Olje za cvrtje
Vse, kar počneš, praviš, da ne pomaga. Ker očitno pretiravaš. Maščobe so organizmu nujno potrebne, gre pa seveda za količine.
Zrezki in meso ni nujno, da se cvrejo v olju. Jaz meso opečem na teflonu in po malem zalivam z vodo (pa z malo vina ,sploh belo meso), dodam začimbe in nastane dobra omaka, včasih tudi z dodatkom smetane.
Tudi če vsak dans piješ kozarc vina, belega ali rdečega, boš zdravju (in holesterolu) dobro storila. AMpak res en kozarec oziroma do 2 dl (občasno pa lahko tudi več, kot že zdaj počneš).
Zgolj podatke o slabem holesterolu (HDL) je premalo za kak pameten nasvet. Kolikšen pa je celoten holesterol? In kolikšen je dobri (LDL)? Kako je s trigliceridi?
O teh rečeh pač nekaj vem, ker sem že leta in leta na zdravilih, prav zavoljo povišanih maščob v krvi, sploh trigliceridov, ki so veliko bolj trdovratna reč od holesterola.
Na splošno velja pri holesterolu, če niso previsoke vrednosti, da pomaga primerna prehrana (samo če že zdaj tako ješ, potem ne vem, kje boš rezerve jemala) in zmerne, a redne oblike gibanja (hoja, sploh nordijska, zmeren tek, kolesarjenje, rolanje, plavanje).
Če se izogibaš ocvrti hrane, zakaj govoriš o oljih, primernih za toplotno obdelaveo? Če pečeš na zmerni temperaturi, so vsa rastlinska olja v redu, poudarek daj olivnemu olju. Visoke temperature pa dobro prenesejo arašidno in sezamovo olje, za druga ne vem.Poleg tega je tu še ghee (kuhano maslo), ki tudi prenese visoke temperature.
Pri pretiravanju v prehrani mi je moj zdravnik pojasnil, da ob pomanjkanju določenih sestavin v organizmu telo pač te črpa od tam, kjer so (in se vedno kje v nas najdejo), kar se vidi na krvni sliki. Se namreč tudi posledice kakih diet kažejo v krvni sliki, ki opozori na preveč maščob.
Ampak najbolj pomembno je, kaj pravi tvoj zdravnik. On je prvi in pravi naslov za tvoja vprašanja.
Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Nadevani paradižniki po grško (Gemista)

Milijonska juha