz Toskane, kjer sva se topila ob tagliati iz vrste goveda Chianina, marinirane v staranem balsamicu. Uf, čeprav sem po večerji, postajam lačna ob misli nanjo:) http://www.val-di-chiana.com/chianina.htm, za tiste, ki znate italijansko, pa še tale link: http://it.wikipedia.org/wiki/Chianina_(razza_bovina) Nikakor ne razumem, zakaj tako okusnih kosov ne strežejo v naših restavracijah (tudi najboljših ne), ko pa imamo vse pogoje za vzrejo in predelavo vrhunskega goveda... strelka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

27. avg 2009 8:30

Hvala za vajine informacije. Mislim da je pri nam problem predvsem v kulturi prehranjevanja in na sploh v ljudeh. Saj vemo da vsem povsem zadostuje dunajski, pomfri in solata in da je veliko. Pa še vegetarijanstvo se je razpaslo kot gobe po dežju. Tako da bi rejec po mojem mišlenju težko prodal nekaj glav govedi. zzak1977

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti