Jaz najprej lepo opečem perutničke v kakšni bolj debeli in teflonasti ponvi ali kozici. Nato jih vzamem ven (perutničke je potrebno hraniti na toplem, ker se jih kasneje ne pogreva) in dodam na to maščobo riž, malo mešam, da riž postekleni in nato zalijem s toplo vodo (na 1 lonček riža 2-2,5 lončka vode), premešam, dodam jušno kocko in pokrijem posodo ter zmanjšam moč gretja - toliko da vre in čez 12-15 minut je riž kuhan. Vmes kar se da malo odkrivam posodo, samo proti koncu pogledam kako je s tekočino, če se mi zdi, da je preveč suho dodam še nekaj malega VROČE vode ali juhe in premešam, lahko tudi malo vina, komur to paše. Preverim tudi slanost. Mi imamo radi bolj sočen rižot, zato mora biti na koncu še malo tekočine vidne na vrhu. Včasih na koncu vmešam še mogoče kakšen trikotnik topljenega sirčka ali košček masla, ki da res dober okus. Riž mora biti ob koncu kuhanja na sredini še malo al-dente, potrebno ga je pustiti na toplem še kakšnih pet minut po končanem kuhanju. Serviram tako, da dam na krožnik najprej riž in na vrh še perutničke - je lepo in se tudi lažje deli.
Na maščobi, preden vkuhamo riž lahko malo popražimo še papriko, korenčke, paradižnik... ali korenčke in grah in tako dobimo kakšno bolj zelenjavno varjanto. Po želji lahko na koncu dodamo tudi sveže sesekljan petršilj ali malo parmezana.
Z malo improvizacije je riž vedno drugačen.
Pa veliko uspeha
l.p.
tedi