Recepti za občutljiv želodec

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

6. avg 2012 23:06

Br' večer dame in gospodje!

Sem se odločila temo malo obnovit, ker vem da mi boste na tem področju lahko mogoče svetovali. Mogoče se je kdo od vas s tem že srečal.

Dejstvo je tako, da imam vnetje želodčne sluznice, kar pomeni NE svežega sadja in zelenjave (največja muka, sploh trenutno!), NE mleko (edino kefir pa lahki jogurt mi ne naredita neke škode, pa nemasten sir), NE mastnega (sicer s tem nimam problemov), NE pikantnega oz. začinjenega preveč (tukaj sem pa šibka, zelo), nič preveč težkega, se pravi ne nekih omak, ne sladkega, ne slanega, ne kave (ok pač ne pijem več..), ne zelen in ne črni čaj.

 

Se nekako trudim in mučim s to prehrano, ampak mi zmanjkuje idej. Ima mogoče kdo od vas kakšne ideje, karkoli?

Počutim se že boljše, ampak monotona hrana mi ne gre več po grlu, od juhic se mi že "meša", bi pa defintivno rada  ta moj meni malo popestrila.

 

Hvala za vse odgovore!

 

 

 

 

_tmickena_

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

7. avg 2012 8:07

Ne razumem, zakaj je se ti zdi taka hrana monotona. Saj lahko ješ praktično vse. Jaz se večinoma tako prehranjujem, pa nimam enolične prehrane. Pa juhic sploh ne jem. Se pa poslužujem peke v pečici na peki papirju. Brez maščobe. Pečem predvsem piščančje meso, poleg pa vse vrste zelenjave, lahko tudi krompir.

Poleg si lahko skuhaš testenine, riž ali riževe rezance, ješprenj, tudi kakšen kus-kus ti verjetno ne bo delal težav. Namesto surovih solat pa kuhana cvetača, brokoli, korenček, rdeča pesa, blitva, špinača,.... z dodatkom kakšne kapljice oljčnega olja in morda limone.

Lahko pa meso in zelenjavo tudi dušiš v ponvi z dodajanjem malo vode. No koncu dodaš malo olja ali za pol male žličke sur. masla. Ko dodaš maščobo, več ne segrevaj. Maščoba škodi, če jo segrevamo, sicer ti dobro oljčno olje ne bi smelo povzročati težav.

Saj človek se postopma kar navadi na tak način kuhanja.

Upam, da se boš tudi ti in ti želodec ne bo več povzročal težav.

Aha: Še en nasvet, ko želodec zelo nagaja. V slano vrelo vodo zakuhamo žličnike iz moke in jajca. Pojemo kot juho. Meni ob večjih težavaha zelo pomiri želodec. Upam, da bo še komu pomagalo.

pirnica

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

7. avg 2012 8:40

Strinjam se s pirnico, tudi jaz jem podobno, pa nimam za to nobenih zdravstvenih razlogov, taka hrana mi je preprosto boljša. Solim skoraj nič, maščobo dodam na koncu kuhanja (v bistvu že na krožniku; v obliki hladno stiskanih olj, oreškov, surovega masla/smetane). Edino sadja in zelenjave pojem veliko surovega in lahko potrdim, da je res naporno za želodec, pa tudi zobe sem si s tem precej načel...

 

_tmickena_, nočem ti soliti pameti, ker ne vem točno, kaj te sili v tako prehrano, ampak po mojih izkušnjah surove maščobe (v diametralnem nasprotju s prepraženimi!) želodcu ne škodijo. Pri tem moraš biti pozorna na eno stvar: da je surova oksidirana (žarka, žaltava) maščoba v bistvu isto kot prežgana. Torej, kako fajn žaltavo laneno olje ali kaka jedrca orehov, ki so se na polici trgovine sončila celo zimo, pomlad in poletje, je po učinku podobno olju, ki ostane od cvrenja krofov (če malo pretiravam za večjo nazornost).

Prav tako pa niso vse začimbe želodcu sovražne - ingver (!), črni poper (!!), kumin, cimet, kumina, seme koriandra, kurkuma, kardamom in še marsikaj drugega celo pomirja razdražen želodec (kar potrjuje tudi ajurveda), če seveda ne pretiravamo s količinami, pa brin, denimo, tudi kuhan česen ne škodi (za razliko od surovega, ki naredi štalo). Daleč največji razgrajač med začimbami je paprika, pri čemer pa ni bistvene razlike med sladko in ostro - obe sta enako mučni za želodec. Po mojih izkušnjah tudi rožmarin ali pehtran ne deneta dobro.

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 07. 2012 08:42

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

7. avg 2012 9:39

Ta mičkena, vse to sem že preživela. In iz svoje izkušnje lahko rečem le, da ni nič hudo, ker če se narobe hraniš, je še huje. Dolga leta nisem jedla nič ocvrtega, nič surovega, nič tega, nič onega. Zdaj vem, da bi lahko marsikaj, če bi več vedela o prehrani. Ampak pred tridesetimi leti je bilo o tem mnogo manj ali skoraj nič napisanega, danes je vse drugače. Pirnica in 666 sta napisala odlično, pa tudi sama poslušaj svoje telo, preizkušaj, kaj smeš, česa ne. In nič naj ti ne bo hudo, če drugi mlatijo hamburgerje in coca colo. To ni niti za najbolj zdrave želodce zdravo.

Želim ti vse dobro!

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. avg 2012 12:22

Tmickena, razumi to kot možnost, da se bolj zdravo prehranjuješ. S tako prehrano boš doživljenjsko vitka. In se boš naučila poslušati svoje telo. Ergo, razumi tole kot prednost in se tako tudi obnašaj. Želodec in celotno telo imata rada pozitivce, iskanje sočutja (uboga jaz, na dijeti sem, kako je to grozno) za vsako ceno pa želodec zanesljivo ne mara.

Vendelina jr.

Smexiika  

član od: 6.8.2012

sporočila: 22

7. avg 2012 12:46

No, pa sem našla eno sebi podobno dušo. Ta dieta se me drži že 2 leti in se me bo verjetno držala do groba, saj se mojega stanja nedelujočih mišic zapiralk ne da popraviti.

Na začetku mi je bilo super, da je bil na jedilniku ves čas piščanec samo zame, saj ostalih vrst mesa niti ne jem, (živimo namreč na kmetiji, kjer je svinjina zakon, predvsem za očeta, ki je mesar) čez čas pa mi je že začelo presedati, da sem vsako nedeljo dobila na krožnik piščanca ali purana s prilogo, medtem ko so ostali člani družine lahko jedli vse, kar jim srce poželi.

Najbolj važno je, da se na začetku držiš jedilnika, kolikor je le mogoče, ko boš pa ugotovila, da se stanje izboljšuje, pa lahko poskušaš z različnimi stvarmi, da boš sama pri sebi ugotovila, kaj ti najbolj ugaja. Sama recimo lahko že jem tudi sveže sadje in zelenjavo, pijem mleko, tudi začimbe več niso tako velik problem, vendar vse v zmernih količinah. Najbolj presenetljivo pa je dejstvo, da lahko uživam svežo papriko in paradižnik, brez da bi bilo potrebno poseči po tabletah.

Tako da tudi tebi predlagam, da po določenem času le poskusiš stvari, ki jih v tem času nisi smela, saj je velikokrat tako, da lahko določene stvari uživaš brez problema.

 

Pa čimveč uspeha!

Smexiika

NADIN  

član od: 19.12.2005

sporočila: 34

7. avg 2012 13:07

Naj poskusi Iberogast - meni je super.Kupiš v lekarni.

Lep pozdrav !

NADIN

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

7. avg 2012 16:52

Ne smilim se sama sebi, samo zmanjkuje mi idej, zato sem vas prosila. Definitivno bi rada da se izboljša in to je moj namen! Sem določene stvari že spremenila in se jih držim.

Stanje se mi je vmes že izboljšalo, potem sem pa hitro ugotovila da pač ne ravno toliko kot sem mislila. Mislim, da počasi bo, je pa res da mi neke zadeve manjkajo, predvsem sveža zelena solata s česnom :) ali pa sveža zelenjava v solati in sveže sadje.

 

Ne vem pa kako nisem pomislila na kuhano zelenjavo v "solati" z limonco. To si privoščm kmalu!

Hvala za nasvete in dobre misli!

 

Lp ;)

_tmickena_

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti