Peka kruha

sasah  

član od: 15.7.2008

sporočila: 43

tema odprta - 26. maj 2009 12:14 | ogledi: 12.037 | odgovori: 4

Doma imam že cca. 4 mesece strojček za peko kruha. Recepti, ki so priloženi strojčku niso dobri.

Otroci se pritožujejo nad kruhom. prosila bi za dober ( preverjen recept). Imam strojček za cca. 40 dag moke.

sasah

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

26. maj 2009 12:55

350 ml mlačne vode daš v posodo, dodaš 1 žličko sladkorja in pol kocke kvasa. Dodaš pol kg bele moke in na vrh žličko soli. Vrstni red je zelo pomemben! To je osnova za belo moko. Pri ostalih mokah dam belo za osnovo, ostalih dam 15%. Če dodajaš ostale tekočine (jajca, margarino, maslo, olje, mleko, jogurt...), daš to v posodico in dodajaš na koncu toliko vode, da pride skupaj 350 ml. Jaz vedno dam najprej na program za testo, počkam, da vzhaja malo pod vrh posode ne glede na čas na displayu in potem dam na program za pečeenje. Ostalih programov ne uporabljam, ker so predolgi in vzhaja preveč časa, potem pa kruh pade skupaj - se udere. lesnik

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

26. maj 2009 13:13

Sama imam aparat za 250 ml tekočine (ponavadi dam polovico vode, polovico mleka, včasih tudi jogurt), dodam eno jajce, pol dl olivnega olja, ščep soli. Na to stresem pol kg moke, na vrh pa suh kvas. Nujno v tem zaporedju. Moke dajem različne oz. kombinacije ali že predpripravljene mešanice. Vse pride dobro. Včasih vmes dodam še semena ali popraženo čebulo, narezane olive, suhe paradižnike, orehe...odvisno od želja. Dam na program za vzhajanje, nato pa testo vzamem ven, oblikujem po želji (štruca, hlebec, štručke, žemljice...) in ga spečem v pečici, ker nam nekako ne ustreza okus kruha, pečenega v aparatu.

Res pa je, da je vsak aparat drugačen in je treba pogruntat njegove "finte".

 

Drugače pa je veliko receptov na portalu.

 

http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Beli_kruh_iz_kruh

http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Domaci_kruh_(v_aparatu_za_kruh)-6583.html

http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Arasidov_kruh_s_k(tudi_kruhomat)-4718.html

http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Zacinjen_graham_k(tudi_za_kruhomat)-4559.html

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6583

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4749

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4601

 

 

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

Tanja05  

član od: 26.12.2003

sporočila: 392

26. maj 2009 14:51

Sasah, ni nujno, da vam bo kruh po "preverjenem" receptu všeč. Moja starša kruh iz kruhomata obožujeta, odkar imata aparat, ni drugega kruha pri hiši. Nam pa ta kruh ne sede. Sem napekla že razno razne kruhe, iz različnih mok,..pa se ne prime. Tako da aparat počiva v omari, oz. ga uporabim samo za  gnetenje.

Tanja05

JMarko  

član od: 20.7.2012

sporočila: 3

20. jul 2012 23:02

Aparat sem imel več, kot pol leta doma in se pripravljal na peko, zdaj pa sem začel. Moram reči, da mi je po dveh pekah (po 1. peki je bil pocast, preveč moker, verjetno premalo pečen), kar lepo uspelo, seveda, s pomočjo tega foruma. Takole si pripravim in zaključim:

Najprej potresem po dnu 2 polni žlici olivneg olja, nato vlijem 420 ml mlačne vode s dobre pol dl mleka, čez pa nasujem 500 g moke tipa 1100, 100 g moke ferina, sol, kvas 3/4 zavitka, premešam posebej v lončku z dodatno 0,5 dl mlačne vode, sončična semena, kakor pade v posodo in še nekaj lanenih semen. Umešan kvas zlijem na levi del, tako, da se razlije po moki. Aparat nastavim na 2. program, z najtemnejšo nastavitvijo zapeke skorje. Peka traja 1 uro 58 minut, kruh pa pride pečen med 1,2 in 1,3 kg teže. Mehak in zelo okusen. Kvas pa kupim kar v Šparu za 0,07 EUR, pazim le na rok uporabnosti - datum.

Pri prvi peki sem dal na 1. program, pa mi je na vrhu naredilo pri pečenem kruhu "skledo". Po stranicah je bila skorja višja, v sredini pa nižja. Pa sem hitro pogruntal zakaj. Ko je že začel peči kruh, je aparat še nekajkrat pomešal (joj, najprej 20 minut stoji in ne mrdne nič, potem začne delati, čas je 3ure 30 minut) in s tem naredi "skledo". Na 2. programu začne takoj mešati in kruh je na koncu tak, kot mora biti. Mehak, skorja je cela, lepo zapečena, lepo diši po celem stanovanju. Včeraj sem po peki (peči dam po 22 uri, pač šparamo z elektriko) pustil kruh v pekomatu in aparat pokril s kuhinjsko krpo. Zjutraj ob 7 uri, je bil kruh še topel in še mehkejši kot takrat, ko sem ga takoj vzel iz aparata. Ker nismo kruhovi, ga imamo kar nekaj dni. In se ne posuši, kot recimo trgovinski. Iz posode gre z lahkoto, največkrat pa mešalni ročici kar ostaneta v posodi, ali gresta zelo lahko iz kruha.



JMarko

Sporočilo je spremenil(a) JMarko dne 20. 2012 23:09

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti