Mogoče pa lahko poskusiš dedku predlagati kak drug način, s katerim bi pridobil vnukovo pozornost. Mu npr. razložiš, kot pravi predhodnica, da malčka po sladkarijah boli trebušček, da ne je , kot bi moral, da se zato bojiš za njegovo zdravje in ne nazadnje tudi, da bi mu rada privzgojila določene prehranjevalne navade, kot misliš, da so prave.
Potem pa dedku predlagaj, naj gresta z vnukom namesto piškotov raje skupaj na sprehod po naselju ali v park (opazovat jesen, ptičke) ali v gozd (če ga imate blizu), morda do prve gugalnice, igrišča... In otrok bo svoj čas tudi brez piškotov z veseljem preživljal pri dedku - saj zato najbrž gre - kupovanje pozornosti, ljubezni...
Ne bi pa jaz, predvsem zavoljo otrok, prekinila stikov. Moja izkušnja pri obeh otrokih z dedkoma je bila namreč super. Moj oče ju je sprehajal, ju povsod jemal s seboj, tudi v trgovino, preživel ogromno časa z obema na vrtu, ju gugal, učil kolesariti (ravno včeraj zvečer je tamlajša "zvozila" tricikel medtem ko je dedi grabil odpadlo listje... Da pesmic, zgodbic, risbic ki so jih skupaj ustvarili, sploh ne omenjam. Tast pa, denimo, ki pred prvim vnukom (mojim sinom) ni kazal posebnega zanimanja za majhne otroke, pa je sina pri še ne dveh letih prič posadil konju na hrbet, ga jemal s sabo v hlev, kjer sta cukre konjem talala... v vinograd, na polje...
Povem ti, tega kar lahko vnukom dajo stari starši, starši ne zmorejo(mo). Po moje gre za posebne vezi, ki bogatijo ene in druge... in trgati jih zaradi nekaj piškotov, je po moje večja škoda od morda malo nezdravih prehranjevalnih navad...
še to ... imela sem prijateljico, ki je pri prvi hčeri blazno komplicirala, in taščo in tasta ves čas nažirala naj tamali ne dajeta sladkarij, piškotov, čokolade... češ da bo imela grde zobke. še marmelada je bila boljša umetna s sladili od domače (taščine) marelične. Po drugi strani pa je punčka do skoraj petega leta starosti hodila spat s čajem v flaški in je tisti čaj cuzala, dokler ni zaspala (čaj je bil seveda sladkan). Nehali so šele potem, ko je sprva prepočasi teklo in so povečali luknjico na cuclju, nakar so dva, tri večere zapored preoblačili posteljo, ker je bila vsa mokra, ko je punče zaspalo in se je čaj izlil, no potem so pa tamali flašo vendarle vzeli...
Irena