Gobe

V to pa dvomim. Vsak drugi, tretji dan sem na tržnici v BTCju, jurčki so 20 E za kilo.

Pozdravček!

Na relaciji Mb-Gornja Radgona pred Benediktom jih prodajajo kar ob cesti po 12€. branka171
Torej je zlata sredina 15 E za kilogram jurčkov. Ja , Ljubljana je draga kot sam . Kako pa ve pripravljate dežnikarice - marele ? Jaz jih ocvrem ali pečem na žaru . So uporabne še za kaj drugega ? Pri nas sedaj rastejo kot nore , pa bi jih dala nekaj še v skrinjo . Kaj je boljše ; zamrznit panirane surove ali ocvrte ? Kako dolgo pa jih lahko hranimo v zmrzovalniku ? L p manca51
Manca51, iz katerega konca si? Dežnikarice poleg omenjenih načinov uporabljam kot vse druge gobe, torej v juhi, rižoti, omakah, na pici ... Uporabljam samo klobuke, le v juho včasih vržem tudi bete, ki jih pred serviranjem odstranim. Dežnikarice shranjujem le v kombinaciji z drugimi gobami, torej podušene na čebuli in ohlajene naložene v jogurtove lončke in v skrinjo. Tako shranjene gobe v skrinji zdržijo od pol leta do celega leta. No ja, bolje jih je porabiti prej kot kasneje. Dežnikarice pa so v gobji mešanici zelo zaželene, ker ji dajejo volumen. Za konec še opozorilo: Dežnikarice so surove rahlo strupene, pred zaužitjem jih je treba toplotno obdelati, da se strupi razgradijo. In ne zamenjati majhnih dežničkov z manjšimi primerki velikih in drugih užitnih dežnikaric. Imajo podobne strupe kot zelena mušnica. LP booris
Tudi pri nas so bile danes pohane marele. V skrinjo dajem nepanirane, jih pa uporabljam tudi za juho in rižoto kot boris . Res je bilo danes v gozdu tudi nekaj mislim da teh http://www.gobe.si/Gobe/LepiotaCristata branka171
Doma sem iz okolice Velenja. Branka in Booris , hvala vama predvsem za opozorilo. Do sedaj nisem niti pomislila , da bi lahko tudi marele zamenjala za strupene . Sploh nisem vedela zanje , bom pa res odslej bolj pozorna .Hvala ! L p manca51
Manca51, da ti bo v pomoč: http://www.gobe.si/Mikologija/Macrolepiota in http://www.gobe.si/Gobe/MacrolepiotaProcera Če le nabiraš marele z vsemi opisanimi značilnostmi takorekoč ni bojazni za zamenjavo. Z zadostno mero perovnosti (grabežljivosti, pohlepnosti), kot pravimo v našem koncu, pa je moč marelo zamenjati tudi z zeleno mušnico lp Vlado
Vlado , hvala , res zanimivo jih je primerjat. Sicer pa nisem preveč nora na gobe ,res pa jih rada nabiram , sploh jurčke . Čudovit je pogled na par mladih , zdravih jurčkov ... Lp manca51
V gozdu je prava dežela marel ( Prekmurje). Danes sva nabrala eno košaro marel, nekaj lisičk in dva jurčka. Zdaj pa iščem recept, ko je nekdo opisoval v forumu, da lahko bete posušimo in zmeljemo za v juho. Hvala za pomoč. lp, pinka
Jaz sem sušil klobuke in ne bete. Enostavno kar v pečici na minimum in potem mlel v prah. Samo je 'problem' ker dežnikarce postanejo strašno aromatične, ko se posušijo. Doziral sem v količinah popra v razne omake in na meso in še so me postrani gledali, da spet vse diši in ima okus po dežnikih. Sergej C

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti