Kako računati kalorije

Visage  

član od: 1.1.2006

sporočila: 215

tema odprta - 2. jun 2009 20:14 | ogledi: 15.124 | odgovori: 19

Ojla..

ali vi seštevate kalorije pri obrokih? Kako je sploh mogoče izračunati koliko kalorij ima kakšen obrok?

Je kdo strokovnjak na tem področju?

Pozdravček

Visy

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jun 2009 20:44

Ker sama ravno štejem kalorije kot , se pridružujem, pa bolj z vprašanjem. Nisem namreč strokovnjak na tem področju, zato me ne oblajat, da sem trapasta. OK?

 

Namreč, popiti kozarček vina ali ne? Posrkat malo tequile ali ne. Kaj ma malo Whiskija za pomiritev želodca?

 

Torej, glede na to, da  sladkor v grozdja da vinu alkohol ali sladkor iz guav da alkohol tequili, alkohol pa topi maščobo (huh?), kako potem naše telo spremeni alkohol nazaj v maščobo?  Po fizikalnih zakonih ima alkohol res kalorično vrednost in kar nekaj jih poznam (fizikov), ki trdijo, da "alkoholove" kalorije ne povzročajo povečanje teže, ampak se le-ta spremeni v našem telesu v toploto (ali tako nekako). Po užitju alkohola nam je toplo, dobimo rdečico v obraz ipd. Nikoli se noben strokovnjak za prehrano ni oglasil na to temo.

V mislih nimam v mislih OH v pivu, sladkorja v margariti ipd. V pomislek pa še to, da resni alkoholiki (3 okrevane poznam) pravijo, da itak pijejo po večini kar se da močne pijače, da dobijo svoj fix. Pivo za te namene ni uporabno, ker ga moraš preveč požlokat in potem preveč laufaš na WC. Niti ne mislim na tiste kalorije, ki jih zaužijemo po pitju alkohola v obliki sira, koščka salamice ipd.

No, sama nisem pripravljena biti poizkusni zajček...

 

Visage, čitam informacijo na paketih, neškrobne zelenjave pojem veliko, olja uporabljam zelo malo. Ko bi le sir ne imel toliko kalorij! Čokolado obožujem, ampak se ji lahko uprem, pijač, ki vsebujejo sladkor ne pijem že celo večnost. Sokovi mi niso všeč, ker jim odvzameš vse telesu potrebne balastne stvari.

 

Ker sem dovolj stara , si dovolim biti izbirčna in vljudno, pa seveda brez sramu, zavrnem ponujeno. Karkoli pojem, mora biti vredno kalorij.

Vanja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

2. jun 2009 21:17

Nisem nikakršen strokovnjak, zdravstveno stanje me je že pred leti prisililo k spremembi prehrane... Od vseh diet (s tem ne mislim shujševalnih diet, temveč prehranjevalnih metod) mi še najbolj ustreza Montignacova. Ta kalorij sploh ne šteje, temveč se ukvarja z glikemičnim indeksom živil. Vanči, idealno zate, tu si mirne vesti privoščiš sir in čokolado, pa tudi deci kvalitetnega vina ob kosilu in večerji.

Kolikor mi je znano, kalorično vrednost obroka sestavljajo kalorične vrednosti posameznih sestavin obroka, te pa so odvisne od količine... torej računanje ne bi smelo biti preprosto.

 

tulka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

2. jun 2009 21:21

enkrat sem si "potegnila" program, reče se mu vidaone diet. sej je bil zanimiv.. za 2 dni ;) izbiraš hrano, telesno aktivnost, težo... da se ga zelo natančno "umeriti" vendar za to potrebuješ kar nekaj časa vsak dan.. bannanna_v_slo ;)

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

2. jun 2009 21:30

@Visage: seveda se da, če imaš natančne kalorične tabele in tehtnico, na oko se kaj hitro ušteješ. @Vanja: v nasprotju s splošnim prepričanjem etanol ne "topi" maščobe (kar vlij eno žlico olja v pol kozarca visokooktanskega etanola, na primer takega za čiščenje, in glej, kaj se bo zgodilo), se pa dobro meša z organskimi topili v raznih razmerjih in zmanjšuje površinsko napetost vode, torej ima v vodni raztopini lastnost detergenta. 1 gram etanola ima približno 7 kalorij (kar je več od škroba in manj od olja), presnavlja se pa prek acetaldehida in acetata v acetil-koencim A, ta se pa lahko bodisi razgrajuje naprej bodisi lahko gre v sintezo maščob. Srčna mišica ga ima posebno rada Po zaužitju alkohola nam postane toplo zaradi tega, ker širi žile, nekaj direktno zaradi efekta na gladka mišična vlakna v žilnih stenah, nekaj zaradi učinka na centralno živčevje. Seveda ima preveč toksičnih učinkov, da bi ga lahko uporabljali kot vsakodneven pomemben vir kalorij, po drugi strani pa ga je treba pri udarnih shujševalnih dietah prištevati v energijsko bilanco. 1 dl piva ima približno 40-50 kalorij, 1 dl vina 50-80, 1 dl sladkega šampanjca čez 100,1 dl žganja ali likerja pa lahko tudi čez 200 kalorij, kar je veliko, zlasti če ne ostaneš pri eni porciji. lp, proxima

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jun 2009 21:37

Proxy, sem na skrivaj računala nate. Zakaj pa potem tisti, ki popijejo 2 litra žganih pijač niso debeli? Eden od treh omenjenih je priznal, da je popil 2 litra 50% vodke na dan - ouch! Zredil se je šele, ko se je alkoholu odrekel. Ja, čudežno, jetra mu še vedno funkcionirajo, izgleda pa seveda 10 let starejši kot je.

 

Vanja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. jun 2009 21:42

Če pa boste slučajno naleteli na joule, namesto na kcal, je pa preračun tak:

1kcal je približno 4,2kJ;  iz tega sledi, da je 1kJ približno 0, 24 kcal.

lp

cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 02. 2009 23:17

neznan uporabnik

2. jun 2009 21:45

Saj res, večina tistih, ki ga veselo tankajo, ni debelih. Po moje nič ne jejo. Nimajo časa japaja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jun 2009 21:52

japaja je napisal/a:
Saj res, večina tistih, ki ga veselo tankajo, ni debelih. Po moje nič ne jejo. Nimajo časa japaja

 

Recimo, če ima 40% (najbolj pogosto) žganje 200 kalorij in tisti s 50% ima 250 kalorij na 1 dl, je 2 litra omenjene vodke 5000 kalorij na dan. Ma ni hudiča, da se od tolikih naužitih kalorij ne bi zredil. Predvidevam tudi, da tak poje vsaj (kar ni nič za moškega) samo 1500 do 2000 kalorij na dan.

Zdaj je menda jasno, zakaj sem a.

 

Vanja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

2. jun 2009 22:01

Stokilski dedec z enim litrom čistega alkohola v enem dnevu po mojih izračunih preseže smrtno dozo, tako da bi jaz vzela take besede bolj z rezervo. V glavnem so pa suhi samo tisti alkoholiki, ki se za hrano niti ne zmenijo več in so beljakovinsko izstradani kljub dovolj visokemu kaloričnemu vnosu. Jetra imajo veliko, ne sicer brezmejno sposobnost funkcionalne regeneracije (v svojem poklicu vidim včasih čuda) - v bistvu lahko človek preživi z 10% delujočega jetrnega parenhima. Dodaj temu, da normalen človek menda uporablja približno 2% možganov za vsakodnevno delovanje (nekateri po mojem še toliko ne, hihi), pa vidiš, da si je mati narava pri dizajnu pustila kar nekaj varnostnega roba...:))) lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti